Tynkkynen perusteli syytteen tuonutta Facebook-julkaisuaan ja pyysi yleisöä osoittamaan mielipiteensä – oikeuden puheenjohtaja puuttui tilanteeseen

rac

Julkaistu:

Oikeuden puheenjohtaja kielsi kommunikoinnin yleisön kanssa istunnon aikana.
Kansanedustaja Sebastian Tynkkynen (ps) kiistää syytteen, joka koskee hänen maaliskuussa 2016 Facebookissa julkaisemaansa kuvakoostetta. Tynkkystä syytetään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Oulun käräjäoikeuden istunnon aluksi Tynkkynen pyysi lupaa käsittelyn videoimiseen. Hän oli kerännyt julkaisua tukemaan useiden tuhansien ihmisten allekirjoittaman adressin. Kihlakunnansyyttäjä Kirsi Männikkö vastusti pyyntöä ja sen perusteella oikeuden puheenjohtaja Ville Vuorialho kielsi videoinnin.

– Tallentamisesta aiheutuisi haittaa oikeudenkäynnin kululle ja siksi kuvauslupaa ei myönnetä. Kuvauslupa evättiin myös viereisessä salissa, jonne striimataan istuntoa. Tallentaminen myös siellä johtaa salista poistamiseen, Vuorialho rajasi.

Videointikielto aiheutti tyytymätöntä huokailua yleisön joukossa.

Syyttäjä vaatii Tynkkyselle 60 päiväsakkoa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Teko on tapahtunut 23.3.2016-26.1.2018 eli kuvakoosteen julkaisemisesta esitutkinnan päättymiseen asti.

Kuvan otsikkona on: ”Terrorismi ei tunne uskontoa. Jos islamia ei lasketa.” Syyttäjän mukaan kuva on julkaistu Facebook-sivulla, jossa on ollut melkein 12 000 seuraajaa.

Kuvan yhteyteen Tynkkynen on liittänyt tekstin: "Tein taustatyötä ja kaivoin terroristien henkilöllisyydet esille ja pistin heidät samaan kuvaan. Heitä yhdistää yksi asia: he kaikki palvelevat Allahia. Kun kuulee tyhjiä väitteitä siitä, kuinka terrorismilla ja uskonnolla ei ole yhteyttä ja islam ei ole syypää jatkuviin murhiin ympäri maailmaa, pitää ampua valheet alas. Terrorismi ei tunne uskontoa. Jos Islamia ei lasketa.”

Tekstin ohessa on kokoelma miesten kasvokuvia, joiden alareunassa lukee teksti "muslimi".

Tynkkynen perusteli julkaisuaan monisanaisesti ja välillä yleisön puoleen kääntyen. Hän pyysi ihmisiä osoittamaan mielipiteensä nostamalla kättä ylös. Oikeuden puheenjohtaja kielsi yleisön kanssa kommunikoinnin istunnon aikana.

– Kuvassa ei ole luonnollisesti listattu kaikkia maailmanhistorian terrori-iskuja, eikä se olisi mahdollistakaan, vaan galleria muodostuu päivityksen ajankohdan ja kontekstin huomioiden loogisella tulkinnalla lähiaikojen terrori-iskuista Euroopassa. Päivitys linkittyy osaksi isompaa jatkuvaa keskustelua Lähi-idästä alkaneesta siirtolaiskriisistä, avoimista rajoista ja turvallisuudesta, Tynkkynen selittää päivitystään.

Tynkkynen oli julkaisuajankohtana Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja. Hänen mukaansa tehtäviin kuului ottaa kantaa keskustelun kohteena oleviin asioihin ja erityisesti maahanmuuttopolitiikkaan.

– Oli otettava kantaa, oli pakko tehdä jotain. Halusin julkista painetta lainsäädännön kiristämiseen. Puhtaasti kyse oli erittäin poliittisista syistä, halusin ottaa kantaa sananvapauden suomalla tavalla, siitä tämä on lähtenyt, Tynkkynen selvitti kuvakoosteen tekemisen syitä.

30-vuotias Tynkkynen on vuonna 2017 tuomittu Facebook-kirjoituksistaan sakkoihin uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Hänet tuomittiin tuolloin maksamaan 300 euron sakot.

Tynkkynen oli tuolloin kirjoittanut Facebookissa muun muassa, että islam pitää kitkeä Suomesta, ja että mitä vähemmän Suomessa on muslimeja, sitä turvallisempaa on. Hän myös nimitti profeetta Muhammadia pedofiiliprofeetaksi.

Käräjäoikeus piti kirjoituksia panettelevina, solvaavina ja osin uhkaavina. Sen mielestä Tynkkynen häpäisi muslimien pyhinä pitämiä kohteita tavalla, joka oli omiaan herättämään ja vahvistamaan uskonnollista suvaitsemattomuutta ja ennakkoluuloja.

Tynkkynen valittiin Oulun kaupunginvaltuustoon vuonna 2017. Kansanedustajaksi hänet valittiin Oulun vaalipiiristä vuoden 2019 eduskuntavaaleissa 9 271 äänellä.

Valtakunnalliseen julkisuuteen Tynkkynen nousi vuonna 2011 oltuaan mukana Big Brother-tositelevisiosarjassa.