Lähiöpoliisien Hannun ja Laurin lauantai Oulussa: Raivopäinen mies heitti ensi­hoitajaa puukolla ja yritti tuhota maijan - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Lähiöpoliisien Hannun ja Laurin lauantai Oulussa: Raivopäinen mies heitti ensi­hoitajaa puukolla ja yritti tuhota maijan

Lähiöpoliisipartio liikkuu Tuiran kaupunginosassa ainakin tämän vuoden loppuun asti.

17.3.2019 19:07

Oululaiset lähiöpoliisit Lauri Kurkela ja Hannu Määttä aloittavat lauantain työvuoronsa ottamalla kiinni kaupungin pohjoisosassa aggressiivisesti käyttäytyneen miehen. Mies on heittänyt paikalle hälytettyä ensihoitajaa puukolla ja melkein sama kohtelu odottaa paikalle saapunutta poliisipartiota.

– Hän oli jo aiemmin varastanut pyörän. Sitten hän kerjäsi aggressiivisesti rahaa ja lopulta heilui puukko kädessään pihalla, kun tulimme paikalle. Mies vietiin Haukiputaalle putkaan. Maijassakin hän vielä riehui ja nimitteli meitä koko matkan poliisivankilaan, vanhempi konstaapeli Määttä selvittää illan ensimmäisen keikan sisältöä.

Kiinni otetun asiakkaan raivoisa huutelu on tuttua kuusi vuotta poliiseina toimineille miehille. Varsinkin alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alaiset asiakkaat nimittelevät viranomaisia kaikilla mahdollisilla haukkumanimillä.

– Haukkuja tulee joka työvuoron aikana. Tämä tapaus yritti vielä kuljetuksen aikana tuhota koko poliisiauton, Määttä toteaa kuivasti.

Kurja sää on kenttäpoliisin paras kaveri

IS hyppää partioauton mukaan Haukiputaan poliisivankilareissun jälkeen. Viikonlopun vietto jatkuu sateisessa Tuirassa tavanomaisesti.

Tasaisena valuva vesisade on partion mielestä poliisityön paras apulainen. Vanhemmat konstaapelit Kurkela ja Määttä aloittivat työt iltapäivällä kello 17.30 ja vuoro jatkuu aamulla kello 6.00 saakka. Pitkä työvuoro ei haittaa kumpaakaan.

– Vuoron aikana tapahtuu niin paljon, että tunnit kuluvat nopeasti. Vähän pitää miettiä mitä syö, ettei väsymys yllätä kesken työtehtävien, Kurkela toteaa.

Pitkien työvuorojen vastapainona ovat pitkät vapaat, joiden aikana pääsee viettämään aikaa perheen kanssa.

Kun työvuoroa on kulunut kolmisen tuntia, Tuirassa maijalla liikkuva partio saa hälytyksen Välivainion kerrostaloalueelle. Naapurit ovat kuulleet yhdestä asunnosta kovaäänistä riitelyä. Määttä ja Kurkela lähtevät paikalle tarkistamaan tilannetta.

Poliisiauto kiihdyttää paikalle valot vilkkuen ja sireenit ulvoen. Riitelevä pariskunta saadaan rauhoitettua ja partio ajaa takaisin noin 7 000 asukkaan Tuiraan.

”Kuulumme yhteen kuin vanha aviopari”

Lähiöpoliisin työ on Kurkelalle ja Määtälle tärkeä siirto uralla. Kurkela sanoo, että avoimeksi tulleet paikat kiinnostivat heti.

– Tässä tehtävässä pystyy kehittämään jotakin uutta ja samalla voin vaikuttaa itse oman työni sisältöön, hän perustelee innostustaan.

Määttä on samaa mieltä. Yksi tärkeä syy lähiöpoliisin paikan hakemiseen oli myös se, että molemmat halusivat takaisin partiokavereiksi.

– Olimme eri partioissa välillä ja totesimme, että kuulumme yhteen kuin vanha aviopari. Tunnemme toistemme vahvuudet ja heikkoudet, molemmat tietävät oman roolinsa, Kurkela kuvailee yhteispeliä.

Lähiöpoliisina vanhemmat konstaapelit toivovat tulevansa tutuiksi tuiralaisille niin paljon, että kynnys yhteydenottoon mataloituu tai poistuu kokonaan.

– Varsinkin nuorisolle haluamme olla helposti lähestyttäviä. Kun kesä tulee, ja nuoret liikkuvat enemmän, yritämme luoda hyvät suhteet kaduilla liikkuviin nuoriin, Kurkela sanoo.

Peltivaurioita, puukkoa ja päihtyneitä

Poliisipartio lähtee katsomaan keskustassa sattunutta peltikolaria. Ohi ajanut bussi on kolhaissut ravintolan eteen pysähtynyttä henkilöautoa. Asiaa selvitellään kymmenisen minuuttia.

Lähiöpoliiseiksi nimetty partio liikkuu pääosin Tuiran kaupunginosan alueella, mutta jos hälytyksen tullessa muita partioita ei ole saatavilla, Määttä ja Kurkela lähtevät liikkeelle myös muualle kaupunkiin.

Peltikolaripaikalta partio suuntaa takaisin omalle alueelleen. Matkalla he saavat ilmoituksen Intiössä tapahtuneesta puukotuksesta. Puukottaja on poistunut paikalta ja puukotuksen uhri on päässyt hakemaan apua lähistöltä. Toinen partio ehtii paikalle, joten Määttä ja Kurkela ajavat Merikosken sillalle varmistamaan, ettei puukottaja ole tulossa Tuiraan päin.

– Puolet työajasta on lähiöpoliisin työtä. Tehtävät jakaantuvat tasaisesti eri puolille Tuiraa. Varkauksia on eniten liikkeiden lähistöllä. Viikonloppuisin tehtävistä suurin osa on kotihälytyksiä ja ravintoloiden lähellä olevia tehtäviä, Määttä kertoo.

Partio saa tiedon, että Intiön puukottaja on löydetty asunnostaan. Hänelläkin on todettu puukotusvammoja. Kurkela ja Määttä jatkavat partiointia omalla alueellaan. Muutama ajoneuvo tarkistetaan ja kuskit puhallutetaan.

Poliisimaija kaartaa paikallisen baarin eteen. Kerrostalon asukkaat ovat valitelleet, että omistajan vaihtumisen jälkeen baarin desibelit ovat nousseet liikaa. Määttä laskee auton sivuikkunan auki ja höristelee korviaan. Baarin ovi on auki, mutta meteliä ei kuulu.

– Ei tarvitse käydä sisällä, ei kuulu mitään, Määttä huikkaa ja Kurkela peruuttaa auton takaisin Merikoskenkadulle, Tuiran pääväylälle.

Tuiran lähiöpoliisit partioivat maijalla.­

Lähiöpoliisitoiminta

Poliisin ennalta estävää toimintaa, joka kohdistetaan tietylle asuinalueelle ja sen asukasryhmiin.

Tuirassa projekti jatkuu vuoden 2019 loppuun saakka. Päätös toiminnan aloittamisesta on tehty jo ennen viime vuoden lopulla ilmi tulleita alaikäisiin kohdistuneita seksuaalirikoksia.

Tavoitteena on lisätä turvallisuutta Tuiran alueella, verkostoitua alueen asukkaiden ja toimijoiden kanssa, tehdä viranomaisyhteistyötä, ennalta estää rikoksia ja häiriöitä sekä antaa poliisitoiminnalle kasvot.

Tarkoitus on myös syrjäytymisen ja radikalisoitumisen estäminen

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?