Tällaisia käänteitä et ole ilmassa nähnyt: video maailman parhaiden drone-pilottien kisasta Oulussa

rac

Julkaistu:

Nopeus ja tarkkuus olivat valttia dronelennätyksen maailmancup-kilpailussa tiistaina. Ouluhallissa järjestettyyn kisaan osallistui 40 pilottia kahdeksasta maasta.
Drone-kilpaileminen on yksi nopeimmin kasvavista urheilulajeista maailmassa. Lajissa lennättäjä ohjaa dronea fpv-virtuaalilasien kautta. Minikopteri lentää sille rakennetulla radalla jopa 200 kilometrin tuntivauhdilla.

Dronelennätyskilpailut ovat saaneet maailmalla isoja sponsoreita e-urheilun tapaan. Suurin voittosumma on ollut jaossa Dubaissa, jossa voittaja sai miljoonan dollarin potin.

Suomen MM-joukkueesta Oulun kilpailuun osallistuvat Antti Haimilahti, Nikolas Widell ja Jari Kankare. Viisi vuotta droneja harrastanut Kankare kertoo, että lajissa viehättää elektroniikan ja rakentamisen yhdistäminen.

– Kopterista karsitaan kaikki ylimääräinen pois, siinä ei ole esimerkiksi gps:ää. Silti sen pitää olla mahdollisimman tehokas, hän selvittää.


37-vuotias Kankare, MeatG, aloitti harrastuksen kiinalaisella halpakapineella. Kun innostus lajiin kasvoi, hän on satsannut laadukkaisiin kojeisiin. Hintaa niille kertyy 300 eurosta ylöspäin. Pilotin tarvitsemat lasit maksavat 50-500 euroa ja ohjain 50-200 euroa.

Kankare ja 29-vuotias Nikolas Widell, GM, olivat mukana Kiinan Shenzenin MM-kilpailuissa marraskuussa 2018. Kovatasoisessa kisassa sijoitukset olivat 74. ja 76. Oulussa molemmat tähtäsivät pudotuskilpailujen kautta finaaliin.

– Ennen ratkaisevaa lennätystä pitää syödä hyvin, hengitellä syvään, rentoutua kunnolla ja laittaa kone parhaaseen mahdolliseen kuntoon, helsinkiläiskisaajat sanovat.

Race of Drones Oulu on vuoden ensimmäinen dronelennätyksen maailmancup ja siihen osallistuu kilpailijoita kahdeksasta maasta.

– Kyseessä on yksi suurimmista Suomessa järjestetyistä tapahtumista. Suuri osa ilmoittautuneista oli MM-kisoissa finaalissa, kommentoi FPV Finland ry:n puheenjohtaja Ari-Pekka Repo, joka toimii myös juontajana Oulussa.

Race of Dronessa on mukana kilpailijoita Suomesta, Ruotsista, Ranskasta, Norjasta, Latviasta, Virosta, Italiasta ja Tanskasta. Kyseessä on tämän vuoden ensimmäinen dronelennätyksen maailmancup.


Tapahtuman järjestäjinä toimivat BusinessOulu ja Suomen Ilmailuliittoon kuuluva FPV Finland ry. Samassa yhteydessä järjestettiin seminaari, jossa pohdittiin minikoptereiden hyödyntämistä tulevaisuudessa.

– Olemme visioineet esimerkiksi droneilmakäytäviä ja logistiikan kannalta laskeutumispisteitä, jos vaikkapa kaupat haluavat alkaa toimittaa drone-kuljetuksilla. Meidän täytyy aloittaa oppiminen avoimin mielin, kertoo BusinessOulun ICT:n asiakkuuspäällikkö Janne Mustonen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt