Nuoren tytön raiskauksesta tuomittu oli arvostettu jäsen islamilaisyhteisössä – asianajajat ihmettelevät salaista käsittelyä

Oulun muslimit yllättyivät käräjäoikeuden keskiviikkona antamasta seksuaalirikostuomiosta.

Oulun käräjäoikeuden keskiviikkona antama seksuaalirikostuomio yllätti Oulun muslimit.

21.3.2019 16:41

Oulun keskustassa sijaitsevaan moskeijaan rukoilemaan tulleiden miesten on vaikea ymmärtää, että arvostettu yhteisön jäsen sai keskiviikkona tuomion törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Rikoksen uhri on alle 10-vuotias maahanmuuttajataustainen tyttö.

– Hän on hieno mies, sellaista ei ole voinut tapahtua moskeijassa. Täällä on kameravalvonta ja aina on paikalla joku. Mitään ei ole voinut tapahtua, mies on tuomittu ilman todisteita, moskeijan eteisessä olevat miehet vakuuttavat.

IS kävi Pohjois-Suomen islamilaisen yhdyskunnan moskeijassa tavoittelemassa imaami Abdul Mannania, joka ei vastannut soittopyyntöön eikä sähköpostiin. Kuvaaja ja toimittaja toivotettiin tervetulleeksi rukoushuoneeseen odottamaan imaamin saapumista. 10 minuuttia myöhemmin tilanne muuttui.

– Kaikki on jo sanottu mediassa. Tilanne oli vaikea aiemmin ja nyt se on muuttunut vielä pahemmaksi, suomea puhuva haalariasuinen mies sanoo ohjatessaan toimittajan ja kuvaajan ulos.

–En tiedä ovatko he muslimeja vai eivät. He eivät ole ainakaan yhdyskuntamme jäseniä, imaami Abdul Mannan sanoi seksuaalirikoksista epäillyistä maahanmuuttajamiehistä IS:lle tammikuussa.

Imaami sanoi IS:n tammikuussa tekemässä haastattelussa, etteivät seksuaalirikoksista epäillyt maahanmuuttajamiehet ole islamilaisen yhdyskunnan jäseniä.

– En tiedä ovatko he muslimeja vai eivät. He eivät ole ainakaan yhdyskuntamme jäseniä. He eivät ole käyneet tutustumassa meihin, rukoilemassa kanssamme. Yhteisön jäsenet eivät tee tuollaisia tekoja. Osoittakaa yksikin joka on tehnyt! Sellaisia ei ole, Mannan sanoo IS:n haastattelussa.

IS:n saamien tietojen mukaan 3 vuoden ja 8 kuukauden vankeustuomion saanut Asoev Muso on ollut arvostettu islamilaisen yhteisön jäsen. Häntä on pidetty oppineena ja korkea-arvoisena henkilönä. Tämän vahvistaa myös Muson asianajaja Meeri Luolavirta.

– En tiedä onko hänellä mitään virallista asemaa yhteisössä, mutta hän on vastannut siellä uskonnon opetuksesta. Yhteisön sisällä hän on ollut hyvin arvostettu henkilö, Luolavirta kertoo.

Käräjäoikeudessa asianosaisia eli uhria ja hänen perheettään avustanut asianajaja Katri Mäkinen pitää erikoisena sitä, että käräjäoikeus päätti salata kaikki juttuun liittyvät asiakirjat ja tuomion.

– Näin laajaa salassapitoa ei vaadittu. Oikeudessa pyydettiin käsittelyä ilman yleisön läsnäoloa ja asianomistajan henkilöllisyyden salaamista.

Mäkisen mukaan kysymyksessä oli yhteiskunnallisesti niin merkittävä asia, että sitä olisi pitänyt avata.

– Uskonnollisessa yhteisöissä tapahtuvat rikokset ovat yhteiskunnallisesta merkittäviä asioita, ja niistä tulee voida kertoa faktat kuitenkin uhrin henkilöllisyyttä suojellen, Mäkinen sanoo.

Myös Luolavirta ihmettelee käräjäoikeuden laajaa salassapitopäätöstä.

– Ei välttämättä ole kenenkään etu, että kaikki salataan. Se ruokkii kaikenlaisia spekulaatioita. Joitakin asioita tässä jutussa olisi ollut perusteltua avata, hän toteaa.

Koska oikeuden asiakirjat ovat salaisia, myös rikosten tekopaikka on salainen. Kalevan saamien tietojen mukaan törkeä raiskaus ja törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ovat tapahtuneet Oulun keskustassa sijaitsevassa moskeijassa, missä tuomittu mies opetti uhrilleen uskontoa.

Jutun käsittely jatkuu vielä hovioikeudessa, sillä ainakin tuomittu aikoo valittaa käräjäoikeuden tuomiosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?