Reissaaja-Mare, 28, rakensi söpön kesäkodin Transitista – ensimmäisillä reissuilla ylämäessä odotti yllätys

rac

Julkaistu:

Oululaislähtöinen reissunainen aikoo suunnata Ford Transitilla maailmalle. Pakussa on pian valmis kesäkoti.
Oulun Pateniemessä kesää viettävä Marjo-Riitta Alatalo, 28, syttyi pakuajatukselle kavereiden kautta. Liikkuvainen nuori nainen halusi päästä maailmalle, mutta mukaan piti saada oma soppi, jossa voi rauhoittua ja olla omissa oloissa. Ystävän reissuauto antoi pontta idealle.

– Olemme tehneet matkoja kaverin reissuautolla ja ajattelin, että olisi kiva saada ihan oma tukikohta, joka kulkee mukana. Marraskuussa 2018 aloin kerätä tietoa, mitä kaikkea tarvitsen ja kesän korvalla 2019 ostin tämän, Mare selvittää ja taputtelee hellästi viereen pysäköityä valkoista Transitia.


Oma reissuauto löytyi Tuusulasta. Se on Ford Transit 2.4 TDI vuosimallia 2002. Paku maksoi 2 200 euroa. Lisäkustannuksia kertyi renkaiden ja auton huollosta. Auto on ristitty Marjo-Riitan lempinimen, Maren, mukaan MareVaniksi.

– Maren lisäksi nimessä on van-sana, joka tarkoittaa pakua. Marevan on myös verenohennuslääke. Jos on hieman tukkoinen olo, niin ajelu MareVanilla avaa tukkoiset suonet, Marjo-Riitta avaa nauraen monimerkityksellisen nimen taustaa.

Mare ei halunnut hankkia matkailuautoa valmiina, sillä itse rakentamalla kulkupelistä saa juuri sellaisen kuin itse haluaa.

– Sisustus ja säilytystilat sopivat omaan makuun ja tarpeisiin. Lisäksi oppii rakentamisesta, haaveena on rakentaa myös joskus oma talo. Seuraavaksi tavoitteena on kuitenkin hankkia isompi auto, jota on opitun perusteella jo huomattavasti helpompi rakentaa, kun tietää mihin kiinnittää huomiota eri vaiheissa, hän pohtii.


Ensimmäiset reissut hän teki juhannuksena Teijoon ja Teiskoon. Pakun ajaminen sujui vaivattomasti, vaikka takavetoisuus aiheutti vauhdin hidastumista ylämäissä.

– MareVan on mukava ajaa, käyttäytyy kuin henkilöauto. Seuraava peli on kyllä etuvetoinen, koska tämä hyytyi Nuuksion mäissä. Ajovarusteena pitää olla korkkareiden lisäksi korvatulpat, sen verran paku pitää meteliä, Mare kuvailee ensivaikutelmiaan tulevasta kesäkodista.

MareVanin ovien takana odottaa yllätys. Pakun tavaratilassa on leveä sänky, keittiö ja säilytystiloja kaikissa mahdollisissa paikoissa. Marjo-Riitan tavoitteena on käyttää sisustamiseen enimmäkseen kierrätystavaraa.


Pakun seinät on eristetty ja paneloitu valkoisiksi. Keittiökalusteet Mare sai Facebookin Roskalavalta.

– Tässä on nyt keittiö, vesipiste ja kaappeja. Vielä puuttuu kylmäsäilytystila ja keittolevy. Vaatteille pitää olla reilusti säilytystilaa. Valaistuksena ovat vanhat valopallot, Transitin rakentaja esittelee.

Pakun rakennusaika on opettanut nuorelle naiselle paljon. Öljyn, renkaiden ja suodattimien vaihto sujuu jo rutiinilla. Sen sijaan hitsaustöissä apuna on ollut Jyrki-isä.

Auto täyttää yhä ”kesäkoti”-tuunauksen jälkeen sen verotuksen mukaisen käyttötarkoituksen eli pakettiautona ensisijaisesti tavaran kuljetuksen. Asia on varmistettu katsastuskonttorista ja trafilta.

– Seuraavaksi opettelen kaappien ja kattoterassin rakentamista sekä lämmitykseen ja käyttövirtaan liittyviä asioita. Teen paljon käsilläni muutenkin. Maalaan, teen kierrätysmateriaaleista koruja sekä muita käsitöitä, hän kertoo.

Marjo-Riitta opiskelee mielenterveys- ja päihdetyön sosionomiksi Diakonia-ammattikorkeakoulussa. Sen rinnalla hän suorittaa life coach -koulutusohjelmaa. Hän hakee parhaillaan työharjoittelupaikkoja ja yhtenä toiveena on Limingan taidekoulu.


Matkustaminen on aina kiehtonut Pateniemen tyttöä. 25-vuotiaana hän pyöräili Oulusta Pohjois-Norjan Lofooteille. Kolmen viikon reissun yöt hän vietti riippumatossa ja hostelleissa.

– Minulla on aina ollut utelias ja avoin mieli. Olen kiinnostunut kaikesta. MareVanilla on tulevina kesinä mahdollisuus kierrellä pohjoisessa ja Euroopassakin, jos se pysyy kunnossa.

MareVanin kyydissä kulkee aina keltainen Retro-Solifer, jolla Marjo-Riitta polkaisee tutkimaan lähimaastoja.


Korjaus 21.8.2019 klo 11.41: Marevan ei ole verenpainelääke vaan sitä käytetään verenohennukseen. Lisätty tieto auton verotuksesta.