Oulun seksuaalijutun tuomitut valittavat hovioikeuteen – yhden tuomitun käännyttämisprosessi on jo aloitettu - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Oulun seksuaalijutun tuomitut valittavat hovioikeuteen – yhden tuomitun käännyttämisprosessi on jo aloitettu

Julkaistu: 9.8.2019 18:54

Oulun laajassa seksuaalirikosjutussa jaettiin touko- ja heinäkuun aikana tuomiot kahdeksalle ulkomaalaistaustaiselle miehelle, jotka olivat käyttäneet seksuaalisesti hyväkseen samaa alaikäistä oululaistyttöä.

Oulun laajan seksuaalirikosjutun käsittely jatkuu Rovaniemen hovioikeudessa, sillä kaikki Ilta-Sanomien tavoittamat syytetyt ovat valittaneet tai aikovat valittaa saamastaan käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen.

Oulun käräjäoikeuden langettamien vankeustuomioiden pituudet vaihtelivat 2 vuodesta 4 vuoteen ja 6 kuukauteen.

Ensimmäisenä tuomion sai afganistanilaistaustainen Rahmani Gheibali toukokuun alussa. Hänen avustajanaan toimiva asianajaja Jaana Piipari kertoo, että hänen päämiehensä on valittanut saamastaan käräjäoikeuden tuomiosta. Gheibali tuomittiin 4 vuodeksi vankeuteen törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

– Päämies on valittanut saamastaan tuomiosta hovioikeuteen, koska käräjäoikeus arvioi vastaanotettua näyttöä väärin. Tästä syystä hän ei luonnollisesti ollut tuomioon tyytyväinen. Hänhän on kiistänyt rikosepäilyt ja sittemmin saamansa syytteet koko prosessin ajan, Piipari selventää valituksen perusteluja.

Myös viimeisenä tuomion saaneen Aldhulaiei Qayssar Mohsin Sbahin asianajaja on ilmoittanut tyytymättömyytensä käräjäoikeuden antamaan neljän vuoden vankeustuomioon.

– Olemme ilmoittaneet tyytymättömyyttä koko tuomioon, ja meille pyynnöstä myönnetyn valitusmääräajan pidennyksen turvin valitusta ei ole vielä jätetty, joten valitusperusteisiin en ota tässä vaiheessa kantaa, varatuomari Laura Ansamaa toteaa.

Eritreasta kotoisin oleva Osman Ahmed Mohamed Humad tuomittiin 3 vuodeksi vankeuteen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja lapsen houkuttelemisesta seksuaalisiin tarkoituksiin. Humadin asianajajan mukaan tuomiosta on valitettu, sillä mies kiistää koko teon.

– Joka tapauksessa tuomittu rangaistus on liian ankara, koska tuomio koski vain yhtä yksittäistä tekoa eikä kyse ollut väkivaltateosta. Toki useamman kuukauden jatkuneen viestittelyn katsottiin olleen niin sanottua groomingia, asianajaja Jutta Wallen-Leino perustelee.

Humadin tapaus poikkeaa muista siltä osin, että Maahanmuuttovirasto on käännyttämässä 24-vuotiasta miestä takaisin Eritreaan. Käännyttämisprosessi on Wallen-Leinon mukaan käynnissä.

34-vuotias Ahmed Abdo Ibrahim tuomittiin 4 vuoden ja 2 kuukauden pituiseen vankeusrangaistukseen törkeästä raiskauksesta, törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta. Hänen avustajanaan toimiva oikeustieteen maisteri Joel Eriksson kertoo, että päämies on ilmoittanut tuomiosta tyytymättömyyttä.

– Valitusta ei ole vielä laadittu, mutta päämieheni tulee valittamaan tuomiosta. Päämieheni kiistää syyllistyneensä väitettyihin tekoihin, Eriksson sanoo.