Kriitikot eivät arvostaneet, mutta kansa rakasti – Kalle Päätalo saa satavuotislahjaksi symposiumin Ouluun

Julkaistu:

Päätalo kuvasi kirjoissaan kokonaisen aikakauden, sen kulttuurin ja ihmiset.
Kirjailija, professori Kalle Päätalon syntymästä tulee kuluneeksi ensi marraskuussa 100 vuotta. Kunniatohtorinsa juhlavuoden kunniaksi Oulun yliopiston humanistinen tiedekunta järjestää Kalle Päätalo tutkijoiden silmin -symposiumin perjantaina 8.11.2019 kello 8.30–16 Oulun kaupunginkirjaston Pakkalan salissa yhteistyössä Oulun kaupunginkirjaston kanssa.

Symposiumissa tieteellisen puheenvuoron käyttävät muun muassa Päätalosta väitelleet filosofian tohtorit Ritva Ylönen ja Sari Keskimaa. Mukaan on saatu myös kirjailijan omaisia. Riitta Päätalo ja Vilja Päätalo ovat lupautuneet pitämään symposiumissa puheenvuoron siitä, miltä tuntuu, kun oma isä ja isoisä on tutkimuskohteena.

Päätalo-tohtoreiden lisäksi symposiumissa esiintyy suomen kielen professori Harri Mantila, joka puhuu aiheesta Rousto-Ville, mies ja murre. Hän sanoo, että Päätalo on ilmiö, jonka vaikutus suomalaiseen yhteiskuntaan on laaja. Symposiumissa kirjailijan tuotanto asetetaan tieteellisen, objektiivisen ja kriittisen tutkimuksen kohteeksi.


– Hänen pääteoksensa, Iijoki-sarja käsittää 26 romaania ja noin 17 000 sivua. Se on poikkeuksellista koko maailmankirjallisuuden mittakaavassa. Teossarjassa Päätalo kuvasi kokonaisen aikakauden, sen kulttuurin ja ihmiset. Teossarjaa voi tarkastella paitsi kirjallisuudentutkimuksen ja kielitieteen näkökulmista myös esimerkiksi historian, kansatieteen ja jopa lääketieteen näkökulmista, Mantila huomauttaa.

Päätalon tuotannosta on tehty kaksi väitöskirjaa: Ritva Ylönen (2013) Tervaksinen toteemi. Kalle Päätalon Iijoki -sarjan vastaanotto ja vaikutus (Tampereen yliopisto) sekä Sari Keskimaa (2018) Kalle Päätalon Iijoki-sarja kielellisenä elämäkertana (Oulun yliopisto). Ylönen on lisäksi julkaissut kattavan elämäkerran Päätalosta vuonna 2017 (Suomalaisen Kirjallisuuden Seura). Lisäksi on kymmeniin nouseva määrä pro graduja ja artikkeleita.

Päätalo ei saavuttanut kirjailijan alkutaipaleellaan kriitikoiden arvostusta. Mantilan mukaan tilanne on muuttunut vuosikymmenien aikana.

– Ymmärtääkseni arvostus on kasvanut ja kasvamassa. Toisaalta Päätaloa arvostettiin eläessäänkin paljon enemmän kuin nykyään usein ajatellaan. Saihan hän useita palkintoja ja apurahojakin, hän muistuttaa.

Symposiumin yhteydessä julkistetaan Päätalon juhlavuoden kunniaksi toteutettuja tutkimusta edistäviä ja Päätalon lukijoita kiinnostavia Päätaloon ja Ouluun liittyviä hankkeita. Oulun kaupunginkirjasto järjestää Päätalo-juhlamatinean heti symposiumia seuraavana päivänä eli lauantaina 9.11.2019.

Kalle Päätalo

Syntyi Taivalkoskella 11.11.1919.

Ennen kirjailijaksi ryhtymistään hän toimi rakennusmestarina.

Hänen päätyönään pidetään omaelämäkerrallista Iijoki-sarjaa.

Kirjailija sai professorin arvonimen vuonna 1978, ja hänet promovoitiin Oulun yliopiston humanistisen tiedekunnan kunniatohtoriksi kesäkuussa 1994.