Kuntapoliitikko kutsui vähäosaisia ”ihmisroskaksi” – Apulaisoikeusasiamies: puheenvuoro oli epäasiallinen, epäkunnioittava ja loukkaava

Kaupunginvaltuutettu Riikka Moilasen puheenvuorosta tehty tutkinta on valmistunut.

Riikka Moilanen (kesk).

25.6.2019 22:51

Apulaisoikeusasiamies pitää Oulun kaupunginvaltuutettu Riikka Moilasen (kesk) viime syyskuussa valtuustossa käyttämää ”ihmisroska”-puheenvuoroa epäasiallisena, epäkunnioittavana ja loukkaavana.

Kanta käy ilmi apulaisoikeusasiamiehen Maija Sakslinin tiistaina tekemästä ratkaisusta. Asiaa tutkittiin tapauksesta tehdyn kantelun perusteella.

Apulaisoikeusasiamiehen mukaan Moilasen puheenvuoron arvioinnissa ratkaisevaa oli asiayhteys. Sakslinin mukaan kysei ei ollut yksittäisestä leimaavasta sanavalinnasta, vaan puheenvuoro oli epäasiallinen, epäkunnioittava ja loukkaava, sillä se esitettiin kävelykatupintojen puhdistamista ja roskaisuutta käsiteltäessä.

Kyse on puheenvuorosta, jossa entinen kansanedustaja Moilanen kutsui syrjäytyneitä, päihdeongelmaisia ja kodittomia ihmisroskaksi.

Moilanen käytti ihmisroska-termiä valtuuston kokouksessa viime vuoden syyskuussa. Kaupunginvaltuusto käsitteli tuolloin valtuustokyselyä, jossa arvosteltiin keskustan katujen epäsiisteyttä. Kyselyssä pyydettiin selvitystä, mihin toimenpiteisiin ryhdytään katujen puhdistamiseksi ja roskien poistamiseksi.

Puheenvuorosta tehdyn kantelun perusteena oli kunta- ja hallintolaki, jossa edellytetään luottamushenkilöiltä ja viranomaisilta asiallista ja arvokasta käyttäytymistä ja selkeää kielenkäyttöä.

Sanavalinta johti myös Moilasen potkuihin terveysyhtiö Pihlajalinnan johdosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?