Riita ystävättärestä johti järjettömään tekoon: Mies potki raskaana olevaa vaimoaan vatsaan – ”Yritin nostaa jalkoja ja käsiä vatsan eteen suojaksi”

Pariskunnan pari viikkoa kestänyt avioliitto päättyi pahoinpitelyyn.

28-vuotias mies tuomittiin käräjäoikeudessa vaimonsa pahoinpitelyistä ja törkeästä laittomasta raskauden keskeytyksen yrityksestä. Hovioikeus antaa tuomionsa syyskuun lopulla.

29.8.2019 9:50

Rovaniemen hovioikeus kuuli keskiviikkona molempia osapuolia torniolaisen pariskunnan riita-asiassa. Mies on tuomittu Kemi-Tornion käräjäoikeudessa 10 kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen kahdesta pahoinpitelystä ja törkeästä laittomasta raskauden keskeytyksen yrityksestä.

Syyskuun 2017 tapahtumista kertonut vaimo purskahti itkuun kesken kuulemisen. Hänen mukaansa riita alkoi jo edellisenä päivänä. Sen syynä oli vaimon ystävyyssuhde sekä muuttolaatikoiden kantaminen.

– Hän sanoi, ettei halua asua kanssani Torniossa, ei halua avioliittoa eikä lasta. Hän halusi tulla kanssani lääkäriin kertomaan, että lapsi pitää ottaa pois. Hän myös sanoi tietävänsä miten lapsi otetaan pois, nainen kertasi tapahtumia.

Naisen mukaan mies suhtautui hyvin raskausuutiseen ja oli onnellinen isäksi tulosta. Pahoinpitely tapahtui, kun vaimo oli 21. raskausviikolla. Vauvan vointi varmistettiin tapahtumien jälkeen ultralla.

– Olin kuitenkin epävarma miten vauva voi, vaikka ultrassa kaikki vaikutti olevan hyvin. Oli rankkaa siihen asti kun lapsi syntyi, nainen kertoi hovioikeudessa.

Pahoinpitely ja potkiminen tapahtuivat pariskunnan uudessa asunnossa, johon he olivat juuri muuttamassa. Sanallinen yhteenotto vaihtui fyysiseksi pahoinpitelyksi, jolloin mies potki raskaana ollutta vaimoaan vatsaan useita kertoja.

– Yritin suojata vatsaani, pidin käsiä vatsani edessä. Yritin nostaa jalkoja estääkseni potkuja ja yritin potkia takaisin, mutta mies otti kiinni jaloista. Yritin nostaa jalkoja ja käsiä vatsani eteen suojaksi, nainen sai kerrottua.

Tuomitun miehen mielestä Kemi-Tornion käräjäoikeuden tuomio on kumottava ja kaikki syytteet häntä vastaan on hylättävä. Miehen asianajajan Antti Hyvösen mukaan mies ei ole tilanteessa uhkaillut lapsen pois ottamisella, vaan kyseessä on ollut miehen huonosta kielitaidosta johtunut väärinkäsitys.

– Miehen kielitaito oli tuolloin erittäin heikko. Hän ei ole väitettyä uhkausta sanonut. Väärinymmärryksen mahdollisuus on ollut suuri, Hyvönen totesi.

Pariskunta oli ollut yhdessä yli vuoden. Naimisiin he olivat menneet pari viikkoa aikaisemmin. Vaimon mukaan mies osasi suomea vain heikosti. Kommunikaatiossa käytettiin apuna tulkkia. Mies on tullut Suomeen turvapaikanhakijana vuonna 2015.

28-vuotias mies kertoi istunnossa, että hän vihastui vaimolleen, joka ei sopimuksesta huolimatta katkaissut välejään ystävättäreensä.

– Tulin Rovaniemeltä Tornioon ja huomasin, että vaimon ystävä on kotona parvekkeella. Sanoin suoraan vaimolle, että hän on valehtelija. Hän ei saisi pitää yllä ystävyyttä kaveriinsa, jonka pitäisi poistua meidän elämästä. Ei ollut mitään tappelua, oli vain erimielisyyttä siitä että ystävä on siellä paikalla, mies selvitti arabian kielen tulkin välityksellä.

Porraskäytävän tapahtumia seurannut naapuri kertoi puhelimitse hovioikeudelle olleensa järkyttynyt tapahtumista. Hän kuuli huoneistoonsa naisen avunhuudot ja meni katsomaan mitä oven takana tapahtui.

– Kamala tilanne. Äitinä, isoäitinä ja isoisoäitinä oli niin kamala järkytys kuulla että joku yrittää syntymättömän lapsen tappaa. Huuto oli kamalaa, naapuri kertoi oikeudelle.

Tapahtumapaikalla ollut naisen ystävä ei osannut kertoa mistä pariskunta riiteli ja kuinka vakavasti mies pahoinpiteli vaimoaan. Tapahtumien lopuksi hänkin sai osansa miehen potkuista.

– Hän potkaisi minua mahaan ja sanoi ”Sitten sinä”, ystävätär kertoi.

Hovioikeus antaa tuomionsa jutusta syyskuun lopulla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?