Kaleva: Sugardaddy maksaa miesopiskelijan vuokran – seksuaali­terapeutin mielestä poikien hyväksikäytöstä tuli ilmiö Oulussa

Julkaistu:

Poikien seksuaalinen hyväksikäyttö ei näy Oulun poliisin tilastoissa.
Oulussa toimivan Poikien talon seksuaalineuvoja ja terapeutti Tommi P. Pesonen arvioi, että poikien hyväksikäyttö on noussut ilmiöksi Oulussa. Hän kertoo Kalevan haastattelussa kohdanneensa ja auttaneensa työssään nuoria miehiä, jotka ovat joutuneet seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Pesosen mukaan naisia piinanneet asumiseen liittyvät törkyehdotukset koskettavat myös nuoria miehiä. Aikuiset miehet voivat tarjoutua maksamaan opiskeluvaiheessa olevan nuoren miehen asumiskustannukset. Tätä vastaan mies alkaa vaatia seksiä ja rajoittamaan nuoren elämää.

Pesonen ei osaa eritellä syitä, miksi ilmiö elää juuri Oulussa. Yksi syy saattaa löytyä homoseksuaalisuuteen liittyvistä käsityksistä.

– Jos homoseksuaalisuuteen tai biseksuaalisuuteen liittyy salailua tai peittelyä, se voi johtaa siihen, että aikuinen ihminen tekee tällaisia järjestelyitä.

Poikien talo on Setlementtiyhdistyksen ylläpitämää toimintaa, jossa autetaan muun muassa seksuaalisen hyväksikäytön uhreja. Poikien taloja on Helsingissä ja Oulussa.

Oulun poliisi ei ole havainnut Pesosen kuvailemaa ilmiötä. Rikosylikomisario Markus Kiiskinen sanoo, että rikosilmoituksia aiheesta ei ole tehty.

– En voi kiistää, etteikö tällaista ilmiötä olisi olemassa. Se ei vain näy poliisin näkökulmasta katsottuna. On vaikeaa lähteä puuttumaan asiaan, jos ei ole rikosta, johon puuttua, hän selventää.

Kiiskisen mukaan poliisi ei voi tehdä asiassa muuta kuin vedota uhreihin tai heidän läheisiinsä asian esille tuomiseksi.

– Seksuaalinen hyväksikäyttö on kiellettyä ja sen uhreiksi voivat joutua sekä tytöt että pojat. Me kannustamme uhreja puhumaan ja ilmoittamaan asiasta. Muuten hyväksikäyttö jää kokonaan uhrien ja heidän läheistensä kontolle, Kiiskinen toteaa.