Lehmä synnytti kaksipäisen sonnivasikan Ruukissa – eläinlääkärikin äimistyi

Lähes 2 000 lehmää poi’ittanut isäntä ei ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa.

Vasikan molemmat päät olivat ulkoisesti täysin kehittyneet.

30.8.2019 22:05

Viime sunnuntai ei vaikuttanut millään tavalla poikkeavan tyypillisestä päivästä Yrjänän tilalla Pohjois-Pohjanmaan Ruukissa, Siikajoen kunnassa.

Tilan hieho oli viimeisillään tiinenä, mutta poikiminen alkoi noin viikon odotettua aiemmin. Sekään ei ollut vielä epänormaalia. Poikiminen ei kuitenkaan sujunut perinteiseen malliin.

– Itehän minä sitä yritin vaimon kanssa poi’ittaa, mutta sitten huomattiin, että tämä ei ole normaali. Selkäranka tuli ensimmäisenä vastaan, tilan isäntä Juhani Yrjänä kertoo.

Synnytys kesti kaikkiaan yli viisi tuntia. Yrjänä yritti kääntää vasikkaa, mutta ei onnistunut. Paikalle jouduttiin hälyttämään eläinlääkäri auttamaan poikimisessa.

– Sekin toista tuntia siinä kopeloi ja koitti saada käännettyä, mutta se ei kääntynyt.

Eläinlääkäri teki lopulta päätöksen suorittaa hieholle hätäsektio. Lehmien tapauksessa se tarkoittaa, että naaras lopetetaan ja vasikka leikataan ulos. Tämän lehmän ensimmäinen poikiminen jäi siis samalla viimeiseksi.

– Siinä vaiheessa selvisi, miksei sitä saanut käännettyä. Pää oli sen verran leveä ja hankalassa asennossa, Yrjänä sanoo.

Sektion jälkeen paikalla olijat hämmästyivät toden teolla. Vasikalla oli kaksi täysin kehittynyttä päätä muutoin normaalin näköisessä ruumiissa. Jopa eläinlääkäri hämmästyi tilannetta.

– Otti se kuvan siitä ja tuumasi, että jos hän ei olisi näin väsynyt, niin hän haluaisi aukaista tuon ja tutkia sen rakennetta. Että miten menee henkitorvet ja nämä.

Yrjänä kertoo, että vasikka eli muutaman minuutin. Se kuoli ennen kuin eläinlääkäri ehti sitä lopettaa. Vasikalla oli ilmeisesti kahdesta päästään huolimatta vain yhdet aivot.

– Kielet toimivat samaan tahtiin. Sen suhteen se oli aika hupaisan näköinen.

Yrjänä kertoo, ettei ole kohdannut vastaavaa tilannetta koskaan. Hänellä on yli 30 vuoden ja lähes 2 000 poi’ituksen kokemus lehmätilan arjesta.

Kaksipäiset vasikat ovat verrattain harvinaisia, mutta eivät täysin tavattomia. Edellisen kerran sellaisen tiedetään syntyneen Suomessa vuonna 2014 Pohjanmaalla. Myös vuonna 2002 syntyi Mikkelissä kaksipäinen vasikka.

Kaksipäisiä vasikoita on syntynyt myös ulkomailla.

Helsingin luonnontieteellisestä museosta löytyy kaksipäinen vasikka täytettynä. Sen tiedetään syntyneen 1950-luvulla Etelä-Suomessa, ja se on museon vetonaula.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Siikajokilaakso.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?