Nyt loppuu parsiminen ja paikkaaminen – perheenäidit kehittivät vaatelaastarin

Oululais-kuortanelainen naiskolmikko haluaa herättää pohtimaan vaatteen käyttöikää ja ekologisuutta.

Vaatelaastarin voi liimata tarran tapaan suoraan tekstiilissä olevan reiän päälle.

Lempivaatteen rikkoontuminen ja siirtyminen tekstiilijätteeksi on saanut kolme perheenäitiä ideoimaan vaatelaastarin, jolla voi peittää tekstiilien reikiä ja pidentää vaatteiden käyttöikää. Sen avulla voi paikata sisä- ja ulkovaatteita. Se sopii myös vaikka tennareiden paikkaamiseen.

– Vaatelaastari on kolmen perheenäidin puhdetyön tulos ja olemme sen itse kehittäneet arjen tarpeesta. Kehitystyö jatkuu edelleen ja tuomme markkinoille aluksi edullisen koe-erän, kertoo oululainen Jetta Liukkonen laastarin kehittäneestä Oikiat Design Oy:stä.

Jetta Liukkonen, Anne Jurvelin-Pummila ja Taija Sailio ovat kehittäneet tekstiililaastarin arjen avuksi.

Suomalainen tuottaa vuosittain keskimäärin kymmenen kiloa tekstiilijätettä. Lempivaatteen rikkoutuminen harmittaa.

– Olemme itse kokeneet tämän lukuisia kertoja. Aloimme pohtia, miten vaatteen voisi vielä pelastaa. Vaatelaastari on siis syntynyt aidosta tarpeesta, Liukkonen sanoo.

Vaatelaastarin kuosit ovat suomalaisten suunnittelijoiden suunnittelemia ja kyseessä on täysin suomalainen, ekologinen tuote. Vaatelaastarin taustalla ovat Liukkosen lisäksi kuortanelainen Anne Jurvelin-Pummila ja oululainen Taija Sailio.

Vaatelaastereiden käytöstä kerätään alkuvaiheessa käyttäjäkokemuksia.

Vaatelaastari lanseerataan kuluttajille perjantaina 12.4. Samalla tuodaan myyntiin Vaatelaastarin ensimmäinen, edullinen koe-erä josta kerätään käyttäjäkokemuksia.

– Haluamme kehittää tuotetta yhdessä käyttäjien kanssa. Siksi lanseeraamme sosiaalisessa mediassa kampanjan nimeltä #paikkaushaaste. Sen tarkoitus on muistuttaa, että reikä vaatteessa on uusi mahdollisuus mielikuvitukselle ja rohkeudelle, Jurvelin-Pummila innostaa.

Vaatelaastarin takana on kuortanelais-oululainen yritys Oikiat Design Oy.

– Parsiminen ja paikkaaminen ovat tahtoneet ihmisiltä unohtua. Jätetekstiilikuormaa ja vaatteen elinaikaisia hiilidioksidipäästöjä voi jokainen omalta osaltaan keventää pitämällä vaatetta käytössä mahdollisimman pitkään. Haasteeseen voi osallistua myös parsimalla tai ompelemalla, Sailio kannustaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?