Jäihin pudonnut Upi herkistyi kyyneliin kohdattuaan potkurilla liikkuneen pelastajansa: ”Ilman Seppoa en olisi tässä”

Julkaistu:

Upi Väärä, 64, oli viime vuoden huhtikuussa pilkillä Oulunsalon Varjakassa, kun jää petti alta. Apuun juoksi narun ja potkurin kanssa Seppo Kallio, 65.
Oulun Lääninhallitus-talossa koettiin keskiviikkona liikuttava hetki, kun jäihin pudonnut Upi Väärä kohtasi hänet pelastaneen Seppo Kallion. Tasavallan presidentin hengenpelastusmitalin luovutuksen ja virallisten puheiden jälkeen miehet halasivat toisiaan lämpimästi.

– Kiitokset Sepolle. Ilman häntä en olisi nyt tässä, kyyneliin herkistynyt Upi sai sanottua.

Oulunsalossa asuva Seppo kertasi vuoden takaisia kriittisiä hetkiä paperille kirjoittamastaan muistilapusta.

– Olin pilkkimässä poikieni kanssa. Jäällä oli ainakin parikymmentä pilkkijää. Toinen pojista huomasi, että yksi pilkkijä putosi jäihin. Jätin pilkin siihen ja lähdin juoksemaan. Jostain katkaistiin pulkasta naru ja mukaan nappasin potkurin. Onnistuin pääsemään potkurin avulla niin lähelle, että sain narun heitettyä pudonneelle, Seppo Kallio kertaa tapahtumien kulkua.


Narun hän sai heitettyä perille solmittuaan siihen ensin jäänaskalit painoksi. Jäihin pudonnut Upi sai kiskottua itsensä jään reunalle kainaloita myöten.

– Siinä vaiheessa minusta tuntui, etten enää jaksa. Seppo kuitenkin kannusti jatkamaan. Pidimme pienen tauon ja sen jälkeen pääsin jään päälle, Upi selvittää pelastumistaan.

Pelastautumisen jälkeen Seppo vielä piti huolta kylmettyneestä Upista siihen saakka kun pelastushelikopteri saapui paikalle. Koko tilanne kesti noin 20 minuuttia.

Upin mukaan tapahtumat tuntuivat välillä epätodellisilta. Jäällä olevien pilkkijöiden äänet kuuluivat selkeästi veteen asti.

– Meteli kuului korviin ja tuli ihan euforinen olotila. Hypotermia teki hyvän olon, ensihoitajana työskentelevä Upi kertoo.

13 lapsen isä, sähköasentajan töistä eläkkeelle jäänyt Seppo Kallio arvelee, että hän ei hätääntynyt yllättävässä tilanteessa, koska veden varaan joutuminen on tuttua.

– Naapurin poika on pelastanut minut hukkumiselta lapsuudessa ja 15 vuotta sitten humalikko työnsi minut laiturilta veteen Vihannissa. Siitä selvisin uimataidon ansiosta, vaatimattoman oloinen mies kertaa kokemuksiaan.

Hengenpelastusmitalin luovutustilaisuudessa mukana olleet puoliso Arja Kallio sekä tyttäret Aino Kallio ja Katri Isopahkala arvelevat, että isä on aina oikeaan aikaan oikeassa paikassa.


Mitalin luovuttanut Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Terttu Savolainen kiitteli Kalliota sinnikkäästä toiminnasta vakavassa tilanteessa.

– Hän saattoi oman henkensä ja terveytensä vaaraan vaarallisissa ja kylmissä olosuhteissa. Hän oli ainoa henkilö, joka lähti toimimaan ripeästi ja tiedosti, että apua on annettava heti, Savolainen muistutti.

Molemmat miehet ovat tapahtumien jälkeenkin jatkaneet pilkkimisharrastusta. Upin mukaan tapahtuneesta on otettu opiksi.

– Olen paljon varovaisempi kuin ennen. Kevätjäät ovat petollisia ja virtaukset yllättäviä. Pilkillä käyn kuitenkin edelleen, hän tunnustaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt