Nyt on arvokas raha! Suomen kallein seteli huutokaupataan Oulussa – pieni yksityiskohta tekee siitä harvinaisen - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Nyt on arvokas raha! Suomen kallein seteli huutokaupataan Oulussa – pieni yksityiskohta tekee siitä harvinaisen

Oulun seuraavassa rahahuutokaupassa on myynnissä Suomen arvokkain seteli. 3 markan raha eli valkoinen kotka on noin 60 000 euron arvoinen.

Suomen kallein seteli on painettu vuonna 1866.

19.3.2019 15:22

Pöydällä lepää Suomen kallein julkisesti myyty seteli. Se näyttää hintaansa nähden varsin vaatimattomalta. Oulun numismaattisen kerhon huutokaupanhoitaja Tero Kontiokari asettelee setelin kuvauksen jälkeen hellävaroin takaisin koteloonsa.

Suomen kallein julkisesti myyty seteli on vuonna 1866 painettu 3 markan seteli. Se vaihtoi omistajaa edellisen kerran vuonna 2016. Vuoden 1866 valkoista kotkaa tunnetaan vain kolme kappaletta, joista kaksi on yksityiskokoelmissa. Edellisessä huutokaupassa sen hinnaksi muodostui kuluineen 59 740 euroa.

Tero Kontiokari käsittelee arvokasta seteliä hellin ottein.

– Sama seteli on nyt myynnissä toista kertaa. Nähtäväksi jää löytyykö sille ostaja ja mihin hintaan. Seteli on sijoitusmielessä helppo kohde, sen voi panna kassakaappiin, Kontiokari vinkkaa sijoituskohteita etsiville.

Vanha, suhteellisen hyvässä kunnossa säilynyt seteli liittyy olennaisesti Suomen itsenäisyyden alkumetreihin. Harvinaisia seteleitä alettiin painaa Suomessa vuonna 1860, kun senaatti päätti ottaa käyttöön oman markan Venäjän keisarin ja Suomen suuriruhtinaan Aleksanteri II:n annettua sitä koskevan asetuksen.

– Venäläiset sotivat tuohon aikaan Krimillä ja sotimiseen tarvittiin rahaa. Seteleitä alettiin painaa kaksinkertaisia määriä ja kansalaisilla meni luottamus niihin. Paperirahaa vaihdettiin kolikoihin. Venäjän rahaongelma heijastui myös Suomeen, eikä pieniarvoisia rahoja riittänyt enää talouden tarpeisiin. Näistä lähtökohdista keisari antoi asetuksen, jolla Suomi sai luvan lyödä ja painaa omaa markka-arvoista rahaa, Kontiokari selvittää.

Alkuun painettiin 1 markan ja 3 markan seteleitä. Yksi markka vastasi 25 kopeekkaa. Seteleissä oli selostus kolmella kielellä: suomeksi, ruotsiksi ja venäjäksi. Toiselle puolen oli kohopainettuna valkoinen keisarillinen kotka.

Vuoden 1866 setelit tekee harvinaisiksi se, että tuona vuonna keisarin asetuksella kulutusta kestämätön valkoinen kotka on vaihtunut mustaan painamalla tehtyyn kotkaan. Sen seurauksena kyseisen vuoden 3 markan setelistä tunnetaan alkuvuoden valkoinen kotka, lisäpainamana tehty musta kotka ja alkuperäispainatukseen sisällytetty musta kotka.

– Vain kaksi valkoista kotkaa on säilynyt yksityiskokoelmissa ja siksi niiden arvo on noussut, Kontiokari huomauttaa.

Tämä seteli myytiin vuonna 2016 huutokaupassa lähes 60 000 eurolla.

Arvokas raha huutokaupataan Oulussa 30. maaliskuuta pidettävässä rahahuutokaupassa. Seteli on rankattu kakkosluokkaan eli toiseksi huonoimpaan kuntoluokkaan, mikä on normaali kunto tuon ajan seteleille. Siinä on likatahroja ja pieniä repeämiä, mutta paloja ei puutu. Sen lähtöhinta on 25 000 euroa.

– Rahaa piti painaa tuolloin nopeasti, joten paperi oli mitä sattui. Alkuajan paperi oli haurasta, sittemmin rahoja varten tilattiin parempaa paperia Euroopasta, Kontiokari tietää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?