Vuonna 1899 valmistuneelle Kempeleen vanhalle pappilalle kävi huonosti: ”Tuhoutunut lähes täysin”

rac

Julkaistu:

Vuonna 1899 valmistunut pappilarakennus paloi tiistai-iltana pahasti Kempeleessä. Lähtötietojen perusteella palon epäillään saaneen alkunsa sisätiloista.
Pohjois-Pohjanmaalla Kempeleen vanha pappilarakennus roihusi tiistai-iltana ilmiliekeissä, ja rakennuksesta nousi kymmenien metrien savupatsas taivaalle.


Hälytys tulipalosta tuli kello 18.33.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Antti Palokangas Oulun poliisilaitokselta kertoo poliisin tutkivan palon syttymissyytä.

– Tällä hetkellä siellä on tekninen tutkinta käynnissä, ja alustavat tulokset saadaan varmaan huomenna. Syttymissyy ei ole toistaiseksi tiedossa, mutta mitään ei voida sulkea pois.

– Lähtötietojen mukaan palo on saanut alkunsa sieltä rakennuksen sisätiloista, Palokangas sanoo.

Palokankaan mukaan tässä vaiheessa tapauksessa ei ole syytä epäillä rikosta, mutta tätäkään mahdollisuutta ei voida vielä sulkea pois.

– Ei ole mitään erityistä syytä epäillä rikosta. Mutta niin kuin sanoin, niin meillä on tutkinta käynnissä.

Palokangas sanoo, että rakennus oli tyhjillään palon syttyessä.

– Tämänhetkisten tietojen mukaan rakennus on ollut useamman vuoden poissa käytöstä. Eli siellä ei ole ollut toimintaa nyt palon syttymissyyn aikaan.

Rakennukselle kävi rajussa palossa huonosti. Ilta-Sanomat kirjoitti tiistai-iltana, että katto ja osa seinistä jouduttiin purkamaan, ja vielä aamuviideltä käynnissä olivat jälkisammutustyöt.

– Käsittääkseni rakennus on tuhoutunut lähes täysin, Palokangas sanoo nyt.

Vuonna 1899 valmistunut vanha pappilarakennus on kulttuurihistoriallisesti merkittävä pala Kempelettä.

– Tämä on takapakki meille. Kempeleessä ei paljon näin vanhoja rakennuksia ole. Tämä on sillä lailla Kempeleen historiaa isosti tämä vanha pappila, Kempeleen seurakunnan vastaava kirkkoherra Vesa Äärelä sanoi IS:lle tiistaina.

Äärelä totesi, että pappila odotti remonttia eikä ollut ollut käytössä muutamaan vuoteen.

Rovasti Kaarle Ilmari Cajanus asutti pappilaa vuoteen 1966. Hän jäi pappilan viimeiseksi isännäksi. Sen jälkeen kulttuurihistoriallisesti merkittävä rakennus on toiminut muun muassa kouluna ja kerhotilana. Rakennus on asemakaavallisesti suojeltu.