Romupihalta Limingassa löytyi erikoinen säteilevä laite – tiedätkö mikä tämä on?

Julkaistu:

Säteilevän laitteen löytänyt yrittäjä toimi oikein, sillä hän eristi laitteen ja otti yhteyttä säteilyturvakeskukseen.
Limingassa Pohjois-Pohjanmaalla tehtiin erikoinen löytö, kun metallinkeräysfirman romupihalla romun seasta vastaan osui radioaktiivista ainetta sisältävä laite.

Säteilyturvakeskus (Stuk) kertoi asiasta Twitterissä perjantai-iltana. Stukin mukaan yrittäjä toimi tilanteessa oikein eristämällä laitteen ja ilmoittamalla löydöksestä säteilyturvakeskukseen. Laite ei aiheuta vaaraa, Stuk lisää.
– Romun seasta löytyi säteilevä yllätys. Onneksi niin vähän säteilevä, että vaaraa ei ole. Yrittäjällä oli säteilyvalvonta kunnossa ja hän toimi oikein. Eristi laitteen ja otti yhteyttä Stukiin. Kaikki on sikäli kunnossa, mutta mikä on laite? Stuk twiittasi.

Stukin toimistopäällikkö Santtu Hellstén twiittasi, että radioaktiivista ainetta sisältävä vempele päätyi romupihalle kuorman mukana.

– Tällainen radioaktiivista ainetta sisältävä laite tuli kuorman mukana Liminkalaiselle romupihalle. Stukin tarkastaja tunnisti nuklidiksi Ra-226. Laitteesta ei vaaraa, mutta jos joku tietää mikä laite on kyseessä tai mistä peräisin, otamme tietoa vastaan! Hellstén twiittasi.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, mikä laite on kyseessä. Laitteesta kuitenkin selviää merkki, joka on Siemens-Schuckert.

Hellstén arvioi löydöksestä ensimmäisenä uutisoineelle Helsingin Sanomille, että laite olisi jopa kymmeniä vuosia vanha jonkin sortin mittalaite.

Hellstén kertoi HS:lle, että romupihalla laite on ollut väärässä paikassa ja näin ollen hävitetty laittomasti.

– Tällaisen aineen hallussapito vaatii turvallisuusluvan. Tavallisen jätteen mukana sitä ei saa hävittää, vaan se pitää loppusijoittaa radioaktiivisena jätteenä, hän kommentoi HS:lle.

HS:n mukaan laite löytyi, kun säteilyportit hälyttivät romupihalle tulleesta kuormasta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt