Kaikki synnit -rikossarja alkaa Elisa Viihteellä – tähtinä Johannes Holopainen ja Maria Sid - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Mitä on Finnish Weird? Lestadiolaisalueelle sijoittuvassa rikossarjassa Johannes Holopainen näyttelee homoseksuaalia poliisia

Kaikki synnit -rikosdraamaa kuvattiin Oulun seudulla viime kesänä.

Johannes Holopainen näyttelee toista pääosaa rikossarjassa Kaikki synnit, joka alkaa perjantaina 5.4. Elisa Viihde Aitiossa.

5.4.2019 7:10

Kaikki Synnit, perjantaista 5.4. alkaen Elisa Viihde Aitio

Elisa Viihteen alkuperäissarjaa Kaikki synnit kuvattiin viime kesänä pohjoisessa, kun kesä oli kuumimmillaan.

Ohjaaja Mika Ronkaisen mukaan kyseessä ei ole nordic noir -tyyppinen sarja, vaan pikemminkin ihan itse kehitelty Finnish Weird -lajityyppi.

– Pohjoismainen nordic noir on kärsinyt inflaation brändinä. Tavoittelimme jotakin ainutlaatuista. Emme ottaneet mallia mistään muusta rikosdraamasta. Uskottavat hahmot olivat etusijalla, Ronkainen vakuuttaa.

Ohjaaja Mika Ronkainen kuvauksissa.

Sarjassa helsinkiläinen rikostutkija Lauri Räihä (Johannes Holopainen) saa komennuksen lähteä selvittämään murhien sarjaa, joka on tapahtunut hänen entisillä kotiseuduillaan pohjoissuomalaisessa Varjakan kunnassa. Hän saa parikseen etsivä Sanna Tervon (Maria Sid).

Lauri on jättänyt konservatiivisen kotiseutunsa seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi, eikä ole tavannut vanhempiaan 12 vuoteen.

Johannes Holopainen näyttelee rikostutkija Lauri Räihää.

Johannes Holopainen on paneutunut roolinsa vuoksi Pohjois-Pohjanmaalla vaikuttavan lestadiolaisuuden tapakulttuuriin. Vanhoillislestadiolainen ajatusmaailma on yllättänyt nuoren näyttelijän.

– Yhteisö on monipuolinen, se suojelee jäseniään ja on heille turvallinen, mutta vaatisi kehittämistä. Käsikirjoitus on loistava, ja luulen, että sen tunteisiin menevä sisältö kiinnostaa ulkomaillakin, Holopainen arvelee.

Työtehtävä antaa kuitenkin Räihälle mahdollisuuden paeta pariterapiaa, jossa hän käy miehensä kanssa.

Johannes Holopainen ja Maria Sid kuvasivat sarjaa Oulun seudulla.

Pääosien näyttelijät kehuvat kilpaa sarjan käsikirjoitusta, ohjausta, tuotantoa ja pohjoisen kuvausolosuhteita. Maria Sidin mukaan Sanna Tervon rooli on kirjoitettu näkyväksi ja eläväksi.

– Hän on hyvä työssään ja tavallaan pakenee siihen, kunnes eteen tulee tilanne, jossa asiat on pakko kohdata. Sarjan työparilla on hyvä dynamiikka, koko elämä on läsnä, Sid kuvailee sarjan pääparia.

Sarjan muissa rooleissa nähdään muun muassa Kreeta Salminen ja Matti Ristinen.

Omien sarjojen tuotanto aloitettiin Elisa Viihteellä vuonna 2014. Kaiken kaikkiaan niitä on tehty jo 11 kappaletta. Vuonna 2018 sarjoja tehtiin viisi. Kotimaiset sarjat ovat sisältöliiketoiminnan johtajan Ani Korpelan mukaan palvelun katsotuimpia ohjelmia.

– Kotimainen sisältö kiinnostaa. Sarjoissa pitää olla kiinnostavia henkilöhahmoja ja mielenkiintoinen ympäristö, Kaikki synnit kiinnosti meitä juuri ainutlaatuisen sisältönsä ansiosta, hän sanoo.

Kaikki synnit -sarjaa kuvattiin Oulun seudulla kesän helteisimpään aikaan.

Korpelan mukaan sarjat rakennetaan kotimaisille katsojille, mutta kansainvälinen jakelukin on aina olemassa. Englantilainen Sky Vision on ostanut Kaikki synnit -sarjan kansainväliset levitysoikeudet.

Tuottaja Ilkka Matilaa sarjat alkoivat kiinnostaa, kun tuotantomallit kehittyivät lähelle pitkien elokuvien tekoa.

– Meidän alalla ei ole koskaan mennyt niin hyvin kuin nyt. Suomalaiset haluavat katsoa kotimaista sisältöä. Alkuperäissarjojen tekemisessä päästään hyvin lähelle pitkän elokuvan laatua, hän kuvailee tilanteen muuttumista.

Kaikki synnit -sarjan käsikirjoittajat Mika Ronkainen ja Merja Aakko palkittiin Göteborgin elokuvajuhlilla parhaasta tv-draaman käsikirjoituksesta tammikuussa 2019.

Karoliina Koiso-Kanttila, pukusuunnittelija

Rikosdraaman pukusuunnittelija Karoliina Koiso-Kanttila tarkistaa Oulun lentokentällä avustajien asuja.

– Kaikilla näyttää olevan oikeanlaiset vaatteet päällä ja tavarat mukana. Hienoa, voitte odotella ihan rauhassa, Koiso-Kanttila opastaa.

Kuvausryhmä keskittyy.

Pohjois-Pohjanmaalla tapahtuvan draaman puvustuksessa on käytetty runsaasti värejä. Niitä sisältyy kuoseihin, joita vanhoillislestadiolaiset käyttävät.

– Metsola, Marimekko ja Vimma ovat merkkejä, joita he suosivat vaatteissaan. Ja ohjaajakin tykkää väreistä, joten niitä on käytetty, Koiso-Kanttila toteaa.

Oman vaikeutensa pukusuunnittelijalle ja puvustaja Seija Mälliselle on tuottanut tapahtumien keskittyminen yhden viikon pituiselle ajanjaksolle.

– Pitää olla todella tarkkana, että oikeat vaatteet ovat päällä oikeassa kohtauksessa.

Keijo Sipola ja Tarja Huru ovat avustajia lentokenttäkohtauksessa.

Kuvausvuoroaan odottavat Tarja Huru ja Keijo Sipola ovat tottuneita avustajia.

– Olen ollut aiemminkin avustajana. Harrastan vanhoja autoja ja edelliskerralla mukana oli vanha linja-auto. Nyt olen liikemies matkalla jonnekin, Sipola selvittää omaa tehtäväänsä kuvauksissa.

Kolmas apulaisohjaaja Mikko Niskala kiertelee avustajien joukossa antamassa ohjeita. Kun päivä venähtää, avustajille on järjestettävä ruokaa, juomaa ja tällä kertaa myös pysäköintilippuja.

– Käytännön asiat kuuluvat työnkuvaan. Otan avustajat vastaan, pidän huolta paikan päällä ja olen mukana myös avustajien hankkimisessa yhdessä toisen 3. apulaisohjaajan Sini Kervisen kanssa. Palkkioksi tämän päivän avustajat saavat elokuvalippuja, Niskala kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?