Kerran kuukaudessa lihaton päivä – Oulun yliopistollinen sairaala lisää kasvisruuan tarjontaa

Julkaistu:

Ensimmäinen kasviruokapäivä on jo tulevana perjantaina.
Oulun yliopistollisessa sairaalassa lisätään kasvisruoan tarjontaa ja menekkiä. Yhteistyössä Oulun tuotantokeittiö Löökin kanssa aloitetaan kasvisruokapäivä, jolloin sairaalan henkilöstöravintoloissa on tarjolla ainoastaan kasvisruokia. Myös potilaille tarjotaan kasvisruokalounas.

Ensimmäinen kasvisruokapäivä on perjantaina 17.5. Kasvisruokapäiviä on tarkoitus pitää kuukausittain, kertoo toimialuejohtaja Jaana Honkanen Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä.

– Kasvisruokapäivällä vastaamme asiakkaiden toiveisiin. Lisäksi pyrimme ohjaamaan asiakkaita käyttämän enemmän kasviksia aterioilla. Ravintosuositusten mukaan kasviksia pitäisi syödä puoli kiloa päivittäin, Honkanen toteaa.

Jo tällä hetkellä kahdessa Oysin ravintolassa tarjotaan päivittäin vegaaninen lounasvaihtoehto. Ravintoloissa on lisäksi tarjolla niin sanottu peruslounas, keittolounas ja salaattibuffet, joihin kehitellään kasvisruokapäivää varten uusia tuotteita.

Asiakkaat pääsevät osallistumaan ruokien tuotekehitykseen tuotantokeittiö Löökin kanssa järjestettävissä ruokien maistelupäivissä.

– Perustimme myös asiakkaista koostuvan makuraadin ruokien arviointia ja kehittämistä varten. Sen kautta asiakkaat pääsevät jo varhaisessa vaiheessa vaikuttamaan tuleviin ruokalistoihin ja muutoksiin. Makuraadin työryhmä maistelee ruokalistalle tulevia tuotteita ja antaa kehitysehdotukset esimerkiksi tuotteen mausta ja ulkonäöstä, Honkanen selvittää.

Oys ravintopalvelut tarjoaa päivittäin noin 5 000 ateriaa. Osa ruoista valmistetaan Löökissä ja osa Oysin omassa ravintokeskuksessa. Asiakkaita ovat sairaalan potilaat, henkilökunta, opiskelijat ja sairaalassa asioivat vieraat.