Murha vai onnettomuus? Pudasjärven turmapaikalle tullut poliisi: ”Traktorikuski ei ollut tilanteesta moksiskaan”

Julkaistu:

Oulun käräjäoikeus jatkaa tänään Pudasjärven Livon kylässä viime syyskuussa tapahtuneen traktorin ja pyörän yhteentörmäyksen käsittelyä. Traktorikuskia syytetään pyöräilijän murhasta.
Käräjäoikeudessa pohditaan tänään oliko Livon kylässä Karjosuontiellä tapahtunut onnettomuus tahallinen vai ei. Ja jos se oli tahallinen, niin kumpi osapuoli aiheutti yhteentörmäyksen.

Syyttäjän mukaan traktorikuski ajoi tahallaan eläkeläismiehen päälle sivutiellä. Pudasjärvinen viljelijä näki jo kaukaa, että vastaan tuli tuttu pyöräilijä. Hän ajoi suoralla tiellä eläkeläismiestä vastaan ja käänsi traktoria jyrkästi vasemmalle pyöräilijän kohdalla.

Törmäyksen jälkeen hän vielä paineli uhria traktorin kauhalla. Motiivina olivat vuosikausia jatkuneet riidat.

Puolustuksen mielestä pyöräilijä kääntyi kapealla tiellä yhtäkkiä traktorin eteen eikä viljelijä ehtinyt väistää. Eläkeläismiehen pyörä jäi kippurasarvisesta ohjaustangosta kiinni traktorin edessä olleeseen kauhaan.

Pyörä ja mies raahautuivat kauhan mukana tietä pitkin. Puolustuksen mukaan eläkeläismies oli yrittänyt ajaa tahallaan pyörällä viljelijän traktorin ja auton alle jo aiemmin.

Karjosuontielle saapunut poliisi kertoi oikeudessa, että onnettomuuden tutkintaa vaikeutti kaatosade, joka alkoi samalla hetkellä kun poliisipartio tuli törmäyspaikalle. Poliisit ehtivät kuitenkin ottaa valokuvia tapahtumapaikalta.

Poliisin mukaan traktoria ajanut viljelijä oli onnettomuuden jälkeen hyväntuulinen, puhelias ja sekava.

– Ihmetytti se, että oli sattunut ikävä onnettomuus, mutta hän ei ollut tilanteesta moksiskaan. Hän puhui paljon eikä osannut paikan päällä olla hirveän murheellinen tapahtuneesta. Toki ihmiset reagoivat tilanteisiin eri tavalla, todistajana kuultu poliisi sanoi.

Poliisin mielestä syytetyn kertomusta tapahtuneesta oli vaikea uskoa, sillä tiellä ei ollut jälkiä pyörän tai uhrin raahautumisesta kauhan mukana. Lisäksi hän arveli, että yleensä törmäystilanteessa ajoneuvon kuljettaja väistää oikealle eikä vasemmalle.

Yhteentörmäys todettiin jo paikan päällä niin poikkeukselliseksi, että poliisipartio sai päällystöltä kehotuksen ottaa traktorikuski kiinni. Paikalle tuli kaksi onnettomuustutkimuslautakunnan jäsentä selvittämään tapahtumien kulkua.