Nuoret veivät ikäihmiset metsään – seniori-Airi ihastui Koitelinkoskeen: ”Vain hullut lähtee ulkomaille” - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Nuoret veivät ikäihmiset metsään – seniori-Airi ihastui Koitelinkoskeen: ”Vain hullut lähtee ulkomaille”

Oululaiset nuoret etsivät ratkaisuja kaupunkilaisten ongelmiin. Mukana on yli 500 yläkouluikäistä nuorta.

Airi Kuusikumpu sai bingokavereiksi Norhanin, Hannan ja Lauran.­

12.9.2019 21:58

Koitelinkosken partaalle kolmenkymmenen vuoden tauon jälkeen päässyt Airi Kuusikumpu huokailee ihastuksesta. Sanat eivät tahdo riittää tunnekuohun kuvailemiseen.

– Me hullut suomalaiset maksetaan tuhansia euroja, että päästään ulkomaille, vaikka täälläkin on tällaista! Kun näin tuon ihanan kivisen kosken, niin ajattelin että voiko tämä olla totta, Kuusikumpu huokaa.

Pyörätuolilla liikkuva Airi kertoo käyneensä edellisen kerran Koitelissa kolmekymmentä vuotta sitten. Nyt vierailun teki mahdolliseksi valtakunnallinen Gutsy Go -toimintamalli, joka innostaa nuoria tekemään rauhaa edistäviä tekoja.

Erika Anttila ja Haike Celentano eivät halua, että nuoret niputetaan yhdeksi samanmieliseksi massaksi.­

Oulussa se tarkoittaa yli 500 nuoren jalkautumista kaupungille etsimään ratkaisuja ongelmiin. Nuoret ovat tarttuneet itse ideoimiin aiheisiin monella tavalla. Kuusikumpu näyttää nuorille iloisesti peukkua.

– Tämä oli niin tervetullut tapaus, kun päästiin ulos ja raittiiseen luontoon. Retkiä saisi olla useamminkin, hän toteaa.

Myllytullin ja Merikosken koulujen nuoret järjestivät eläkeikäisille Metsäbingo-retken. Erika Anttila ja Haike Celentano valitsivat teon kohteekseen ikäihmiset, koska he halusivat piristää senioreiden arkea.

– Siitä saa itsellekin hyvän mielen, Erika perustelee valintaansa.

Nuorten mielestä retkipäivä onnistui yli odotusten. Molemmat yläkoululaiset toivovat, ettei nuoria niputeta yhdeksi suureksi massaksi. Nuoria on laidasta laitaan monenlaisia.

– On niitä, jotka ovat kiinnostuneita kaikesta ja niitä, jotka taas eivät. Monesti ajatellaan, ettei meitä kiinnosta mikään, mutta se ei ole totta. Meitähän kiinnostavat monet asiat, Haike huomauttaa.

Ikäihmisten asiat huolettavat nuoria. Oulussa aiheeseen paneuduttiin metsäretkellä.­

Gutsy Go -tekoja toteutetaan osana Turvallinen Oulu- hanketta. Nuoret kehittävät yhdessä syksyn aikana 50 erilaista luottamusta ja rauhaa vahvistavaa ratkaisua. Aiheina ovat muun muassa itsemurhat, vanhusten yksinäisyys, ympäristö ja perhesuhteiden parantaminen.

Gutsu Go:n vastaava tuottaja Veera Ikonen sanoo, että käytännön teot ovat kuin kyynisyyden vastainen rokote. Nuoret saavat niiden kautta kokea, että heidän teoillaan on merkitystä ja heitä tarvitaan.

– Yläkouluikäisillä on tuore ote asioihin ja heiltä saa uusia näkökulmia. Nuoret nostavat usein esiin huolensa vanhusten tilanteesta, mutta he eivät tiedä mitä voisivat tehdä ja miten lähestyisivät ikäihmisiä, hän kuvailee käytännön tekojen merkitystä.

Ikosen mukaan kyynistymistä vähentävät vain omat kokemukset.

– Kun nuori uskaltaa ottaa vanhusta kädestä ja jutella, niin ollaan oikealla tiellä, Ikonen sanoo.

Yli 500 koululaisen konkreettiset teot tallennetaan viikon aikana videoille, joista koostetaan lyhytelokuvia. Niiden esitykseen ovat kaikki oululaiset tervetulleita. Lyhyet dokumentit esitetään Oulun Finnkino Plazassa pe 13.9. klo 14 ja 16 maksuttomissa näytöksissä.

Jouko pääsi Koitelinkosken maisemiin Norhanin ja Hannan avustamana.­

Gutsy Go

Voitti Vuosisadan rakentajat -innovaatiopalkinnon vuonna 2017.

Antaa nuorille työkaluja puuttua yhteisönsä epäkohtiin.

Tavoitteena on ehkäistä nuorten syrjäytymistä ja polarisaatiota sekä kouluttaa koko ikäluokka lisäämään yhteiskuntarauhaa.

Nuorten ratkaisut kerätään digitaaliseen rohkeiden tekojen pankkiin, josta kuka tahansa voi saada inspiraatiota ja tarttua toimeen omalla paikkakunnallaan.

Kumppaneita ovat Nuorisotutkimusseura, Lääkäriseura Duodecim, Finnkino, Mielenterveyden keskusliitto, Lastensuojelun keskusliitto ja oikeusministeriö.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?