Suoria sanoja kunnia­väki­vallasta Oulussa – puhujat yritettiin leimata jo etukäteen: ”Mitä ne tytöt siellä höpöttävät”

Kunniaväkivalta ei rajoitu islamiin. Kunnian käsite on vanhempi kuin mikään uskonto.

Seida Sohrabi puhui Oulussa kunniaväkivallan käsitteestä ja historiasta.

23.9.2019 12:02

Oulussa puhutaan tänään kunniaväkivallasta 15 vuoden yrittämisen jälkeen. Kunniaton väkivalta -seminaarin järjestää Oulun seurakuntayhtymä, jonka kansainvälisen työn pastori Árpád Kovács kertoi, että aihetta yritettiin käsitellä jo vuosia sitten, mutta laihoin tuloksin.

– Nostimme 15 vuotta sitten kunniaväkivallan esille, mutta meille sanottiin, ettei sellaista esiinny. Ehkä olimme yhteydessä vääriin tahoihin ja koko asia haudattiin. Epäonnistuimme surkeasti, Kovács kertoi.

Hänen mukaansa epäonnistumisen takana olivat noin viisikymppiset maahanmuuttajamiehet, joiden mielestä kunniaväkivaltaa pitäisi lähestyä yhteisölähtöisesti. Yhteisön kunniaa ei saa loukata.

– Who cares the yhteisö, jos naiset ovat uhattuna? Kovács perusteli railakkaasti Kunniaton väkivalta -seminaarin järjestämistä.

Kansainvälisen työn pastori Árpád Kovács yritti järjestää seminaaria kunniaväkivallasta jo 15 vuotta sitten.

Päivän luennot aloitti islamin ja Lähi-idän asiantuntija Seida Sohrabi, joka kertoi kunniaväkivallan käsitteestä ja historiasta. Hänen mukaansa asiasta pitää puhua rohkeasti, vaikka puhujat saavat usein rasistin ja suvaitsemattoman leiman.

– Sain jo etukäteen palautetta Oulun tapahtumasta, että mitä ne tytöt siellä höpöttävät. Sen ei saa antaa lannistaa, Sohrabi painotti.

Kunniakäsite on Sohrabin mukaan levinnyt monissa yhteisöissä ja se ymmärretään eri tavalla. Kunniakäsite liitetään yksilön, perheen tai suvun saavuttamaan asemaan. Sen rikkomisesta seuraa häpeää. Jokaisessa kulttuurissa on yksilöiden tasollakin eri käsitys siitä mitä kunnia on ja miten se rikotaan.

– Mafiakulttuurissa mafian jäsentä kutsutaan yhteisön sisällä kunnian mieheksi (uomo d´onore). Sääntöjen rikkomista ei hyväksytä. Sääntöjen vastaisesta toiminnasta seuraa kuolema. Kunniakulttuureissa vallitsee hierarkia ja vahva sääntöihin perustuva elämäntapa, joka voi näkyä länsimaissa pahimmillaan rinnakkaisyhteiskuntana.

Sohrabi kertoi monia esimerkkejä erilaisista kunniamurhista, jotka ovat lähtöisin antiikin Roomasta. Englannissa Henry VIII kahdeksas vaimo mestattiin rangaistuksena aviorikoksesta ja siveettömästä käytöksestä. Roomalaisten mielestä raiskattu nainen oli yhteisölleen häpeäksi ja hänen surmaamisensa oli armollinen tapa puhdistaa perheen ja naisen maine.

Sohrabi esitteli seminaarissa karttaa maailman kymmenestä naisille vaarallisesta maasta. Kartta on vuodelta 2018. Sen mukaan 10:stä naiselle vaarallisesta maasta 6 on islamilaista valtiota.

– Islam ei kannata tasa-arvoa, nainen ja mies eivät ole tasa-arvoisia. Naisen asema on hyvin heikko. Naisen todistajanlausunto on puolet miehen lausunnosta. Siskot perivät vähemmän kuin miehet. Naisten pukeutumista rajoitetaan enemmän kuin miesten, Sohrabi huomautti.

Sohrabi on kurdi, joka syntyi pakolaisleirillä Irakissa ja tuli perheensä kanssa kiintiöpakolaisena Suomeen ja Vaasaan vuonna 1996. Hän on opiskellut Lähi-idän tutkimusta Yhdysvalloissa ja valmistunut valtiotieteiden maisteriksi Turun yliopistosta.

– Meillä täytyy olla pelisäännöt, joilla islam toimii Suomessa. Islamin pitää toimia meidän ehdoillamme. Olen huolissani muun maussa muslimifeministeistä, jotka yrittävät omilla kannanotoillaan tehdä islamille lisää tilaa yhteiskunnassa, Sohrabi totesi.

Aamupäivän aika keskusteltiin myös siitä miten poliisin pitäisi kertoa kunniaväkivaltaan liittyvistä tapauksista. Sohrabin mielestä tapauksista pitää kertoa, vaikkei yksityiskohtiin tarvitse mennä.

– Jotkut maahanmuuttajamiehet asemoivat itsensä mieluusti uhrin asemaan ja rasismikorttia heilutetaan herkästi. He saavat sanoa mitä vain, mutta heille ei saa sanoa mitään. Kyllä pitää paljastaa tapauksia, joita yhteiskunnassa tapahtuu, hän painotti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?