Tässä on Suomen Lotto-pääkaupunki: Lumi­joki – 2000 asukasta, 14 pää­voittajaa

Julkaistu:

Pieneen 2 000 asukkaan Lumijoen kuntaan on tullut asukaslukuun nähden eniten yli 165 000 euron päävoittoja.
Lumijoen keskustassa vastaan potkuttelevat Martat ovat varmoja, että tuntevat yhden kunnan lottovoittajista. 88-vuotias Martta Mursu viittaa revontulikuvioisella lapasella kirjastolle päin, siellä vaikutti yksi päävoiton voittaneeseen lottoporukkaan kuulunut.

– Pitivät siinä pienimuotoista yritystoimintaa. Kun lottovoitto tuli, maksoivat velat pois ja lopettivat toiminnan. Tuskin enää asuvat täällä, potkukelkalla lähikauppaan tullut Mursu aprikoi.


Neljätoista loton päävoittajaa on asunut Lumijoella. Voitto on osunut sinne kahdesti ja toisella kertaa sen jakoi kymmenen hengen porukka. Asukaslukuun nähden Lumijoelle on tullut kaikista eniten yli 165 000 euron päävoittoja.
Rollaattorilla ystävänsä perässä tuleva Martta Tornio, 85, nyökyttelee hyväksyvästi.

– Ei me enää lotota, ei ole tarvetta, hän hymähtää.

Martta Mursu sanoo, että hänkään ei enää harrasta rahapelejä. Riittää kun perheessä mies pelaa.

– Äskettäin tuli kaksi kertaa kymmenen euron voittoa peräkkäin. Sillähän teki monta kuponkia lisää, hän huomauttaa.


Kirjastosihteeri Sari Tornio ei ole tavannut paikallista lottovoittajaa, ainakaan kukaan ei ole tunnustanut voittaneensa pääpottia. Hän ei itse lottoa säännöllisesti, mutta puoliso sen sijaan pitää huolen, että rahatilaus on vetämässä.

– Kun oli 15,5 miljoonan potti, niin kävin lottoamassa. Ilmeisesti täällä tärppää hyvin, kannattaa lotota veikkauspisteessä, verkkopeli ei ehkä ole niin onnekasta, hän päättelee.

Tornion mielestä Lumijoki on onnellisten ihmisten kunta ilman lottovoittojakin.

Suomen kaikkien aikojen suurin lottopotti arvottiin lauantaina 9. helmikuuta. 15,5 miljoonan euron voitto pelattiin Lohjalla MK Market Routionmäessä. Täysosumaa edelsi ennätysmäinen 15 viikon peräkkäinen putki ilman täysosumia.

Kunnanjohtaja Paula Karsi-Ruokolainen sai kuulla paikan onnekkuudesta melkein heti kun aloitti työt Lumijoella runsas vuosi sitten. Hän arvioi, että voittajamainetta voitaisiin hyödyntää esimerkiksi omakotitonttien markkinoinnissa.

– Käynnistämme piakkoin kaavoituksen uusia omakotitontteja varten. Niiden markkinoinnissa voisi käyttää slogania ”Onnekas ihminen asuu Lumijoella”. Se olisi monimerkityksinen lause, hän pohtii.

Pohjois-Pohjanmaan pikkukunta aikoo pysyä onnekkaana ja itsenäisenä myös tulevaisuudessa. Oulun kuntaliitoksen yhteydessä mukaan yritettiin houkutella Lumijokeakin, mutta kuntalaiset eivät halunneet. Kuntastrategiaa on rakennettu eteenpäin itsenäisenä kuntana.

Lumijoen pieni kunta on outo paikka lottovoittotilastoissa. Sen noin 2 000 asukkaasta neljännes on alle 16-vuotiaita. Lisäksi kymmenen prosenttia on rauhanyhdistyksen jäseniä eli lestadiolaisia. Herätysliikkeessä ei suosita rahapelaamista, sillä se on mammonan tavoittelua.

Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen (SRK) puheenjohtajan Matti Taskilan mukaan yhdistys ei kontrolloi yksityisen ihmisen elämää, mutta rahan tavoittelu ei kuulu uskonelämään.

– On mielestäni tärkeää, että nuo asiat eivät valtaa ihmisen sydäntä niin, että ne tuhoavat uskonelämän. Riippuvuus mammonan tavoittelusta voi pahimmillaan johtaa elämässä kaaokseen ja lähimmäisen unohtamiseen, Taskila huomauttaa.

SRK:n mukaan Lumijoen Rauhanyhdistyksessä oli vuonna 2017 melkein 230 jäsentä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt