Valepoliisit käräjillä Oulussa: Kyllikit, Kertut ja Erkit huijauksen kohteina – käsittely alkoi vaikka kaksi syytettyä puuttuu

Julkaistu:

Oulun käräjäoikeuden lisäksi syytetyt ovat paikalla videoiden välityksellä Helsingissä ja Järvenpäässä.
Eri puolilla Suomea ikäihmisiltä rahaa huijanneet valepoliisit joutuvat vihdoinkin syytettyjen penkille Oulun käräjäoikeudessa. Jutun päätekijöinä pidetään viittä Etelä-Suomessa asuvaa miestä. Epäillyt ovat iältään 20–40 -vuotiaita.

Käräjäoikeus on joutunut perumaan jutun käsittelyn jo useita kertoja aikaisemmin. Tälläkään kertaa kaikki epäillyt eivät saapuneet paikalle. Kaksi jäi saapumatta, kaksi on paikalla Oulussa, kaksi videoyhteyden välityksellä Helsingissä ja yksi Järvenpäässä.

Kihlakunnansyyttäjä Terhi Gröhn on nostanut syytteet yhteensä viidestä virkavallan anastuksesta, maksuvälinepetoksesta, törkeästä maksuvälinepetoksesta, kolmesta törkeästä rahanpesusta sekä yhdestä törkeän petoksen yrityksestä.

– Vähän jää mietityttämään lopputulos, kun kaikki eivät ole paikalla, mutta voisimme aloittaa käsittelyn niiden osalta, jotka ovat paikalla, totesi Gröhn istunnon alussa.

Rikoskokonaisuudessa useiden henkilöiden epäillään erehdyttäneen iäkkäitä ihmisiä luovuttamaan pankkitunnuksiaan poliisina esiintyneelle henkilölle kevään 2017 aikana. Petosrikoksissa tavoitellun hyödyn määrä on ollut yli 200 000 euroa.

Syytteitä on nostettu yhteensä seitsemää henkilöä vastaan, heistä yksi on nainen. Epäillyistä osa on kiistänyt rikosepäilyt.

Yksittäiset valepoliisihuijaukset ovat olleen suuria. Esimerkiksi Oulun poliisi sai alkukesästä 2017 tutkittavakseen jutun, jossa valepoliisit olivat vieneet iäkkäältä naiselta 168 000 euroa rahaa. Poliisi sai rahoista noin 70 000 euroa takaisin.

Keski-Suomen alueella tutkittiin puolestaan kahta juttua, joissa rikosvahinko oli yhteensä satatuhatta euroa. Poliisi pääsi tapahtumissa väliin ja rikoshyödystä puolet saatiin takavarikoitua.

Rikosilmoituksista on pääteltävissä, että valepoliisit valitsevat kohteensa muun muassa nimien perusteella.

Uhrien joukossa toistuvat samat etunimet: Kyllikki, Tellervo, Kerttu, Annikki, Marjatta, Erkki. Kaikki nimiä, jotka ovat olleet suosittuja lasten nimiä 1930–1950-luvuilla. Uhreiksi etsitään varta vasten iäkkäämpiä ihmisiä.

Valepoliisitoiminta on poliisin käsityksen mukaan järjestäytynyttä ja johdettua. Erilaiset rikollisryhmät toimivat tehokkaasti. Soittajaporras ottaa kontaktin uhriin. He esiintyvät pankkivirkailijana tai poliisina. Rikolliset voivat soittaa päivän aikana satoja puheluita.

Valepoliiseista tehtiin viime vuonna lähes tuhat rikosilmoitusta. Monissa tapauksissa huijaus on jäänyt yritykseksi, mutta valepoliisit ovat siitä huolimatta tehneet vuoden aikana vajaan miljoonan euron tilin.