Oulun poliisi kertoo, miten lähes 30 vuotta vanha rikos ratkesi

Julkaistu:

Oulun poliisilaitos kertoo Facebook-sivuillaan, miten 1990-luvulla varastettu virkattu sängynpeitto löytyi ja saatiin takaisin omistajalleen.
Oulun poliisilaitos kertoo Facebook-sivuillaan erikoisen tarinan, joka laitaa miettimään rikosten ihmeellistä maailmaa.

Nimimerkkiä Sinivalkoisen auton vänkäri käyttävä poliisi kertoo rippilahjaksi annetun virkatun peiton tapauksesta.

– Anastusrikosten selvittäminen on poliisin perustehtäviä ja usein ne kuulostavat sivullisesta mitättömiltä, mutta ovat asianomistajille merkityksellisiä ja anastetun omaisuuden arvo tavaroiden omistajille on usein huomattavasti isompi, kuin se rahallinen arvo mitä rikosilmoituksessa lukee. Tämä tosiesimerkki kertoo neljännesvuosisadan mittaisen tarinan virkatun päiväpeiton kohtalosta, Sinivalkoisen auton vänkäri kertoo.

Hän kertoo, miten nuoren avioparin omistamalla rintamamiestalolla vieraili 1990-luvulla varkaita.

– Omistajille tuli asiasta tieto ja he tulivat viikonloppuna vahinkoa ihmettelemään ja anastettua omaisuutta listaamaan. Todettiin, että eteisen ikkuna oli saatu keploteltua auki ja sitä kautta päästy sisälle.

Kesäpaikkana käytetyllä rintamamiestalolla oli tehty vahinkoa ja tavaraa oli viety jonkin verran. Poliisi kävi katsomassa vahinkoa ja kirjasi asiasta varkausilmoituksen.

Oulun poliisilaitoksen Facebook-sivuille jutun kirjoittanut poliisi oli itse ollut töissä kyseisessä nimismiespiirissä siihen aikaan, kun tapaus sattui. Juttu ei kuitenkaan ollut selvinnyt.

Syyteoikeus ehti vanhentua

– Pariskunnan emäntää harmitti vietävästi se, että rosvojen mukaan oli tarttunut sukulaisnaisen virkkaama sängynpeitto, jonka rouva oli itse saanut rippilahjaksi 80-luvun alkupuolella ja sillä oli siten hänelle suunnatonta tunnearvoa, kirjoittaja kertoo.


Jutun syyteoikeus ehti vanheta, mutta peitto oli naisen mielessä aika ajoin.

– Pariskunta oli muuttanut takaisin tekopaikkakunnalle. Aina kirppareilla käydessään rouva katseli oliko virkatuissa päiväpeitoissa tuttu kuvio.

Vuosien jälkeen tuli läpimurto

Päiväpeittoa ei löytynyt. Nainen tutki paikkakuntien omat nettikirppikset ja katsasti aina kotipaikkakunnan myynnissä olevat päiväpeitot.

– Lopulta 25 vuoden jälkeen hän huomasi nettikirppiksellä myynnissä virkatun peiton, joka näytti kuvioinniltaan huomattavan samanlaiselta - jopa tutulta. Hän päätti, että tuo pitää ostaa, sillä vaikka se ei loppujen lopuksi olisikaan sama, niin hän haluaisi muistoksi samalla kuvioinnilla olevan päiväpeiton. Neuvoteltuaan myyjän kanssa, nainen sopi kaupat ja lähti jännittyneenä noutamaan peittoa. Hänellä oli aikeet kysyä ohimennen peiton alkuperästä, mutta myyjän kohdattuaan, hän "jäätyi" ja asia jäi kysymättä, kirjoittaja kertoo.

Kotona lopulta levitettyään peiton auki, nainen oli silmäkulmiaan hieman pyyhkien sataprosenttisen varma, että kauan kaivattu peitto oli kuin olikin löytänyt tiensä takaisin kotiin.

– Olosuhteet tuntien olen varma, että myyjä ei ole varkausrikokseen millään tavalla osallinen, mutta minulla on asiankulkuun pari vaihtoehtoista ajatusmallia, miten epäilen rikoksen tapahtuneen. Pieni kutina on aivokopassa jopa tekijöistäkin, mutta niin kuin alussa totesin, rikos on vanhentunut eikä sitä enää selvitetä millään tavalla eivätkä tekijät joudu siitä siten koskaan vastuuseen.

Poliisin mukaan peitto on kuitenkin saanut loppusijoituspaikan 1980-luvun rippilapsen nykyisessä omassa kodissa, jossa sen syntyhistoriaa osataan eri lailla arvostaa ja vaalia.

Koko Facebook-postauksen voit katsoa ja lukea täältä.