Teppo ja Pasi saavat palautetta Oulun vessoissa – parisuhdeongelmat esillä seinäkirjoituksissa

Julkaistu:

Oululaiset kaverukset ovat tutkineet kapakoiden vessojen seiniä vuodesta 2017 lähtien. Vessakirjoituksista paljastuu elämän koko kirjo.
Oululaiset kaverukset Matias Tapaninen ja Ari-Matti Lappalainen tapasivat toisensa Oulun ylioppilasteatterissa. Yhteen hitsautunut teatteriväki vietti monta monituista hetkeä samassa kulttuuribaarissa, jonka miestenvessan seinille kirjoitetut tekstit alkoivat kiinnostaa.

Nuoret miehet totesivat, että vessojen seinille on kirjattu ylös elämän koko kirjo.

– Tietysti siellä näkyvät humalan eri vaiheet nousuhumalasta krapulaan, mutta myös sydänverellä kirjoitettuja ajatuksia parisuhteesta ja monia ajatuksia turhautumisesta, Matias pohtii.

Miehet päättivät synnyttää teksteistä lauluja. Ensimmäinen tavoite oli luoda Snooker Timen vessakirjoituksista show Oulun Taiteiden yöhön 2017. Kumpikaan ei osannut aavistaa millaisen vastaanoton laulut saisivat.

– Biisit saivat yllättävän hyvän vastaanoton ja seuraavana vuonna laajensimme tekstejä muidenkin ravintoloiden vessoihin. Kysyntää syntyi kuin itsestään. Jokaisella kun on jonkinlainen suhde vessojen seinäteksteihin, Ari-Matti sanoo.


Biisit syntyvät ajatuksista, joissa on jotakin järkeä. Vessakirjoituksissa kun usein ei ole mitään järkeä. Humalapäissään raapustetut kirosanat ja alapääilmaisut eivät innosta, mutta toisinaan seinälle on raapustettu ajatus, joka inspiroi heti.

– Kissamies Teppo on sellainen. Siitä syntyi heti kysymyksiä. Millainen mies on Teppo ja mitä hän tekee? Toinen kaveri on Pasi, joka esiintyy usein Oulun ravintoloiden vessojen seinällä, Ari-Matti selvittää.

Jalot Pojat -niminen duo esittää vessalauluja akustisesti. Musiikkityyli vaihtelee balladeista punkrockiin. Tyyli valitaan tekstin mukaan.


Snookerin lisäksi kirjoituksia on nähtävillä runsaasti hampurilaisravintola Kauppuri 5:ssa. Siellä seiniin raapustelu on sallittua myös vessan ulkopuolella. Matias ja Ari-Matti ovat tyytyväisiä, että tekstejä voi kirjoittaa seiniin ihan luvallisesti.

– Eihän me tietenkään haluta yllyttää ketään vandalisoimaan paikkoja, he kuitenkin painottavat.

Parin vuoden aikana kaverukset ovat huomanneet, että miesten- ja naistenvessojen kirjoituksissa ei ole paljoakaan eroja. Naiset ovat joskus miehiä runollisempia ja saattavat kirjata seinään valmiita laulujen tekstejä.

– Eroja tekstien aiheissa on todella vähän, yhtäläisyyksiä sitäkin enemmän. Yleensä seinälle tallennetaan ohimeneviä ajatuksia, joita on tullut esiin jossakin pöytäkeskustelussa. Tuskin kukaan kirjoittaa seinälle pöytälaatikossa pitkään hautomaansa runoa tai ajatusta, Matias aprikoi.

Parhaat kirjoitukset ovat molempien mielestä nokkelia heittoja, joissa on pilkettä silmäkulmassa. Joskus myös absurdit tarinat nappaavat.

Jalot Pojat ja Siveelliset Veljekset esiintyvät Oulun Taiteiden yössä torstaina 15.8. klo 23 Snooker Timessa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt