Poliisi etsii Oulussa töhertäviä katutaiteilijoita – ”Jospa tästä tulisi loppu laskun kautta”

Julkaistu:

Oulua on kohdannut kesän aikana töhrimisaalto. Sotkuisia kuvioita on ilmestynyt eri puolille kaupunkia aitoihin, pysäkeille ja autoihin.
Pohjantien uusi meluaita on saanut uudet kuviot. Poliisin mukaan kyseessä ovat tuhansien eurojen vahingot. Aidan lisäksi osansa sotkuista ovat saaneet henkilöautot, bussipysäkkien katokset ja jopa päiväkotirakennus.

Poliisi epäilee, että eri puolille kaupunkia ilmestyneiden sotkupiirustusten takana ovat yhdet ja samat ”taiteilijat”. Heidän tavoittamisekseen poliisi kaipaa nyt silminnäkijähavaintoja.

Autoja on töhritty eniten Haukiputaan suunnalla. Omakotitalon aitaa on sotkettu Niemeläntörmällä, autoja ainakin Siikasaaressa ja Kellon Kiviniemessä.


Kuvioina ovat hakaristit ja 666-numeroinnit. Rikoskomisario Nina Similä arvioi, että autojen sotkijat ovat eri porukkaa kuin esimerkiksi moottoritien meluseinien merkkaajat. Omaisuuden töhrimistä tutkitaan yleensä vahingontekona tai törkeänä vahingontekona. Tuomion lisäksi tekijä korvaa vahingot.

– Pohjantiellä melkein joka toisessa kuvassa on sama tägi. Tekijäthän haluavat ilmeisesti merkata omat työnsä ja siksi niissä on tunnus. Asialla ei ole ollut taiteilija, vaan oman signeerauksensa jättävä sotkija, hän huomauttaa.

Yksittäisten autojen töhrimisestä poliisi ei ole saanut ilmoituksia. Similä kehottaakin kaikkia kohteiksi joutuneita tekemään ilmoituksen poliisille.

– Harmittaa kun töhrimisestä on tullut niin arkipäiväistä, etteivät ihmiset enää edes tee ilmoituksia. Jokaisesta tapauksesta olisi syytä ilmoittaa poliisille, muuten tästä ei tule loppua. Jospa siitä tulisi loppu laskun kautta, Similä vihjaisee.

Moottoritien aidan sotkut on tehty liikennekameroiden ulottumattomissa, mutta Similän mukaan lähistöllä on asutusta, joten silminnäkijöitä kannustetaan ottamaan yhteyttä poliisiin.

– Sotkujen siivoamisesta tulee valtavat kustannukset. Töhrintä saattaa ylittää törkeän vahingonteon tunnusmerkit. Kaikki havainnot ovat tervetulleita, Similä painottaa.

Vihjeitä töhrijöistä voi ilmoittaa Oulun poliisin vihjepuhelimeen p. 0295 416 194 tai vihjesähköpostiin vihjeet.oulu@poliisi.fi