Rasisminvastainen viikko alkaa Oulussa – järjestäjä: hurjimpien vihapuheiden aika on ohi

Julkaistu:

Oulussa järjestetään valtakunnallinen rasisminvastainen viikko seksuaalirikosten aiheuttamassa harvinaisen tulehtuneessa tilanteessa.
Viikolla 12 vietetään valtakunnallista rasisminvastaista viikkoa. Oulussa tapahtumaa järjestetään kahdeksannen kerran nimellä Oulu loves me. Viikon tapahtumat ovat avoimia kaikille. Tapahtumien järjestäjinä ovat Oulun kaupunki, SPR, Vuolle Setlementti, Kulttuurivoimala, Doc Lounge ja Oulun kirjailijaseura.

Poliisi on varautunut viikon yleisötapahtumiin tekemällä uhka-arvion. Oulun poliisin valvonta- ja hälytysyksikön yksikönjohtaja, ylikomisario Jyrki Kivirinta sanoo, ettei paikalle odoteta häiriköintiä.

– Uhka-arvio on tehty eikä sen perusteella ole havaittu akuuttia tilannetta. Tapahtumien järjestäjillä on omat järjestyksenvalvojansa ja poliisi on paikalla tavanomaisella vahvuudella, Kivirinta toteaa.

Rasisminvastainen viikko alkaa maanantaina 18. maaliskuuta ystävyyskävelyllä, joka lähtee liikkeelle Rotuaarilta. Viikon aikana on useita yleisölle avoimia tilaisuuksia. Järjestäjät uskovat, että vihapuheesta huolimatta tapahtumissa käyttäydytään asiallisesti ja rauhallisesti.

– Oulussa on takana vakava ja hurja tilanne, mutta vihapuheen ja kurjien sanojen vahvin aika on mennyt ohi. Tilanne on rauhoittunut. Emme ole varautuneet tavallista tiukemmin turvatoimin, mutta emme silti ole naiivejakaan. Silmät ja korvat auki ollaan, vakuuttaa Vuolle Setlementin toiminnanjohtaja Jussi Kemppainen.

Vuolle Setlementti on voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen yhdistys, joka järjestää hyvinvointi-, yhteisö- ja koulutuspalveluja. Se on perustettu Ouluun vuonna 1944. Setlementti toteuttaa Oulussa muun muassa maahanmuuttajien kotoutumiseen liittyviä hankkeita. Niistä esimerkiksi Kotona kulttuurissa –hanke on saanut maahanmuuton vastustajat takajaloilleen.

Kotona kulttuurissa on opetushallituksen rahoittama hanke kotoutumisen edistämiseen. Sen keskiössä on kaksisuuntaisen kotoutumisen mahdollistaminen taiteen, kulttuurin ja liikunnan kautta. Hankkeen aikana on järjestetty tapahtumia, leirejä ja harrastuksia, joissa suomalaiset ja maahanmuuttajat ovat voineet kohdata.

Oulun seksuaalirikosvyyhdestä kimpaantuneet maahanmuuton vastustajat ovat syyttäneet Vuolle Setlementtiä muun muassa aikuisten turvapaikanhakijoiden viemisestä vierailuille alueen päiväkoteihin ja kouluihin.

Oulun kaupunki päätti kritiikkiin liittyen keskeyttää turvapaikanhakijaryhmien vierailut kouluissa ja päiväkodeissa. Muiden vierailijoiden osalta tällaista päätöstä ei ole tehty.

Kemppaisen mukaan Vuolle Setlementti on saanut jonkin verran uhittelevia viestejä, mutta toimintaa, asiakkaita tai työntekijöitä kohtaan ei ole ilmennyt vakavaa uhkaa.

– Oulun ilmapiiri on ollut viime aikoina monikulttuurisuusvastainen, mutta nyt näyttäisi, että tilanne on rauhoittunut. Vihahuutelu on jäänyt pienen porukan pyrkimysten ajamiseksi. Tukea ja ymmärrystä setlementin työlle on tullut enemmän kuin vihapuhetta, Kemppainen sanoo.

Hänen mukaansa on tärkeää, että normaali työ jatkuu eikä vihapuheen takia luovuta tärkeästä toiminnasta.

– Maahanmuuttajatyölle tuntuu olevan entistä enemmän tarvetta, hän kuittaa.