25-vuotias mies houkutteli 13-vuotiasta oululaistyttöä rahalla – tiesi uhrin joutuneen hyväksikäytetyksi jo aiemmin

Julkaistu:

Oulun käräjäoikeus on antanut viidennen tuomion seksuaalirikosvyyhdissä, johon liittyy kahdeksan syytettyä ja yksi alaikäinen uhri.
Käräjäoikeus on tuominnut Ali Osman Mohamedin 4 vuoden pituiseen ehdottomaan vankeuteen törkeästä raiskauksesta, lapsen houkuttelemisesta seksuaalisiin tekoihin ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja törkeä raiskaus oli tehty elokuussa ja syyskuussa 2018 yksityisasunnossa. Lapsen houkutteleminen seksuaalisiin tarkoituksiin on tapahtunut näiden jälkeen lokakuussa 2018.

Syyte koski myös seksuaalipalvelujen ostamista nuorelta. Mohamed myönsi oikeudessa syyllistyneensä syyskuussa 2018 lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön työntämällä sormensa uhrin emättimeen tietäen, että asianomistaja on 13 -vuotias. Muilta osin Mohamed kiisti kaikki syytteet.

Hän kertoi oikeudessa olleensa aiemmin elokuussa 2018 sukupuoliyhteydessä tytön kanssa, mutta luulleensa tuolloin asianomistajaa 16-vuotiaaksi. Mohamed kiisti houkutelleensa asianomistajaa uudelleen lokakuussa 2018 asunnolleen seksuaalisessa tarkoituksessa. Hän kiisti myös tarjonneensa rahaa asianomistajalle seksuaalipalveluista.

Käräjäoikeus antoi viidennestä jutusta julkisen selosteen tänään. Tuomion perustelut ovat melko lailla samat kuin neljässä edellisessäkin tapauksessa. Mohamed on ollut tekoaikaan 13-vuotiaan tytön kanssa sukupuoliyhteydessä ja tehnyt hänelle seksuaalisia tekoja, jotka ovat olleet omiaan vahingoittamaan lapsen kehitystä.

Rikos on käräjäoikeuden mielestä kokonaisuutena arvostellen törkeä, koska asianosaisten välinen ikäero on suuri ja koska kyse on ollut asianomistajan kiinnostuksen hyväksikäytöstä. Mies oli tekohetkillä 25-vuotias.

– Rikos on kokonaisuutena arvostellen törkeä, koska vastaaja on tiennyt asianomistajan tulleen jo aikaisemmin seksuaalisesti hyväksikäytetyksi. Edelleen rikos on kokonaisuutena arvostellen törkeä myös sen vuoksi, että vastaajan on tullut havaita ainakin joitakin puutteita asianomistajan kyvyssä ilmaista itseään, kyvyssä itsenäiseen toimintaan sekä päätöksentekokyvyssä, jotka osaltaan ovat olleet merkkinä asianomistajan haavoittuvuudesta hänen nuoren ikänsä ohella, oikeus toteaa.

Mohamed ja tyttö ovat tavanneet Facebookissa ja tutustuneet sekä pitäneet yhteyttä Messenger-, Whatsapp-, Instagram- ja imo -palveluilla sekä tavanneet vastaajan asunnossa kolme kertaa. Asunnossa Mohamed on ollut sukupuoliyhteydessä tytön kanssa.

Lisäksi mies on kosketellut tyttöä rinnoista, pitänyt penistään tytön jalkojen välissä sekä saanut tämän koskettelemaan häntä sukupuolielimestä.

– Sukupuoliyhteyden aikana mies on pitänyt tyttöä paikallaan puristamalla tätä ranteista ja kurkulta sekä nostamalla hänen jalkansa ylös estäen tätä poistumasta. Lisäksi mies on samalla vaatinut tyttöä suusanallisesti jatkamaan yhdyntää, johon tämä on alistunut vastoin tahtoaan. Mohamedin menettely on aiheuttanut asianomistajalle punoitusta käteen ja kurkulle, hengitysvaikeutta sekä kipua, julkisessa selosteessa todetaan.

Käräjäoikeus on nyt tuominnut viisi ulkomaalaistaustaista miestä samaan kokonaisuuteen liittyen. Aiemmat tuomiot ovat olleet 2 vuoden, 4 vuoden, 3 vuoden sekä 3 vuoden ja 4 kuukauden mittaisia ehdottomia tuomioita. Rikosnimikkeinä ovat olleet törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, lapsen houkutteleminen seksuaalisiin tarkoituksiin sekä törkeä raiskaus.