Oululaisäiti julkaisi tyttärensä saaman pysäyttävän tekstiviestin – lapsi oli vain pyytänyt, ettei häntä enää hakattaisi koulussa

Äidin Facebook-kirjoitus tyttären rankasta koulukiusaamisesta on herättänyt valtavasti huomiota.

Viestissä näkyy äidin mukaan viestinvaihto hänen tyttärensä ja tyttären luokalla olevan pojan välillä.

6.9.2019 19:42

Oululainen äiti kirjoitti keskiviikkoiltana Facebookiin julkisen päivityksen, joka sai kahdessa vuorokaudessa lähes viisituhatta tykkäystä, 1400 jakokertaa ja useita satoja vastausviestejä.

Päivityksessä näkyy äidin mukaan viestinvaihto hänen tyttärensä ja tyttären luokalla olevan pojan välillä. Tyttö pyytää viestissään selväsanaisesti, että vastaanottaja ei enää kiusaisi tai hakkaisi häntä. V**tu katotaan heti ku tuut kouluun, kuuluu vastaus.

– Turvallisen koulunkäynnin tulisi olla lasten ja nuorten oikeus. Totuus on erilainen, äiti kirjoittaa päivityksessään.

Äidin saamissa vastauksissa kuuluu huoli, viha ja jaettu kokemus koulukiusaamisen aiheuttamasta tuskasta.

Äiti kertoo perjantaina illalla IS:lle, että koulun johto on ollut häneen yhteydessä.

– Myös koulu haluaa kiusaamisen loppuvan heti. Kiusaamista yritetään lopettaa luokkatilamuutoksilla heti ensi viikolla.

Tytärtä on äidin mukaan pahoinpidelty koulussa toistuvasti. Koulunkäynti on väkivallan pelon takia takkuillut.

– On ollut sellaista, että lukkiudutaan vessaan ja sanotaan, että ei halua lähteä kouluun.

Facebook-päivityksen saama vastaanotto kertoo äidin tulkinnan mukaan siitä, että kiusaamiseen puuttuminen ja sen ehkäiseminen on jostain syystä kovin vaikeaa suomalaisessa yhteiskunnassa.

– Huoleni nousee siitä, että tuollaista kiusaamista tapahtuu julkisissa tiloissa, missä täytyisi voida olla tavanomainen osa sosiaalista yhteisöä. Koulunkäynti on pakollista meille kaikille.

Fyysinen väkivalta ei ole kiusaamisen ainoa esiintymismuoto. Väkivalta kouluissa on muuttanut viime vuosina muotoaan sosiaalisen median yleistymisen takia. Valtaosalla lapsista on käytössään omat älypuhelimet.

– Minun tyttärelleni lähetettiin esimerkiksi yksi joukkoviesti, jossa oli mukana useita henkilöitä. Kiusaamista tapahtuu myös sosiaalisen median kautta, äiti kuvailee.

Hän ei halua syyllistää vaikeasta tilanteesta ketään yksittäistä henkilöä. Äidin mukaan olisi tärkeää pureutua ongelman ytimeen: miten kiusaamista voitaisiin ennaltaehkäistä siten, että kenenkään ei tarvitsisi kärsiä vastaavasta.

– Ehkä (Suomessa) ollaan liian paljon hiljaa näistä asioista.

– Tämä on yhteiskunnallisesti tärkeä aihe. Olisi tärkeää selvittää, miten tämä saadaan loppumaan.

Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä vahvistaa IS:lle olleensa yhteydessä kiusatun tytön äitiin aiemmin perjantaina. Hän kertoo puhelimessa IS:lle kaupungin tekevän kaikkensa kiusaamisen lopettamiseksi.

– Jokaisella lapsella on oikeus turvalliseen ja terveelliseen koulunkäyntiin. Oulun kaupungilla on nollatoleranssi kaikkeen kiusaamiseen, Penttilä sanoo.

– Puhutaan kiusaamisesta, mutta kun kyse on ruumiillisen koskemattomuuden loukkaamisesta, niin oikeasti puhutaan väkivallasta. Se on jo poliisiasia.

Mika Penttilä pohtii, että kiusaajan käytös on aina oire jostakin. Varsinkin jos kiusaaminen on toistuvaa, niin tulee selvittää, mistä syystä lapsi oirehtii kiusaamalla.

Oulussa koulupoliisina työskentelevä Merja Rasinkangas ei voi kommentoida Ilta-Sanomille yksittäistapauksia vaitiolovelvollisuutensa takia. Hän sanoo koulupoliisin puuttuvan kiusaamiseen ja kaikkeen väkivaltaan hyvin matalalla kynnyksellä.

– Ensin tehdään esiselvitys tapahtumista. Sovinnollinen ratkaisu on aina paras, mutta jos kiusaamisesta on tullut esimerkiksi fyysisiä vammoja, niin asiasta voidaan tehdä rikosilmoitus. Alle 15-vuotias ei ole kuitenkaan rikosoikeudellisesti vastuullinen, Rasinkangas muistuttaa.

Yleisellä tasolla Rasinkangas sanoo uskovansa, että kiusaamista voisi usein vähentää jo yksinkertaisten arkirutiinien tarkistamisella.

– Kaikki lähtee kotikasvatuksesta. Vanhempien tulisi asettaa lapsilleen turvalliset rajat ja aikaistaa iltarutiineja.

Koulupoliisi näkee työssään paljon väsyneitä lapsia, joiden nukkumaanmeno häiriintyy päivittäin älypuhelimien käytön ja pelaamisen takia.

– Olen tavannut päiväkoti-ikäisiä lapsia, jotka pelaavat teini-ikäisille tarkoitettuja väkivaltapelejä.

Rasinkangas uskoo, ettei lapsi välttämättä käyttäydy väkivaltaisesti ja kiusaa sen vuoksi, että olisi saanut esimerkkiä peleistä, mutta hänen mielestään pelaaminen vaikuttaa silti lapsen käyttäytymiseen monella tavalla.

– Lapsella kestää useita tunteja rauhoittua sen jälkeen, kun hän on räplännyt kännykkää ja pelannut väkivaltapelejä. Sen johdosta lapsi nukkuu liian vähän. Väsyneenä taas ärsyyntymiskynnys on matala ja nyrkki saattaa heilahtaa.

Rasinkangas neuvoo kertomaan kiusaamisesta välittömästi jollekin aikuiselle.

– On äärimmäisen tärkeää kertoa asiasta heti tapahtumapaikalla, esimerkiksi koulussa. Silloin koulu voi heti selvittää tapahtumia, joiden selvittäminen saattaa olla myöhemmin paljon hankalampaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?