Oulun seksuaalirikossuma alkaa purkautua käräjille – MTV: Nuorin uhri vain muutaman vuoden ikäinen - Oulun seutu - Ilta-Sanomat

Oulun seksuaalirikossuma alkaa purkautua käräjille – MTV: Nuorin uhri vain muutaman vuoden ikäinen

Oulun käräjäoikeus pääsee käsittelemään ensimmäistä viime vuoden lopulla ilmi tullutta alaikäiseen kohdistuvaa seksuaalirikosjuttua ensi viikolla. Syytettynä on 22-vuotias ulkomaalaistaustainen mies.

Oulun poliisilla on ollut talven aikana tutkinnassa 29 törkeää seksuaalirikoskokonaisuutta.

21.2.2019 12:31

Ensi viikon tiistaina alkavassa pääistunnossa käsitellään Tuirassa 17.11.2018 tapahtunutta tekoa. Syyriasta Suomeen tullutta miestä epäillään törkeästä lapsen hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta. Uhrina oli 14-vuotias tyttö. Mies vangittiin 28.11.2018.

Jutun käsittelyyn on varattu poikkeuksellisesti kolme päivää. Istunnon puheenjohtajana toimivan käräjätuomari Johanna Savolaisen mukaan usean päivän järjestelyllä varaudutaan siihen, että käsittelyssä käytetään tulkkia.

– Vielä ei ole tiedossa, tarvitaanko istunnossa tulkata kaikki sanasta sanaan vaiko vain osittain. Se selviää istunnon kuluessa. Istunnon kuluessa selviää myös se, missä laajuudessa asian todistelua tarvitsee ottaa vastaan eli miten kauan todisteluun menee, Savolainen valottaa istunnon kulkua.

Tuiran tapausta käsitellään käräjäoikeudessa yleisön läsnä olematta. Oikeus on määrännyt asianomistajien henkilöllisyyden ja asiakirjat salassa pidettäväksi. Tuomion julkisuuteen käräjäoikeus ottaa kantaa tuomion antamisen yhteydessä. Tuomiosta laaditaan joka tapauksessa julkinen seloste.

MTV:n saamien tietojen mukaan Oulun alaikäisiin kohdistuva seksuaalirikosvyyhti laajenee. Tutkinnassa on ollut talven aikana 29 törkeää seksuaalirikoskokonaisuutta. Epäiltyjä tekijöitä on 30 ja alaikäisiä uhreja 20.

Epäillyistä tekijöistä valtaosa on ulkomaalaistaustaisia miehiä. Sukupuoliyhteys on ollut mukana ainakin puolessa tapauksista. MTV:n mukaan Oulun poliisin tutkinnassa olevien törkeiden seksuaalirikoskokonaisuuksien nuorin uhri on muutaman vuoden ikäinen lapsi. Siinä epäilty tekijä on kantasuomalainen. Toiseksi nuorin uhri on 10-vuotias. Teosta epäilty on ulkomaalaistaustainen.

Laajin seksuaalirikosjuttu tuli ilmi loppuvuonna 2018, kun poliisi tiedotti 1.12. käräjäoikeuden vanginneen seitsemän ulkomaalaistaustaista miestä yhden alaikäisen tytön hyväksikäytöstä epäiltynä. Myöhemmin juttuun liittyen vangittiin vielä yksi mies lisää.

Laajassa jutussa on kyse yhden uhrin pitkäaikaisesta hyväksikäytöstä. Kahdeksan miehen epäillään käyttäneen hyväkseen yhtä tyttöä vuosien 2017 ja 2018 aikana. Epäillyt ovat kiistäneet teon.

Alaikäisiin kohdistuvien rikosjuttujen syytteitä ovat raiskaus, seksuaalinen hyväksikäyttö, pahoinpitely sekä niiden törkeät muodot. Yhtä vangittua epäillään lisäksi seksuaalipalvelujen ostamisesta nuorelta ja yhtä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?