Olympiavoittajan maatila myytävänä Oulujokivarressa – Oulun kaupunki kauppaa historiallisia kiinteistöjään

Julkaistu:

Oulussa voi lähikuukausina päästä komeiden, historiaa huokuvien rakennusten omistajaksi.
Oulun kaupunki myy syksyn, talven ja kevään aikana useita historiallisesti arvokkaita kiinteistöjä. Myyntiin tulevat muun muassa Varjakansaaren vanha sahakonttori, Tuirassa sijaitseva ylilääkärin asuintalo ja Oulujokivarresta vanha hirsirakenteinen maatila.

Oulujokivarressa, Saarelan kaupunginosassa sijaitseva Yli-Saarelan maalaistalo on yli 150 vuotta vanha. Tilan isäntänä on toiminut 1900-luvun alussa painin maailmanmestari ja olympiavoittaja Yrjö Saarela.

Saarela yhdisti maatilallaan työn ja harjoittelun. Hän valitsi rengeikseen kovakuntoisia miehiä, jotka olivat kiinnostuneita painista. Kuuluisin Saarelan rengeistä oli monissa näytösotteluissa vastustajana ollut Jaakko Pikkarainen.

Saarela edusti aktiiviaikanaan Oulunsuun Pohja -nimistä urheiluseuraa. Hän voitti maailmanmestaruuden Helsingin kisoissa vuonna 1911. Kesällä 1912 hän voitti Tukholmassa olympiakultaa raskaassa sarjassa.

Yli-Saarelan tilalla on toiminut taidegalleria vuodesta 2003 lähtien. Oulun kaupungin teknisen isännöitsijän Sakari Kelan mukaan tilan päärakennus edustaa aumakattoisena kuisteineen ja parvekkeineen vuosisadan alun tyyliä. Pihapiiriin kuuluu lisäksi aitta- ja hevostallirakennus vuodelta 1852.

–  Päärakennuksen ja aitta-hevostallin ulkoiset ominaispiirteet ovat säilyneet. Rakennuksissa on alkuperäisiä yksityiskohtia, ja päärakennuksen hirsipirtti uuneineen on säilynyt. Rakennus on suojeltu sr-3 merkinnällä, Kela kertoo

Kaupunki omistaa Oulunsalon edustalla sijaitsevassa Varjakansaaressa useita entisen sahayhteisön rakennuksia. Niiden joukossa on upea sahakonttori sekä neljän asuinkäytössä olleen paritalon kokonaisuus.

Sahayhteisön rakennukset edustavat 1920-luvun klassismia. Saaressa sijaitsi aikoinaan Pohjoismaiden suurin höyrysaha. Asukkaita saaressa on ollut viimeksi 1950-luvulla.

Kaupunki myy kiinteistöt ryhmänä tai yksitellen. Julkinen myynti alkaa keväällä 2020, mutta kiinnostusta sahayhteisöä kohtaan voi ilmoittaa jo nyt.

Kela huomauttaa, ettei kiinteistöjä ole tarkoitus myydä kenelle vain. Ostajalta odotetaan realistista korjaus- ja käyttösuunnitelmaa rakennuksille.

– Kaikki rakennukset ovat korjattavissa, niitä ei ole remontoitu muoveilla tai lasivilloilla.

Oulun keskustan läheisyydessä sijaitsevasta Tuiranpuistosta on tulossa huutokaupattavaksi vanha ylilääkärin asunto, joka on rakennettu vuonna 1909. Sen vieressä on parikymmentä vuotta myöhemmin rakennettu sauna.

Ylilääkärin talo on suojeltu eikä sitä voi ottaa asuinkäyttöön kaavan perusteella. Taloon voi perustaa esimerkiksi kahvilan tai jonkun palvelun.

Tuiranpuiston ylilääkärin taloa on korjattu ja eristetty vuosien varrella. Siihen on myös asennettu koneellinen ilmanpoisto. Kelan mukaan rakennus on melko hyvässä kunnossa, mutta vaatii peruskorjausta.

Historiallisesti arvokkaiden rakennusten hintatasoa Kela ei pysty arvioimaan.

– Tuiranpuiston rakennus myydään nettihuutokaupassa 0 euron lähtöhinnalla. Varjakan osalta sama voisi tulla kyseeseen, mutta myyntitapaa ei ole vielä päätetty. Tavoitehintaa emme ole asettaneet kohteille, annamme markkinoiden määritellä sen, hän toteaa.

Muita myytäviä rakennuksia Oulussa

Hietasaari, Vellamontie 12, Pohto.

Kontinkangas, Kajaanintie 48 A ja B, Lamelli -talo.

Korvensuora, Leväsuonkuja 3, Korvensuoran koulu.

Yli-Saarela, Huvila, Saarelansaarentie 11.

Höyhtyä, Kuntoutusosasto, Allitie 1.

Haukipudas, Hietalanmäen koulu, Hietalanmäentie 27.

Haukipudas, Jokikylän koulut, Jokikyläntie 41.

Keskusta, Koulutuskeskus, Asemakatu 5.

Kastelli, Onnelantie 6.

Tuira, Tuiran koulu, Koskitie 27.