Pohjoisen huumetilanne pahenee: Jätevesien amfetamiinipitoisuudet hurjassa kasvussa – Torniossa kiinni yli 60 nuorta lyhyessä ajassa

Huumausainetilanteen paheneminen näkyy esimerkiksi Rovaniemen jätevedessä amfetamiinijäämien hurjana kasvuna.

Torniossa on jäänyt kiinni lyhyessä ajassa yli 60 nuorta huumeista.

21.2.2019 13:46

Huumausaineiden käyttö on lisääntynyt huolestuttavasti pohjoisessa. Huumetilanteen paheneminen näkyy muun muassa jätevesien amfetamiinipitoisuuksissa, jotka ovat hurjassa kasvussa, kertoo ennalta estävän toiminnan ja rikostiedustelun ja analyysin ryhmän tutkinnanjohtaja Reko Silvenius Lapin poliisista.

Torniossa huumetilanteen paheneminen tuli pintaan heti kun poliisi aloitti tammikuussa projektin, jossa yritetään katkaista nuorten huumeidenkäyttö. Projektissa ovat mukana Tornion, Kemin ja Keminmaan kunnat.

– Runsaat 60 yli 15-vuotiasta nuorta on jäänyt kiinni huumeiden käytöstä lyhyessä ajassa. Huumausaineiden käyttörikoksia ja huumausainerikoksia on kirjattu yli 20. Lisää kun pengotaan, niin aina vain nuorempia nimiä tulee vastaan, Silvenius kuvailee tilannetta.

Poliisin käynnistämä projekti keskittyy alle 25-vuotiaisiin nuoriin. Poliisihallitus on antanut työhön 140 000 euron määrärahan tälle vuodelle. Sen avulla on palkattu poliisiin kaksi määräaikaista työntekijää ja yksi konstaapeli. Projektiin osallistuu myös muita ennalta estävää työtä tekeviä sekä paikallisia poliiseja.

Silveniuksen mukaan ongelma ei ole pelkästään rajan pinnassa sijaitsevan Tornion, vaan huumeiden katukauppa on kasvanut muuallakin pohjoisessa.

– Samanlaisia ongelmia on muuallakin. Tornion ongelmasta meillä on vahva epäily ja tietämys, koska monet tiedon sirpaleet osoittivat siihen suuntaan. Jätevesitutkimukset indikoivat että ongelma paisuu, muun muassa Rovaniemellä amfetamiinin määrät ovat hurjassa kasvussa, hän toteaa.

Länsirajan pahentunut huumetilanne ei näy tullin tilastoissa. Valvontajohtaja Hannu Sinkkonen Tullista sanoo, ettei huumeiden tuominen Ruotsista länsirajan yli Suomeen ole radikaalisti lisääntynyt.

– Tavaraa tulee koko ajan läpi muutama kilo vuodessa. Valtaosa huumeista tuodaan Suomeen pääkaupunkiseudun kautta. Nuoret käyttävät erityisesti muuntohuumeita ja ne tuodaan Suomen lähestulkoon kokonaan pääkaupunkiseudun kautta, hän toteaa.

Sinkkosen mielestä Tornion huumeongelman pahenemisen syynä ei ole pelkästään rajan läheisyys tai huumeiden läpikulku kaupungin kautta.

Tornion kaupunginjohtaja Timo Nousiainen on tyytyväinen, että poliisi on saanut lisää resursseja huumetilanteen hoitamiseen. Nuorten huumeiden käytön lisääntyminen ei tullut kaupunginjohtajalle yllätyksenä.

– Tiedossa on että huumeita liikkuu alueella entistä enemmän ja käyttö on yleistynyt. Asennoituminen huumeiden käyttöön on viime vuosina löystynyt, hyvä että siihen puututaan ja tuodaan ongelma esille, Nousiainen kommentoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?