Poliisi tehovalvoi lasten turvalaitteiden käyttöä: ”Tulos yllätti, eikä suinkaan myönteisessä mielessä”

Oulun poliisi ja Liikenneturva tarkastivat yhteistyössä yli 300 lapsimatkustajaa. Huomautettavaa löytyi 87:n osalta.

Valtakunnallinen turvalaite- ja tarkkaavaisuusvalvonta jatkuu edelleen tämän viikon.

15.3.2019 20:29

Oulun poliisilaitos kohdisti valvontaa viime viikon aikana lasten turvalaitteiden käyttämiseen ajoneuvoissa. Poliisi tarkasti yhteensä 302 lapsimatkustajaa Kempeleessä, Oulussa ja Kajaanissa alkuviikon aikana. Huomautettavaa löytyi yhteensä 87:n lapsimatkustajan kohdalla.

Rikesakkoja kirjoitettiin 28:n ajoneuvon kuljettajalle. Eniten selkeitä puutteita ja rikkomuksia aiheutti se, että alle 135 senttimetrin pituinen lapsi oli pelkässä turvavyössä. Poliisin mukaan se tarkoittaa sitä, että lapsen parhaasta mahdollisesta turvallisuudesta oli tingitty.

– Vaikka lapsen turvallisuus on vanhemmille tärkeää, kyllä ratsioiden tulos yllätti, eikä suinkaan myönteisessä mielessä. Jos lähes 30 prosentissa tapauksista oli huomautettavaa joko rikesakon tasolla tai muuten maksimaalisesta lasten turvallisuudesta tinkien, on vanhemmilla kyllä peiliin katsomisen paikka, toteavat Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eero Kalmakoski sekä liikenneyksikön johtaja Pasi Rissanen.

Poliisin mukaan vain yhdessä autossa lapsi oli kyydissä ilman minkäänlaista turvalaitetta.

– Kyseisessä tapauksessa esikouluikäinen lapsi istui etupenkillä ilman omaa turvalaitetta eli turvavyötä tai turvaistuinta, eikä kuljettajakaan eli lapsen vanhempi itsekään käyttänyt turvavyötä. Seurauksena oli rikesakko molemmista rikkeistä aikuiselle, poliisi tiedottaa.

Lisäksi valvonnan aikana havaittiin useita tapauksia, jossa vyöt tai valjaat olivat löysällä turvaistuimissa tai olkavyö oli joko kainalon alla tai selän takana. Liikenteessä oli myös muutamia tapauksia, jossa ihan pieni lapsi oli käännettynä kasvot menosuuntaan, vaikka turvallisuussuositus olisi selkä menosuuntaan vähintään 3-vuotiaaksi saakka.

Turvalaiteratsiat toteutettiin tietoisesti lähellä päiväkoteja, jotta saataisiin tietoa siitä, houkutteleeko lyhyt matka, tuttu reitti, kiire tai väsymys ja käytettävät alhaiset nopeudet olemaan huolimattomampi tai jopa piittaamattomampi autossa matkustamisen ja lapsimatkustajien turvallisuuden suhteen.

– Ikävä kyllä tulokset viittaavat hiukan tähän suuntaan. Pelottavan usein vanhemmat olivat antaneet pienten lasten siirtyä käyttämään pelkkiä turvavöitä autossa matkustettaessa ja samalla kuljetuksen asianmukaisuus ja turvallisuus kärsivät, toteavat Kalmakoski sekä Rissanen.

Valtakunnallinen turvalaite- ja tarkkaavaisuusvalvonta jatkuu edelleen tämän viikon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?