Oulusta tuli polkupyörä­varkauksien ykkös­kaupunki – alkuvuoden masentavat luvut julki

Julkaistu:

Oulu
Poliisin mukaan pyörävarkauksissa on nähtävissä järjestelmällinen toiminta.
Oulun pyörävarkauksien määrä nousee tasaisesti edelleen. Viime vuonna Oulun poliisilaitoksen alueella pyörävarkauksista tehtiin kaikkiaan 2 119 rikosilmoitusta. Edellisvuoteen verrattuna nousua oli yli 200 ilmoituksen verran.

– Viime vuonna Oulun poliisilaitoksen alueelle tuli 13.5. mennessä pyörävarkausilmoituksia 472 kappaletta. Tänä vuonna 13.5. mennessä ilmoituksia on tehty 497 eli hienoinen noususuhdanne on jatkunut, valaisee asiaa rikoskomisario Tero Luukkonen Oulun poliisista.

Helsingin Sanomat teki viime vuonna selvityksen koko maan pyörävarkauksista. Sen mukaan Oulussa ilmoitettiin poliisille asukaslukuun suhteutettuna enemmän pyörävarkauksia kuin missään muussa Suomen kymmenestä suurimmasta kaupungista.

Luvut eivät ole vuodessa kaunistuneet Oulun kaupungin alueellakaan. Vuonna 2018 pyörävarkausilmoituksia oli 13.5 mennessä yhteensä 416 kappaletta ja tänä vuonna samaan aikaan mennessä 401 eli Oulun kaupungin alueella varastetaan nyt kolme pyörää joka päivä.

Suurin osa pyörävarkauksista tapahtuu kaupungin alueella. Kulkupelit siirtyvät rosvojen käsiin yleensä siellä missä ihmiset liikkuvat eniten.

– Oulun keskustan alueelta varastetaan määrällisesti eniten polkupyöriä ja muutenkin isommat lähiöt ovat hyvin edustettuina. Voidaan sanoa, että missä asuu ja liikkuu eniten ihmisiä, esimerkiksi opiskelijoita, on myös eniten pyörävarkauksia, Luukkonen summaa.

Poliisin mukaan pyörävarkauksissa on ollut nähtävissä suunnitelmallista toimintaa. Pyörät ilmestyvät anastuksen jälkeen järjestelmällisesti myyntiin netin kauppapalstoille.

Pyörävarkaille kelpaavat vain hyvät merkit. Tämän vuoden aikana merkeistä nousevat esiin erityisesti Tunturi, Helkama, Trek sekä Jopo. Niitä on viety 30–40 kappaletta jokaista merkkiä. Myös Whitet, Meridat, Nishikit ja Scottit (10-20 kpl) ovat kelvanneet pitkäkyntisille.

– Suosittuja ja myytyjä merkkejä, joita on paljon liikkeellä, varastetaankin eniten, Luukkonen toteaa.

Minne pyörä kannattaa kaupungilla pysäköidä, jotta sitä ei varastettaisi?

– Keskustassa tai missä tahansa muuallakin pyörä kannattaa pysäköidä näkyvälle paikalle ja tietysti käyttää pyörille tarkoitettuja pysäköintialueita ja -paikkoja. Varmista myös, että parkkeerattu pyörä ei haittaa muuta liikennettä tai tuki pelastusteitä, Luukkonen muistuttaa.

Poliisin neuvot rosvojen varalle

Ota pyörän tuntomerkit talteen vahingon varalta.

Valokuvaa pyörä ja kirjaa itsellesi ylös sen merkki, malli, rungon koko ja rungon numero.

Lukitse pyörä huolella. Pyörän oman lukon lisäksi on hyvä varautua irtolukolla, jolla saa etupyörän kiinni runkoon sekä pyörän lukittua kiinteään rakenteeseen kuten pyörätelineeseen.

Kunnollinen lukko maksaa vähemmän kuin uusi pyörä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt