Hotellin remonttityömaalta kaivettiin esiin ainutlaatuinen historiallinen löytö Oulussa – rakennustyöt jatkuvat silti

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Museovirasto selvittää parhaillaan hylyn ikää analysoimalla puunäytteitä.
Oulun Radisson Blu -hotellin työmaalta kauppatorin laidalta on tehty Suomessa harvinainen hylkylöytö. Kyseessä on mahdollisesti 1600-luvulla rakennettu lastialus, jonka toinen kylki on säilynyt osittain melkein täydellisesti. Hylkylöydöstä uutisoi Kaleva.

Hotellin kunnostustöitä on ollut seuraamassa kaksi Museoviraston arkeologisten kenttäpalveluiden arkeologia, sillä alueella tiedetään olleen vanhaa satamatoimintaa 1500-luvulta 1720-luvulle saakka. Arkeologit ovat jatkaneet hylyn esiin ottamista ja dokumentointia tämän viikon ajan.
  • Katso video: Hotellin remonttityömaalta kaivettiin esiin ainutlaatuinen historiallinen löytö Oulussa
Museoviraston meriarkeologisiin kenttätutkimuksiin erikoistunut arkeologian intendentti Minna Koivikko kertoo Kalevassa, että kyseessä on ensimmäinen tällaisessa kontekstissa Suomessa tehty hylkylöytö.

Hylky löydettiin hotellin parkkipaikan alapuolisista täytemaakerroksista. Yli-intendentti Marianna Niukkanen Museovirastosta sanoo IS:lle, että löytö on harvinainen, mutta tavallaan myös odotettu.

– Osasimme odottaa, että työmaalta löytyisi jotakin, mutta laiva oli yllätys. Hotelli on rakennettu vanhalle satama-alueelle, joten oletimme, että sieltä saattaa paljastua ranta-aittoja tai laitureita, hän toteaa.


Lastilaiva eli lotjatyyppinen alus löytyi viikko sitten ja sitä on jo ehditty kaivaa esille. Niukkasen mukaan laiva makaa kyljellään ja sen merenpohjan puolelle jäänyt kylki on hyvin säilynyt. Laiva on kooltaan 5x10 metriä.

Aluksen jäännökset kaivetaan esiin, hylky puretaan ja osat kuljetetaan pois. Niukkanen ei osaa arvioida mitä muuta rakennustyömaalta vielä paljastuu.

– Koskaan ei voi tietää mitä kaivetaan esille. Alue on ollut satamaa 1500-luvulta lähtien, joten siellähän voi olla vaikka mitä, hän sanoo.


Radisson Blue on rakennettu kauppatorin laidalle 1970-luvun lopulla. Rakennusta uudistetaan parhaillaan ja se avataan asiakkaille vuoden kuluttua. Kaikki huoneet remontoidaan ja ylimmän kerroksen varastotilat muutetaan huoneiksi.

– Töitä ei ole jouduttu keskeyttämään. Hylyn löytäminen voi hieman viivästyttää aikataulua, mutta töitä voidaan jatkaa löydön ulkopuolisilla alueilla ja myöhemmin myös laivan löytöpaikalla, kunhan Museovirasto saa siellä työnsä tehtyä, selvittää tilannetta Radisson Blu -hotellin Suomen maajohtaja Timo Vepsäläinen.


Hylky on nimetty löytöpaikkansa mukaan Hahtiperän hylyksi. Sen alustavana ajoituksena voi toistaiseksi pitää 1600-luvun lopulta 1800-luvun alkuun rajoittuvaa ajanjaksoa, ja se edustanee paikallista laivanrakennusteknologiaa. Hylyn tarkempi ajoitus selviää myöhemmin rakenneosista otettujen dendrokronologisten näytteiden avulla.

– Alustavien tulkintojen mukaan kyseessä on lotjatyyppinen lastinkuljetusalus. Se on mahdollisesti yksi Pohjois-Suomen vanhimmista laivalöydöistä. Purjelaivojen aikakaudelle oli tyypillistä hylätä vanhat alukset kotisataman ympäristöön. Löytö on Suomen olosuhteissa poikkeuksellinen, ja sen tutkiminen avaa Oulun merellistä menneisyyttä ja ranta-alueiden kaupunkiarkeologista potentiaalia, tiedottaa Museovirasto.

Hahtiperän hylyn kaivutyöt jatkuvat arviolta vielä vajaan viikon. Tavoite on saada hylystä kolmiulotteinen malli, joka onnistuu sen jälkeen kun siitä on saatu näkyviin säilynyt osa. Hylkypuu poistetaan kaivutyön yhteydessä, jottei parkkipaikan alue painu hylyn maatuessa lisää.

Klo 13.30 Juttua täydennetty Museoviraston julkaiseman tiedotteen tiedoilla. Klo 13.46 artikkeliin lisätty video.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt