IS tutki suomalaisten auton käyttöä: Tyrnävällä mittariin kertyy eniten kilometrejä vuosittain – ”Auto tarvitaan, jotta arki sujuu”

Julkaistu:

Pohjois-Pohjanmaan avarilla lakeuksilla on hankalaa elää ilman autoa. Tätä mieltä ovat ainakin tyrnäväläiset, jotka ajavat autoillaan keskimääräisesti eniten.
IS:n tekemän selvityksen mukaan Pohjois-Pohjanmaalla ajetaan eniten henkilöautoilla vuosittain. Tyrnävällä ajetaan henkilöautolla keskimäärin 18 179 kilometriä vuodessa. Toiseksi eniten autoillaan ajavat sieviläiset (17 953 km /vuodessa) ja kolmanneksi eniten liminkalaiset (17 882).

Tyrnävän keskustassa sijaitsevan marketin pihan kierrätyspisteen viereen autollaan kaartanut Katja Heikkinen ei pidä tyrnäväläisten autojen kilometrimäärää erityisen suurena. Lakeuksilla on siirryttävä auton ratin taakse, jos mielii asioille.

– Välimatkat ovat pitkiä ja julkisella liikenteellä ei pääse joka paikkaan. Perheessä on oltava auto tai kaksi, jotta arki sujuu, hän sanoo.

Tyrnävän kunta on pinta-alaltaan noin 495 neliökilometriä. Asukkaita siellä on noin 6 700. Heikkisen mukaan autoa tarvitaan työmatkoihin, asiointiin ja etenkin lasten kuljetuksiin.

– Jos lapset harrastavat, heitä pitää kuskata Liminkaan tai Ouluun. Ja jos molemmat vanhemmat käyvät töissä eri puolilla aluetta, niin perheessä tarvitaan kaksi autoa. Ouluun pääsee bussilla, mutta eipä juuri muualle, hän arvelee.

Marketin pihaan pysäköi myös 78-vuotias Ritva Kauppila. Hän kertoo autoilevansa kotikunnan alueella joka päivä. Kilometrejä kertyy auton mittariin asioiden hoitamisesta ja kylästelemisestä.

– Asun taajama-alueella, mutta käyn tapaamassa ystäviä ja tuttuja sivukylillä. Ei sinne pääse bussilla. Ehdottomasti tarvitsen autoa, että pääsen liikkumaan, hän painottaa.


Kauppila on ajanut ajokortin vuonna 1965. Kulkupelinä on nyt vuoden 2006 Volkswagen Polo. Sillä hän on ajanut noin 20 000 kilometriä kolmen vuoden aikana. Auton vaihto on ajankohtaista sitten kun sillä ei enää pääse liikkeelle.

– Ajan autolla niin kauan kun se lakkaa kulkemasta. Tai niin kauan kun saan pitää ajokorttini, hän aprikoi.

Näin tutkittiin

IS selvitti ajomääriä Traficomin avoimen ajoneuvodatan perusteella. Datassa ovat kaikki Suomen mantereen liikennekäytössä olevat ajoneuvot.

Tilastosta karsittiin pois kaikki muut paitsi henkilöautoiksi rekisteröidyt autot (M1 tai M1G).

Ensirekisteröintipäivän ja katsastuksessa todetun matkamittarilukeman avulla IS laski jokaiselle autolle sen keskimääräisen ajosuoritteen vuodessa kyseisellä alueella.

Tilasto sisältää kaikki liikennekäytössä olevat autot, myös museoajoneuvot. Vähäiset automäärät saattavat vääristää tilastoja aivan pienimmissä kunnissa.