Tim, Basile ja Zaher polkivat Pariisista Ouluun: Suomen toukokuiset pyöräilyolosuhteet yllättivät

Julkaistu:

Parikymppisten opiskelijoiden suuri seikkailu jatkuu Oulusta Euroopan pohjoislaidalle.
Kolmen ranskalaisopiskelijan pyöräilyseikkailu alkoi Pariisista maaliskuun toisena päivänä. Tavoitteena on polkea 10 000 kilometrin matka kuudessa kuukaudessa. Viikolla 19 Tim Tevanian, Basile Ploteau ja Zaher Msaidie pysähtyivät Oulussa.

22-vuotiaiden nuorten miesten kulkupeleinä ovat tavallisen pyörän lisäksi velomobiilit eli katetut nojapyörät. Katettu malli on ollut tarpeen, sillä seikkailun aikana säät ovat vaihdelleet hellelukemista lumisateisiin.

– Ranskassa poljimme sata kilometriä karmeassa myrskyssä. Vesisadetta on riittänyt ja Suomessa on satanut myös lunta, Basile kertaa parin kuukauden tapahtumia.


Matkaan tuli mutka myös Saksassa, kun Zaher joutui onnettomuuteen. Velomobiili kolhiintui, mutta polkija säästyi vakavilta vammoilta.

– Ajoin mäkeä alas 50 kilometrin tuntivauhtia ja käännyin. Pyörä ajautui pois tieltä ja lensin kovaa vauhtia maahan. Onneksi ei luita rikkoontunut ja pyöräkin saatiin kuntoon pienin korjauksin, Zaher kuvailee harmittavaa tilannetta.

Polkijan kulkupeli on nyt teipattu kokoon ilmastointiteipillä.Pariisista ja Montreuilista kotoisin olevat opiskelijat halusivat lähteä pitkälle reissulle ennen kuin opiskelut päättyvät ja työelämä vie mennessään. Kaikki kolme ovat harrastaneet pyöräilyä lapsuudesta asti. Viime vuonna Zaher ja Basile hankkivat ensimmäiset velomobiilinsa.

Kolmikon tavoitteena on matkustaa mahdollisimman ympäristöystävällisesti.

– Pyörillä matkustaminen ei sovi kaikille. Pitää olla hyvä pohjakunto ja aikaa. Mutta pyörälläkin voi tehdä pitkiä lomamatkoja. Tämä on meille suuri seikkailu, Tim vakuuttaa.

Nuorten miesten seikkailu päättyy syyskuussa, kun kaikki palaavat opintojensa pariin. Pohjois-Norjan he valitsivat kohteekseen siksi, että Euroopan raja-alueet kiinnostavat. Tällä kertaa kolmikko polkee EU:n pohjoisrannalle. Tulevina vuosina on aikomus katsastaa pyöräillen myös Euroopan eteläisimmät seudut.

Suomen pyöräilyolosuhteet ovat yllättäneet monella tavalla. Ihmiset ovat olleet ystävällisiä ja avuliaita, vaikka yhteistä kieltä ei ole aina ollutkaan. Toukokuiset lumisateet hankaloittivat pyöräilyä ja teltassa yöpymistä muutaman päivän ajan. Kolmikon matkaa voi seurata verkkosivuilta tai Facebookista.

Velomobiili eli kinneri

Kolmi- tai nelipyöräinen täyskatettu nojapyörä.

Nykyiset tehdasvalmisteiset mallit on yleensä tehty lasi- tai hiilikuidusta.

Velomobiilin tavallista pyörää suurempi nopeus perustuu hyvään aerodynamiikkaan.

Keskinopeus on 30-40 km/tunnissa. Huippunopeudet alamäessä 80-100 km/h.

Voidaan varustaa esimerkiksi 250 watin moottorilla, jolloin siitä tulee lain mukaan sähköavusteinen polkupyörä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt