Rahaa, kirjoja, vierailuja... Oulun moskeijalla tiiviit siteet Saudi-Arabiaan – tutkija näkee ongelmia

Kohun keskellä olevan Oulun moskeijan taustalla on säätiö, jonka rahoitus tulee Saudi-Arabiasta.

Oulun moskeijalla ja sen imaamilla Abdul Mannanilla on tiiviit yhteydet Saudi-Arabiaan.

22.5.2019 5:45 | Päivitetty 22.5.2019 11:57

Rahaa, kirjoja, vierailuja...

Ilta-Sanomien selvitys paljastaa, että Oulun moskeijalla ja sen imaamilla Abdul Mannanilla on tiiviit yhteydet Saudi-Arabiaan.

Oulun keskustan moskeijan omistaa Pohjoismaiden säätiö, jolle Pohjois-Suomen islamilainen yhdyskunta maksaa vuokraa 1 500 euroa kuukaudessa.

Rekisteriotteen mukaan Pohjoismaiden säätiön hallituksen puheenjohtaja on helsinkiläinen Aladin Maher, joka on myös puuhannut Helsinkiin moskeijaa. Hallituksen jäseninä on lisäksi kaksi Suomen kansalaista, Abdul Mannan ja Abdel-Azez Taher.

Loput kaksi hallituksen jäsenistä ovat saudiarabialaisia: Mohammed Mohammed Omar Jamjoom ja Marwan Ahmed Jamjoom.

Oulun moskeijan imaami Abdul Mannan.

Oulun keskustan moskeija sijaitsee kerrostalossa.

Pohjoismaiden säätiö on merkitty säätiörekisteriin 2006. Sen tarkoituksena on islaminuskon edistäminen eri tavoin.

Tuorein säätiörekisteristä löytyvä tilinpäätös on vuodelta 2017. Sen mukaan säätiöllä oli vuoden lopussa omaisuutta reilun puolen miljoonan euron edestä. Oulun moskeijan toimitilan lisäksi Pohjoismaiden säätiö omistaa Helsingin Malmilla tilan, jota se kertoo käytettävän ”toimistona, varastona, rukoushuoneena, lastentarhana ja opetustilana”.

Säätiöllä ei ole ollut henkilöstöä lukuun ottamatta vuosia 2016–2017, jolloin Mannanin vaimo työskenteli säätiölle ja sai siltä palkkaa. Hän sai myös palkkatukea TE-toimistolta.

Mannanin mukaan Pohjoismaiden säätiön varat tulevat saudiarabialaisilta lahjoittajilta, joista tärkein on Yusuf Naaghin suku. Oulun moskeija kantaa Naaghin nimeä.

– Hän kuoli, ja hänen lapsensa antoivat meille rahaa, Mannan kertoo.

Mannanin mukaan Mohammed Mohammed Omar Jamjoom on Naaghin tyttären aviomies ja Mannanin ystävä.

Mannan on ollut Pohjois-Suomen islamilaisen yhdyskunnan (PSIY) puheenjohtaja sen perustamisesta saakka. Yhdistys saa vuosittain valtionavustusta, joten sen tilinpäätökset ja toimintakertomukset ovat julkisia.

PSIY:n vuosibudjetti on viime vuosina ollut reilut 30 000 euroa, josta noin neljännes on tullut valtionavustuksena.

Toimintakertomuksista käy ilmi, että PSIY on vuosien ajan suunnitellut uuden moskeijan ja kulttuurikeskuksen rakentamista Ouluun. Vuoden 2012 toimintakertomuksessa mainitaan, että Saudi-Arabian suurlähettiläs lupasi Mannanille yrittävänsä hankkia ”vähintään puolen miljoonan euron” rahoituksen.

Seuraavina vuosina Saudi-Arabian suurlähetystö lahjoitti Oulun moskeijalle muun muassa uskonnollista kirjallisuutta ja mattoja.

Pohjois-Suomen islamilainen yhdyskunta maksaa vuokraa 1500 euroa kuukaudessa Oulun keskustan moskeijasta..

Mannan itse vieraili Saudi-Arabiassa vuosina 2015, 2016 ja 2017 etsimässä rahoitusta moskeijahankkeelle. Toimintakertomusten mukaan Mannan onnistui saamaan lupauksia moskeijan rahoitukselle niin Saudi-Arabiasta kuin Qatarista.

Myös Saudi-Arabiasta kävi vierailijaryhmiä Oulussa. Vuonna 2015 itse Yusuf Naaghin pojanpoika kävi Oulussa tutustumassa isoisänsä nimeä kantavaan moskeijaan.

Mannan kertoo Ilta-Sanomille, että tällä hetkellä Oulun moskeijahanke on jäissä, sillä sopivaa tonttia uudelle moskeijalle ei ole löytynyt eikä rahoituskaan ole vielä kunnossa.

Hänen mukaansa Saudi-Arabiasta tuleva rahoitus ei vaikuta millään tavalla nykyisen moskeijan opetukseen. Mannan korostaa asuneensa Suomessa 27 vuotta ja haluavansa työskennellä suomalaisen yhteiskunnan hyväksi.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Wolfgang Mühlberger ei pidä suomalaisen moskeijan saamaa saudirahaa ongelmattomana.

– Tällaiset lahjoitukset eivät ole pyyteettömiä. Ideana on pohjimmiltaan edistää Saudi-Arabian valtion ideologiaa, Mühlberger sanoo.

– Eri tahot kilpailevat kansainvälisesti siitä, miten islamia pitäisi tulkita. Saudi-Arabia sijoittuu tässä vanhoilliseen päähän. Siellä vallitsee hyvin erityinen salafi-wahhabistinen islamintulkinta.

Wahhabismi on 1700-luvulla syntynyt sunni-islamin suuntaus, jota Saudi-Arabian kuningashuone tunnustaa ja levittää. Wahhabismi perustuu kirjaimelliseen Koraanin ja sharia-lain tulkintaan. Sen mukaan Koraani on erehtymätön eikä sen oppeja pidä soveltaa nykyaikaan.

Islamistisia liikkeitä tutkineen Mühlbergerin mukaan wahhabismi oli vielä joitain vuosikymmeniä sitten poikkeuksellinen ilmiö, mutta Saudi-Arabian aktiivinen lähetystyö on tehnyt siitä valtavirtaa.

Monen terroristijärjestön ideologia perustuu salafi-wahhabismiin. Mühlbergerin mielestä suuntauksen leviämisessä on muitakin huolestuttavia piirteitä.

– Tämä ei ole ideologia, joka sallisi helpon integraation yhteiskuntaan. Se on eriytymisen resepti.

Saudiarabialaiset lahjoittajat pyrkivät levittämään ideologiaansa erityisesti muslimiyhteisöjen johtajien kuten moskeijoiden imaamien kautta.

– Tärkeintä on se, mitä imaamit saarnaavat, niin virallisissa yhteyksissä kuin suljettujen ovien takana.

Abdul Mannan on ollut kohujen keskellä maaliskuusta lähtien. Tuolloin Oulun käräjäoikeus tuomitsi Muso Asoevin 10-vuotiaan lapsen raiskauksesta. Kaleva-lehden eri lähteistä saamien tietojen mukaan raiskaus tapahtui Oulun keskustassa sijaitsevassa moskeijassa, mutta Mannan on pitänyt tiukasti kiinni kannastaan, jonka mukaan moskeijan tiloissa ei ole tapahtunut raiskausta.

Keväällä otsikoihin nousi myös Ylen MOT-ohjelman selvitys, jonka mukaan Mannanilla oli yhteinen yritys hänen Isisin riveissä kuolleen vävynsä kanssa. Myös Mannanin tytär matkusti Syyriaan.

Mannanin vävy menehtyi taistelussa kaksi vuotta sitten. Hänen tyttärensä kohtalosta ei ole tietoa. Mannan on kiistänyt tienneensä pariskunnan lähtöaikeista.

Oulun moskeijan imaami Abdul Mannan.

Oulussa on Abdul Mannanin mukaan tällä hetkellä noin 3 000 muslimia. Heistä noin kolmannes on Pohjois-Suomen islamilaisen yhdyskunnan (PSIY) jäseniä. Suurin osa ei ole minkään uskonnollisen yhteisön kirjoilla.

Muutama vuosi sitten Oulun Toppilan kaupunginosaan perustettiin uusi moskeija. Ilta-Sanomien tietojen mukaan taustalla olivat joidenkin Oulun somaliyhteisön jäsenten erimielisyydet Mannanin ja muiden PSIY:n johtohenkilöiden kanssa. Erimielisyydet koskivat niin moskeijan hallintoa kuin siellä harjoitettavia oppeja.

Ilta-Sanomat on haastatellut useita ihmisiä, jotka ovat vierailleet Mannanin johtamassa Oulun moskeijassa. He kuvailevat tämän oppeja vanhoillisiksi.

Antropologi Edward Dutton vieraili Oulun moskeijassa 2008.

”Saarnoissaan Mannan tapaa ymmärtää Koraanin erehtymättömäksi ja lopulliseksi totuuden lähteeksi. Hän painotti, että Koraani on ’tiedettä’ eikä sitä tarvitsee päivittää nykypäivään”, Dutton kirjoitti Siirtolaisinstituutille tekemässään raportissa.

Duttonin arvion mukaan Mannan on saanut vaikutteita Saudi-Arabiassa vallitsevasta ultrakonservatiivisesta wahhabistisesta islamin suuntauksesta.

Pohjoismaiden säätiön puheenjohtaja Aladin Maher on närkästynyt säätiöä koskevista kysymyksistä.

– Luuletko, että minä annan teille nimiä, jotka ovat rahoittaneet meitä 25 vuotta, kun Suomen valtio ei sitä tee? Maher kysyy.

– Valtion pitäisi tukea meitä. Meillä on samat oikeudet kuin juutalaisilla ja katolisilla. Totta kai me saamme avustuksia ulkomailta. Pakko on saada.

Maherin mukaan Pohjoismaiden säätiö on osa kansainvälistä verkostoa, johon kuuluu säätiöitä ympäri Euroopan.

– Meillä on Hollannissa säätiö, jonka omaisuus on yli miljardi, hän mainitsee.

Maher on myös Suomen Islam-Keskus Säätiön puheenjohtaja. Yksi sen hallituksen kolmesta jäsenestä on saudiarabialainen. Säätiöllä on omaisuutta vajaat 300 000 euroa, ja se omistaa muun muassa Kuopion moskeijan tilat.

Maherin mukaan Suomen Islam-Keskus Säätiö on saanut lahjoituksia Arabiemiirikunnista ja Suomesta.

Korjaus 22.5. kello 9.28 ja 11.56: Aladin Maher ei ollut mukana Helsingin tuoreessa suurmoskeijahankkeessa. Juttuun korjattu myös, että lapsen raiskaus tapahtui Oulun moskeijassa Kaleva-lehden, ei käräjäoikeuden mukaan.

Abdul Mannan

Syntynyt: 1. maaliskuuta 1956 Bangladeshissa.

Koulutus: Geologian tohtori Oulun yliopistosta.

Asema: Pohjois-Suomen islamilaisen yhdyskunnan puheenjohtaja ja Oulun moskeijan imaami.

Muuta: Toiminut islamin opettajana oululaisissa kouluissa ja Sdp:n varavaltuutettuna Oulun kaupunginvaltuustossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?