Oulussa ajellaan kesällä pinkeillä pyörillä – kaupunkipyörän tuhoajalle tuntuva sakkomaksu - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Oulussa ajellaan kesällä pinkeillä pyörillä – kaupunkipyörän tuhoajalle tuntuva sakkomaksu

Oulun kaupunkiin leviää ensi kesänä 600 kaupunkipyörää 60 pyöräasemalle eri puolille kaupunkia. Pinkit pyörät otetaan käyttöön kesäkuussa

Pinkit pyörät yritetään saada käyttöön Ouluun kesäkuussa.­

11.3.2019 16:52

Kaupunkipyöräjärjestelmä hankitaan kymmenen vuoden sopimuksella puolalaiselta NextBike Polska SA:lta. Koko sopimuskauden hinta on 6,7 miljoonaa euroa. Puolalaisyritys on toimittanut esimerkiksi Turun kaupungin pyörät.

– Pyörien huollosta ja tasapainottamisesta eri asemien välillä vastaa kaupunkipyöräoperaattori. Kaupunki maksaa operaattorille vuosittain 677 000 euroa, mutta kaupunki saa pitää käyttäjätulot, joten todellinen kustannus on tätä pienempi, selvittää Oulun kaupungin liikenneinsinööri Harri Vaarala.

Palvelua ylläpitävä yhtiö saa myydä pyöriin mainoksia. Kaupunki saa pyöristä vuosittain 100 000–300 000 euron tuoton. Pyörän käyttöoikeuden voi ostaa päiväksi, viikoksi tai koko kauden ajaksi.

Hinnoitteluun on otettu mallia Helsingistä ja Turusta. Pyörien käyttäjäksi

Kaupungissa on pyöriä on 600 ja pyöräasemia 60.­

pääsee rekisteröitymällä. Waltti-kortin haltijat voivat yhdistää samaan korttiin myös pyörän käyttöoikeuden.

– Hinnoittelu on vielä päättämättä, se päätetään myöhemmin keväällä yhdyskuntalautakunnassa. Käytännössä käyttäjä joutuu ostamaan itselleen käyttöoikeuden, jonka maksamalla saa pyörän käyttöönsä 30 minuutiksi kerrallaan. Jokaisella vuokrauskerralla ensimmäiset 30 minuuttia ovat ilmaisia, ja siitä eteenpäin veloitetaan 1 euro per 30 minuuttia, kertoo Vaarala.

Rekisteröityminen maksetaan luottokortilla. Samalla sitoudutaan käyttöehtoihin, jonka mukaisesti kadonneesta tai rikotusta pyörästä peritään tuntuva maksu, joka voi olla esimerkiksi 1 000 euroa.

– Näin saadaan varmistettua, että pyörät eivät katoile tai niitä ei rikota. Mikäli pyörä varastetaan, niin käyttäjä on velvollinen tekemään rikosilmoituksen, jonka myötä käyttäjä voi välttyä sanktiomaksun maksamiselta, Vaarala kertoo.

Pyöräasemia sijoitetaan eri puolille kaupunkia. Sijoittelussa korostuvat keskikaupunki ja Linnanmaan alue.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?