Oulun nuoret kokoontuivat ilmastoprotestiin – kouluissa suhtauduttiin vaihtelevasti: ”Lakossa olevilla oppilailla kyseessä on luvaton poissaolo”

rac

Julkaistu:

Nuoret voivat vaikuttaa maailman asioihin, jos liikkeelle saadaan joukkovoimaa, uskovat Oulussa ilmastotapahtumaan osallistuneet nuoret.
Oulun nuoret kokoontuivat kaupungintalolle ilmaisemaan mielipiteensä kehnosta ilmastopolitiikasta. Paikalle kertyi heti aamulla yli 500 oululaisnuorta. Päivä jatkuu mielenilmauksilla Rotuaarilla ja kauppatorilla.


– Nuori voi vaikuttaa asioihin ihan yhtä hyvin kuin kuka tahansa muukin. Tarvitaan kuitenkin joukkovoimaa ja siksi tämä päivä on tärkeä. Tästä protestista on muodostunut niin valtava liike, että sen kautta voidaan tehdä jotakin, arvelee tapahtumaan osallistunut Oulun suomalaisen yhteiskoulun opiskelija Iida Keskinen.

Lyseon lukion opiskelija ja Oulun nuorten edustuston tiedotusvastaava Miika Koskela innosti kaupungintalon portaille kerääntyneitä nuoria tuomaan mielipiteensä esille.

– Me ollaan vaikuttajia tänään! Yhden koulun rehtori viestitti oppilaille, että protestiin osallistuminen on lintsaamista ja siitä saa jälki-istuntoa. Mitä me sanomme tähän? EI! Koskela huudatti nuoria.

Nuoret olivat maalanneet banderolleja mielipiteidensä tueksi: ”Jotta jouluna ois lunta”, ”Nyt on pakko!”, ”Vaadimme ilmastotekoja”, There is no planet B”, ”Make climate cool again”.

Oulun kouluissa mielenilmaukseen suhtaudutaan vaihtelevasti. Joissakin kouluissa on ilmoitettu, että poissaolo kirjataan luvattomaksi, toisissa taas osallistuminen on laskettu osaksi esimerkiksi ympäristöaiheen kurssia.


– Suhtaudumme asiaan myönteisesti ilmiönä. Opiskelijoita on kuitenkin ohjeistettu pyytämään lupa poissaoloon omalta ryhmänohjaajaltaan tai rehtoriltaan, toteaa lukiokoulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja Pekka Fredriksson.

Perusopetus- ja nuorisotyön johtaja Marjut Nurmivuori sanoo, että Oulun kouluille on mennyt viesti, jossa on kerrottu, että koulut voivat nostaa ilmastonmuutosta ja sen ehkäisemistä positiivisesti esille yhdessä koulun aikuisten ja oppilaiden kanssa ilman lakkohenkeä.

– Lainsäädännön mukaan oppilaiden tulee osallistua opetukseen, ellei heille ole myönnetty lupaa poissaoloon. Lakossa olevilla oppilailla kyseessä on luvaton poissaolo. Ryhtyessään lakkoon oppilaita on kehotettu keskustelemaan huoltajan kanssa ja huoltajaa ilmoittamaan oppilaan poissaolosta Wilmassa, Nurmivuori ohjeistaa.

Oulussa ilmastonmuutosprotesti on alkanut marraskuussa, jolloin Suomen Luonnonsuojeluliiton paikalliset jäsenet aloittivat oman julkisen mielenilmauksensa.


– Olemme olleet kaupungintalolla joka perjantai, mukana on ollut vähintään kymmenen ihmistä joka viikko. Ohikulkijat ovat suhtautuneet kivasti, peukkuja näyttävät, kertoo Taina Mäntykenttä.

Opiskelijoiden mielenilmaus lähti liikkeelle ruotsalaisen ilmastoaktivistin Greta Thunbergin protestista. 16-vuotias aktivisti aloitti kotimaassaan koulunkäyntilakon kiinnittääkseen päättäjien huomion yhä lämpenevään ilmastoon. Aftonbladetin tietojen mukaan Thunberg on asetettu ehdolle Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.

Pääkaupunkiseudun lukiolaiset osallistuivat ilmastoprotestiin jo tammikuussa, kun eduskuntatalon eteen kokoontui 11. tammikuuta mielenosoittajia. Ajatus ilmastoprotestista lähti liikkeelle joulukuussa Kauniaisten Gymnasiet Grankulla samskolanista.

Nuorten protestiliike vaatii nopeita, ennennäkemättömiä ja kauaskantoisia muutoksia esimerkiksi energiankulutukseen, teollisuuteen, rakennuksiin ja liikenteeseen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt