Yle: Avi otti Siikalatvan sote-palveluiden järjestämisen valvontaansa

Julkaistu: , Päivitetty:

Siikalatva
Sote-palvelunsa ulkoistaneissa kunnissa on ollut laajasti ongelmia.
Toisin kuin STT aiemmin uutisoi, Siikalatvassa havaittu tapaus kunnan sote-palvelujen valvonnasta ei ole poikkeuksellinen.

Torstaina 9.5. STT uutisoi, että Pohjois-Suomen aluehallintovirasto (avi) olisi ottanut Siikalatvassa valvontaansa koko kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut ja että tapaus oli ensimmäinen laatuaan Suomessa. Tosiasiassa avi päätti jatkaa sote-palveluiden järjestämisen, ei tuottamisen valvontaa.

Sote-palvelut järjestää kunta, ja Siikalatvassa ne on ulkoistettu Mehiläiselle. STT kertoi Ylen uutisen mukaisesti torstaina, että Mehiläisen työntekijät ovat Siikalatvassa muun muassa tehneet julkiseen vallankäyttöön kuuluvia valmistelu- ja esittelytehtäviä, jotka kuuluvat ulkoistuksesta huolimatta kunnan virkavastuulle.

Vastaavia valvontatapauksia julkisesta vallankäytöstä sote-palvelujen ulkoistamisen yhteydessä on ollut aiemminkin. Ensi kerran asiaa käsiteltiin Pohjois-Karjalan Rääkkylässä, joka ulkoisti kaikki sote-palvelunsa vuodesta 2011 alkaen.

Erikseen Pohjois-Suomen avilla on Siikalatvassa tällä hetkellä valvonnassa vanhusten ja kehitysvammaisten yksiköt Pihlajisto ja Mesikki, avista kerrotaan STT:lle. Terveydenhuollon tai muissa sosiaalihuollon yksiköissä ei ole tällä hetkellä valvontaa käynnissä.

Kunnissa runsaasti ongelmia ulkoistuksen jälkeen

Sote-palvelunsa kokonaan ulkoistaneissa kunnissa on laajasti ongelmia kunnan oman toiminnan ja ulkoistettuja palveluja koskevan valvonnan järjestämisessä, kertoo Pohjois-Suomen avin lakimies Heli Kajava STT:lle. Siikalatvan tapauksesta poikkeuksellisen tekee yhtäaikaisten ongelmien laajuus.

– Ulkoistuksia tekevät kunnat eivät ole monesti varautuneita siihen, kuinka paljon niille jää omia tehtäviä ulkoistuksen jälkeen, Kajava sanoo.

Kajava huomauttaa, että avi seuraa kuntien sote-palveluita kaiken aikaa. Kesällä 2018 avi otti Siikalatvassa erityiseen seurantaan yksityisten sote-palveluntuottajien valvonnan ja virkavastuullisten tehtävien hoidon.

Asia nousi esille osin aville tulleiden yhteydenottojen perusteella. Kajava kertoo, että yksi yhteydenotoista tuli Mehiläiseltä. Yhtiössä katsottiin, että heillä oli hoidettu kunnan viranomaiselle kuuluvia tehtäviä.

10.5.2019 kello 16.22: Aiempi juttu korvattu versiolla, joka sisältää STT:n oikaisun.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt