Hahtiperän hylky lähti Oulusta rekkakyydillä – osat aiotaan sijoittaa esille hotelliin ja museoon

Julkaistu:

Hotelli ja museo vastaavat omalta osaltaan konservointikuluista.
Hotelliremontin yhteydessä löytynyt hylky on saatu pakattua rekkoihin ja sitä siirretään parhaillaan Vantaalle Museoviraston kokoelma- ja konservointikeskukseen.

Hahtiperän hylyksi nimetyn lotja-tyyppisen aluksen toinen puolikas saatiin suhteellisen ehjänä ylös hotellin remonttityömaan kaivannosta varastopaikalle. Hylky löytyi arkeologisen valvonnan yhteydessä hotellin takaa elokuun puolivälissä.
Vantaalla aloitetaan osien puhdistus ja dokumentointi sekä tehdään lopullinen valinta konservoitavista osista. Suurempien osien konservointikäsittely kestää 1,5−2,5 vuotta.

Konservointityön päätyttyä hylyn rakennetta voidaan esitellä Pohjois-Pohjanmaan museon näyttelyssä. Osa aineistoista voi tulla myös esille peruskorjattuun ja uudistettuun Radisson Blu -hotellin. Museo ja hotelli vastaavat omalta osaltaan myös konservointikuluista.

Hahtiperän hylky on vuoteen 1684 ajoitettu lotja-tyyppinen alus. Hahtiperässä toimi 1600-luvulla Oulun kaupungin satama. Toppilansalmi syntyi alkutalven tulvan myötä vuonna 1724. Toppilansalmesta tuli Oulun uusi luonnollinen satama ja nämä toiminnot siirtyivät uuteen paikkaan 1720-luvun lopulla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt