Ihmisroskapuheista pahastunut Markku menetti jälleen kotinsa – ”Taas pitää aloittaa tyhjästä”

Julkaistu:

Yli vuoden ajan Oulussa Pikisaaren sillan alla majailleen Markku Korhosen teltta paloi keskiviikkona puolen päivän aikaan.
Pikisaaren kevyen liikenteen sillan alla on nokinen kasa palanutta tavaraa. Mustuneet tavarajäännökset kuuluvat Markku Korhoselle, joka on asunut sillan alla teltassa yli vuoden ajan.

Palopaikan ympäristössä on palaneita kirjoja, vaatteita, makuupussin jäännöksiä ja mehupurkkeja. Rannassa on saippuapullo ja kaislikossa makaa kaatuneena pyörätuoli.

IS tavoitti 52-vuotiaan Korhosen Oulun keskustasta iltapäivällä juuri kun hän oli saanut tiedon kotinsa palamisesta.

– Lähdin aamulla vähän ennen seitsemää sieltä liikkeelle. Kolmen aikaan kuulin, että koko maallinen omaisuus on palanut. Kamalaltahan se tietysti tuntuu, taas pitää aloittaa kaikki tyhjästä ja puhtaalta pöydältä, vesisateesta märkä mies huokaisee.

Korhonen on asunut teltassa useita vuosia. Aiemmin hänen telttansa poistettiin kaupungin puistoalueilta, mutta Pikisaaressa se on saanut olla rauhassa.

Korhonen nousi julkisuuteen vuosi sitten kun oululainen keskustapoliitikko rinnasti kaupungilla liikkuvat päihdeongelmaiset roskiin. Valtuutettu Riikka Moilanen kutsui 10.9.2018 valtuuston kokouksessa vähäosaisia ihmisroskiksi, kun hän käytti puheenvuoron kaupungin siisteydestä.

Markku Korhonen ei hyväksynyt nimitystä. Hän teki poliisille ilmoituksen Moilasen puheista ja sanomalehti Kalevan aihekuvasta, jossa Korhonen oli mukana.

Oulun keskustassa päivittäin liikkuvan Korhosen elämä ei ole kohun jälkeen muuttunut. Hän on edelleen päihdeongelmainen ja asunnoton. Kaupungin tarjoamista palveluista hän ei välitä. Entinen yrittäjä on elänyt asunnottomana viiden vuoden ajan.

– Sain lahjoituksena makuupusseja, vaatteita ja teltan. Nyt ne ovat kaikki palaneet. Palossa meni myös kirjoja ja muuta tavaraa. Jos tietäisin kuka palon on sytyttänyt, raahaisin heidät kotiinsa ja näyttäisin vanhemmille millaisia penskoja heillä on, Korhonen sanoo.

Korhosen kaveripiirissä epäillään, että tulipalo on sytytetty tahallaan ja paikalla on nähty kaksi nuorta.

– Yritän aina tyytyä mahdollisimman vähään, mutta jotain tavaroita pitää saada hankittua ennen kuin talvi painaa päälle. Ensi yön nukkumapaikasta ei ole tietoa, Korhonen sanoo.