Äiti julkaisi tyttärensä saaman pysäyttävän tekstiviestin – lukijat järkyttyivät rankasta kiusaamisesta: ”Nyt tarvitaan tekoja!”

Julkaistu:

Koulukiusaaminen on puhuttanut IS:n lukijoita.
Ilta-Sanomien lukijat järkyttyivät tällä viikolla julki tulleesta kiusaamistapauksesta. Oululaisen äidin Facebook-kirjoitus tyttären rankasta koulukiusaamisesta herätti runsaasti keskustelua.

Päivityksessä näkyy äidin mukaan viestinvaihto hänen tyttärensä ja tyttären luokalla olevan pojan välillä. Tyttö pyytää viestissään selväsanaisesti, että vastaanottaja ei enää kiusaisi tai hakkaisi häntä. V**tu katotaan heti ku tuut kouluun, kuuluu vastaus.

– Tyrmäävän surullista, että koulukiusaamista edelleen tapahtuu, tiivistää nimimerkki AR.

– Suomi on koulukiusaajien paratiisi, se jatkuu myöhemmin työpaikkakiusaamisena, kirjoittaa nimimerkki KiusaaminenMaantapa.
Nimimerkki uskomatonta muistuttaa, että fyysinen koskemattomuus koulussa on oppilaan oikeus, jota ei pidä vähätellä.

Useampi kommentoija ilmoittaa puuttuvansa itse lasten kiusaamistapauksiin. Nimimerkki Lisbe kertoo tietävänsä tunteen, jota vanhemmat käyvät läpi, kun omaa lasta kiusataan.

– Tytölleni sanottiin kun koulussa tönittiin, että sinun on vain kestettävä ja hyväksyttävä asia, opettaja sanonut näin. Se jatkui niin pitkään, että lopulta en halunnut tytärtäni enää siihen kouluun ja muutettiin muualle. Tytär joutui opettajien silmätikuksi. Kiusaaja oli koulun tukioppilas. Eikä siihen opettajat puuttuneet ollenkaan, hän kirjoittaa.

”Sanahelinää näyttää riittävän”

Nimimerkki kiusattu ysärilapsi sanoo olleensa koko ala-asteajan kiusattuna. Kiusaaja oli toisen koulun rehtorin tytär.

– Opettajat tietenkin ajattelivat, että eihän nyt rehtorin lapsi voi kiusata. Kotona tällä tytöllä oli kaikki hyvin ja kavereitakin oli mukavasti. Sai meidän koko luokan osallistumaan kiusaamiseen. Kiusaamisesta kerroin opettajille, terveydenhoitajalle ja kuraattorille, mutta minua ei uskottu. Kiusaajat lopettivat kaiken pahanteon heti kun paikalle tuli aikuinen. Ei ole touhu näköjään miksikään muuttunut reilussa 20 vuodessa.

Useamman kommentoijan mielestä myös alle 15-vuotiaiden pitäisi olla teoistaan rikosoikeudellisessa vastuussa. Kouluilta toivotaan tehokkaampia toimia kiusaamisasioissa, ja opettajille kaivataan enemmän työkaluja kurinpitoon.

– Fyysinen väkivalta ei ole kiusaamista vaan pahoinpitely, joka on poliisin ja viime kädessä tuomioistuimen asia. Kummallisesti koululasten kohdalla selvä rikos muuttuu ”kiusaamiseksi”, huomauttaa nimimerkki Jouhiparta.

– Jos kiusaaja on tiedossa, on outoa ettei asiaan puututa. Kyseessä on rikosasia. Pojan vanhemmat puhutteluun, ja jos eivät tule, niin lastensuojelun edustaja paikalle, toteaa nimimerkki löysäilyä.

– Sanahelinää näyttää riittävän. Nyt tarvitaan tekoja! nimimerkki Kuri kunniaan! kirjoittaa.

Vanhempien kasvatusvastuutakin alleviivataan useammassa viestissä. Nimimerkki Static kirjoittaa, että Yhdysvalloissa häiriköt erotetaan koulusta.

– Näin pitäisi olla Suomessakin. Sitten olisi huoltajien vastuulla huolehtia oppivelvollisuudesta miten parhaaksi näkevät. Kyllä ongelman aiheuttaja kuuluu poistaa eikä ongelmasta kärsivien kuulu väistää, hän mainitsee.

– Heidän käytöstään ei pidä yrittää selittää millään psykologialla, sillä kiusaajat tietävät aivan hyvin, että heidän tekonsa on luvaton. Tämä on paras todeta heille suoraan ilman mitään pehmoilua, säestää nimimerkki Selvät säännöt.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt