Oululainen Masa joi vuosia jopa 2 pulloa viiniä päivässä: apu löytyi uudesta päivä­keskuksesta – ”Emme kysele nimiä”

64-vuotias Masa pelaa biljardia Kenttätien palvelukeskuksessa, jossa avattiin asunnottomien päivätoimintakeskus.

64-vuotias Masa on katkaissut juomakierteen ja pysynyt raittiina kuukauden.

9.9.2019 10:18

Pesukone pyörii pesutuvassa ja viereisen oven takana lämpiää sauna. Yhdessä nurkassa nuoret miehet pelaavat jalkapallopeliä ja toisessa kolahtelevat biljardipallot. Juuri avatun asunnottomien Huili-päiväkeskuksen toiminta on saanut hyvän startin.

Oululainen Masa on ollut Kenttätien palvelukeskuksen asiakkaana neljä viikkoa. Vuosien juomakierre katkesi, kun hän sai lähdöt kotoa ja ilmoittautui päihdekuntoutukseen.

Merja Halonen ja Katja Karppinen iloitsevat uudesta päiväkeskuksesta ja sen tuomista mahdollisuuksista.

– Tein päätöksen ja se on pitänyt. En kamppaile enää, että otanko vai enkö. En ota ja sillä selvä, mies vakuuttaa.

Masa on asuntojonossa, mutta sopivaa kämppää ei ole vielä löytynyt. Hän kertoo juoneensa alkoholia vuosikausia. Viiniä kului 1-2 pulloa päivässä.

– Nyt olen ollut raittina kuukauden, en ole edes makustellut. Jokaisella meillä on omat kurimukset. Kamppailu jatkuu, mutta vihdoinkin näkyy valoa edessäpäin, biljardia pelaava mies huokaa.

Asunnottomien päiväkeskuksen avajaisia juhlistettiin Kenttätiellä keskiviikkona. Keskus on avoinna arkisin. Tiloissa voi viettää aikaa lämpimässä päiväsaikaan: katsoa tv:tä, lukea, juoda kahvit tai vain olla. Päiväkeskuksessa on myös mahdollisuus peseytyä ja pestä pyykkiä. Tarjolla on maksuton aamupala ja lounas.

Masan mielestä keskuksen tapaista paikkaa on tarvittukin. Hän pitää toimintaa ainutlaatuisena ja hyvänä.

– Nyt on kohdennettu resursseja oikein. Voin suositella paikkaa muillekin. Tässä elämänvaiheessa aion käyttää palveluja hyväkseni. Tänne vaan katsomaan, vaikka vain uteliaisuudesta, hän kannustaa muita.

Päivätoimintakeskus on tarkoitettu oululaisille asunnottomille sekä päihdepalvelujen asiakkaille.

– Tavoitteena on saada palvelujen piiriin myös niitä päihdeongelmaisia, joita emme ole vielä tavoittaneet. Keskuksen kävijöillä on mahdollisuus tulla samalla myös muiden palvelujen piiriin, ja toivomme, että avun saaminen olisi mahdollisimman helppoa, sanoo palveluesimies Katja Karppinen Oulun kaupungin päihdeasumispalveluista.

Asiakkaat ovat saaneet olla mukana päiväkeskuksen toiminnan suunnittelussa alusta alkaen.

Päivätoimintakeskuksessa on mahdollisuus jutella, saada ohjausta ja neuvontaa sekä apua ohjaajilta, sairaanhoitajalta tai sosiaalityöntekijältä. Lisäksi toiminnan järjestämisessä on mukana muita toimijoita, kuten järjestöjä ja Oulun seurakunnat.

Päivätoimintakeskus avattiin Kenttätielle entisiin yhteismajoituksen tiloihin. Tilapäismajoitusta talossa on silti jatkossakin. Tilapäismajoituksessa asiakaspaikkoja on 30. Sen lisäksi yhteismajoituspaikkoja on 9. Käytössä on myös kaksi turvahuonetta.

Palvelupäällikkö Merja Halonen erityisryhmien päivä- ja asumispalveluista kertoo, että Oulussa on tämän vuoden aikana tullut noin 50 uutta asiakasta päihdepalvelujen piiriin.

– Heistä noin puolet on alle 30-vuotiaita. Juuri nuoria yritämme tavoittaa uudenlaisilla palveluilla, Halonen toteaa.

Päiväkeskus on täysin kynnyksetön paikka. Ketään ei puhalluteta ja jos kunto on huono, asiakas autetaan samassa talossa olevien muiden palvelujen luo.

– Tänne voi tulla missä kunnossa vain emmekä kysele nimiä, Karppinen huomauttaa.

Tilapäismajoituksen ajatuksena on peruspalvelujen, kuten majoituksen, ruoan ja hygienian ohella tarjota asiakkaille mahdollisuus sairaanhoitajan ja sosiaalityöntekijän tapaamisiin, ja siten saattaa kuntoon esimerkiksi terveydenhoitoon ja toimeentuloon sekä etuuksiin liittyviä asioita.

– Asiakkaita avustetaan myös asunnon hankkimisessa sekä motivoidaan päihdehoitoon ja kuntoutumiseen. Omaan kotiin muuttajille tarjotaan ohjaajapalvelua tueksi kohti itsenäistä asumista ja elämää, Karppinen kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?