Syyte: nuori mies piinasi ex-puolisoaan käsittämättömällä sarjalla julmuuksia – pääsi vapaaksi ja sytytti talon palamaan - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Syyte: nuori mies piinasi ex-puolisoaan käsittämättömällä sarjalla julmuuksia – pääsi vapaaksi ja sytytti talon palamaan

Ylitorniolla talon polttanutta nuorehkoa miestä syytetään useista eriasteisista rikoksista entistä puolisoaan kohtaan.

3.9.2019 7:04

Ylitornion Raanujärventiellä paloi 17. elokuuta omakotitalo. Poliisin mukaan palo sytytettiin tahallaan ja sisällä oli palon alkaessa kaksi naista ja lapsi. Omakotitaloon tunkeutui mies, joka levitti taloon palavaa nestettä.

Aavasaksan lähistöllä sijainneessa talossa olleet naiset ja lapsi pääsivät pakenemaan paikalta. Palon sytyttäjä poistui paikalta varastetulla autolla. Poliisi tavoitti epäillyn pellon laidasta, jossa hän oli sytyttämässä autoa tuleen.

Palon sytyttäjäksi epäillään 24-vuotiasta miestä, jonka syytelista on poikkeuksellisen pitkä. Häntä syytetään kesken olevassa jutussa Lapin käräjäoikeudessa muun muassa useista raiskauksista, pahoinpitelyistä, identiteettivarkaudesta, tietomurrosta, vapaudenriistoista, salakatselusta ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta.

Kaikkiaan syytekohtia on 15. Tekojen uhrina on ollut miehen entinen puoliso, jota tämä syytteiden mukaan piinasi parin vuoden ajan monin eri tavoin.

Elokuun tulipalon yhteydessä mies vangittiin todennäköisin syin epäiltynä murhan yrityksestä, törkeästä kotirauhan rikkomisesta, törkeästä vahingonteosta, lähestymiskiellon rikkomisesta, vainoamisesta, moottorikulkuneuvon käyttövarkaudesta, vahingonteosta, kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta ja rattijuopumuksesta.

Nyt vangittuna oleva mies oli epäillyn murhan yrityksen aikaan vapaalla jalalla, vaikka häntä syytetään Lapin käräjäoikeudessa useista vakavista rikoksista entistä puolisoaan kohtaan. Käräjäoikeus määräsi 6. toukokuuta miehen mielentilan tutkittavaksi. Jutun käsittely jatkuu tutkimustuloksen selvittyä.

Käräjäoikeuden puheenjohtajana toimivan käräjätuomari Anne Kurtin mukaan mies pääsi vapaaksi, koska edellytyksiä vangittuna pitämiseen ei ole enää ollut.

– Hän oli vangittuna sotkemisvaaran vuoksi, joka on lakannut pääkäsittelyn toimittamisen johdosta. Asiassa ei myöskään ollut syytä epäillä hänen enää jatkavan rikollista toimintaa entistä puolisoaan kohtaan. Kun hän oli myös ollut vangittuna jo 4 kuukauden ajan, hänen pitämisensä edelleen vangittuna olisi ollut kohtuutonta asian käsittelyn todennäköinen kesto sekä teoista odotettavissa olevan rangaistuksen pituuteen nähden, Kurtti selvittää.

Syytteiden mukaan epäilty mies toteutti käsittämättömiä raakuuksia ja tekoja ex-puolisoa kohtaan. Miestä epäillään muun muassa ex-puolisonsa salakuvaamisesta alastomana ja vähäpukeisena, sukupuoliyhteyksien videoinnista ilman lupaa, pahoinpitelyistä potkimalla ja nyrkein, myös puolison ollessa raskaana. Miehen epäillään myös raiskanneen entistä puolisoaan useaan kertaan.

Mies on syytteiden mukaan myös luonut sosiaaliseen mediaan ex-puolisostaan profiilin, jonka profiili- ja taustakuvaksi hän on laittanut salaa ottamiaan alastonkuvia.

Oudoin episodi liittyy ryöstösyytteeseen. Ex-puoliso lähti Kemiin poliisilaitokselle tekemään ilmoitusta miehen tekemistä rikoksista. Mies lähti mukaan auton kyytiin. Poliisiaseman pihalla parille tuli riita ja mies raahasi vaimon väkisin takaisin autolle. Tämän jälkeen puoliso juoksi poliisiasemalle ja riita jatkui vielä virastotalossa, kun mies yritti saada auton avaimet pois puolisoltaan.

Lopulta mies kuristi naista niin pahoin, että tämä luovutti auton avaimet miehelle. Poliisilaitoksella käynti tapahtui joulukuussa 2018.

Mies myöntää osan syytteistä oikeiksi, osan hän taas kiistää. Lapin käräjäoikeus on aiemmin tänä vuonna määrännyt miehen lähestymiskieltoon palaneessa talossa ollutta ex-puolisoaan kohtaan. Mies oli kuitenkin rikkonut lähestymiskieltoa kesän aikana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?