Muusikko Aki Louhela kertoo hurjasta avanto­uinnistaan – pelko ”jäätyneestä Aku Ankasta” sai aikaan muutoksen

rac

Julkaistu:

Oululainen muusikko ja laulaja Aki Louhela on harrastanut avantouintia kymmenen vuotta. Välillä harrastuksessa on ollut taukoa ja välillä se on kiihtynyt ihan pähkähulluksi.
Tuiran uimarannalla paistaa kirkas kevätaurinko. Pakkasta on viisi astetta, veden lämpötila on pari astetta. Uimakopista kävelee ulos mies sininen sarvipipo päässään. Rivakat askeleet laiturille ja nopea pulahdus avantoon. Muusikko-laulaja Aki Louhela on päässyt lempiharrastuksensa pariin.

46-vuotias artisti pysyy tavallisesti avannossa paikallaan ja laskee hitaasti kolmeenkymmeneen. Tällä kertaa hän ottaa muutamia uimaliikkeitä kuvaajan pyynnöstä.

Avanto on kuulunut Louhelan elämään kymmenen vuoden ajan. Se rauhoittaa ja piristää samanaikaisesti.

– Avannosta saa buustia, se laskee stressitasoa ja kierroksia ja samalla piristää. Avanto on minulle melkein kuin lääke, Louhela perustelee kalseaa harrastustaan.


Avantouinnin aloittaminen vuonna 2009 liittyi oleellisena osana Louhelan elämäntapamuutokseen. Maaliskuussa tuli kymmenen vuotta täyteen raitista elämää. Päihteiden tilalle ovat tulleet avantouinti, liikunta, teini-ikäisen tyttären kanssa musisoiminen ja vastuullisuus.

– Minusta tuntui silloin, että elin kuin tulisilla hiilillä urku auki. Avanto auttoi siihen. Nyt on elämässä rauhallinen, itsetutkiskelun ja mietiskelyn aika. En halua, että kaikki valuu ohi huomaamatta. Elämä on nyt arkea ja perusasioita, hän sanoo.Louhela on kehittänyt vuosien aikana itselleen sopivan avantotyylin. Hän on paikallaan vedessä kaulaa myöten ja laskee hitaasti kolmeenkymmeneen. Pariasteinen vesi ehtii vaikuttaa kehossa joka soppeen. Kylmä vesi kutsuu laulajaa melkein joka päivä.

– Minulle sopii paremmin avanto ilman saunaa. Siinä syntyy lähes meditatiivinen tila, melkein saunatyyppinen kokemus. Hiihtolenkin jälkeen, kun voimat ovat vähissä, avannosta saa uutta puhtia, hän kuvailee.

Jossakin elämänvaiheessa avantouintiharrastus lähti niin lapasesta, että Louhela saunoi ja ui talvipakkasella mökillä Ylikiimingissä itsensä väsyksiin. Ylikierroksille päätynyt uintitahti loppui, kun hän ymmärsi, että mökillä ei ole naapureita, jotka tulisivat auttamaan hätätilanteessa.


– Menin päivällä hakkaamaan avantoa kirveellä ja viimeistelin työn moottorisahalla. Sitten lämmitin saunan illan kähmässä. Uin ja saunoin 2,5 tuntia. Avannossa kävin seitsemän kertaa. Sitten minulle valkeni, että mitä jos minulle tapahtuu jotakin. Saan vaikka sairaskohtauksen, siihen jäätyisin avannon reunalle kuin Aku Ankka, Louhela kertaa hymähdellen hardcore-avantovaihettaan.

46-vuotias Louhela on aloittanut musiikkiuransa vuonna 1992. Valtakunnalliseen julkisuuteen hän nousi vuonna 2012 The Voice of Finland-kilpailun kautta.

Laulajan ja muusikon työn lisäksi Louhela on ollut kiinnitettynä muun muassa Oulun ja Turun teattereiden musikaaleihin. Oulussa esitettiin 2013 Housut pois –musikaalia ja Turussa The Rock of Ages -musikaalia vuonna 2016. Ne olivat Louhelan mielestä hienoja kokemuksia.

– Musikaalit antoivat paljon. Ammatillinen kokemus karttui ja itseluottamus kasvoi. Olen tehnyt paljon trubaduurikeikkoja yksin, joten työryhmässä työskentely oli hieno kokemus, laulaja tuumaa.

Nyt uralla on menossa rauhallinen vaihe. 8. maaliskuuta julkaistiin iskelmäpoppia edustava Kahdet kasvot –kappale. Sen sanat ovat Jarkko Niirasen. Sävellyksestä vastaavat Louhelan lisäksi Petri Somer ja Pasi Ojala.

– Teksti kolahti minuun heti ja siitä lähdettiin liikkeelle. Se on itselle merkityksellinen biisi. Valot ja varjot kuuluvat elämään. Läheiset ovat tärkein peili. Siinä myös puhutaan siitä, että olet riittävä sellaisena kuin olet ja kaikesta selviää, Louhela kertaa tuoreen sinkkunsa sanomaa.

Aki Tero Tapio Louhela

Syntynyt 9.11.1972 Oulussa.

Osallistunut uransa aikana moniin eri kilpailuihin: Syksyn sävel 1997, Voice of Asia 1998 ja The Voice of Finland 2012.

Studiomuusikko ja kitaristina mm. Samuli Edelmannin taustayhtyeessä ja Kaartamo- Kuustonen-Kettunen –kiertueella.

Musikaaliroolit Housut pois (Jerry), The Rock of Ages (Lonny), The Addams Family (Fester) ja Tangot solmussa (4 rooliahahmoa).

Ensimmäinen soololevy Aki Louhela 1997, toinen Sydämen reunalla 2000.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt