Tätä hoivakotia asukkaat kiittelevät – katso videolta, miten ystävän­päivänä pantiin tukka hyvin ja jalalla koreasti

rac

Julkaistu:

Vapaaehtoisten järjestämät ystävänpäivätanssit saivat hymyn huulille hoivakodissa Oulussa. Ilon keskelläkin mieltä painaa vanhusten huono kohtelu.
Kerran viikossa ikäihmisten päivätoiminnassa käyvä Ilona Oikarinen, 78, pyörähtelee iloisesti valssia Lassintalon hoivakodissa Oulussa. Oulun Tervaporvareiden Nuorkauppakamarin ja oululaisen mediapersoona Lauri Salovaaran järjestämät ystävänpäivätanssit ovat päässeet hyvään vauhtiin.

Kerrostalossa Välivainiolla asuva Oikarinen on kiitollinen, että pystyy vielä asumaan kotona ja tanssahtelemaan musiikin tahdissa. Viime aikojen paljastukset vanhusten hoidosta ovat järkyttäneet syvästi.

– Vanhustenhoidon tilanne on paljastunut karmeaksi. Olen järkyttynyt, tilanne on pelottava ja uhkaava. En voi olla ajattelematta, että jos kunto huononee, niin millaiseen hoitopaikkaan joudun, hän ihmettelee.

– Ei ole oikein, että oma etu ja raha määräävät liikaa maailmaa, hän vielä painottaa.


Lassintalon asukkaat, päivätoiminnan asiakkaat ja omaiset pääsivät nauttimaan ystävänpäivän ohjelmasta perinpohjaisesti. Tansseihin tultiin kauneussalongin ja kahvittelun kautta. Oulun seudun ammattiopiston opiskelijat kampasivat ja meikkasivat rouvat juhlakuntoon.

Tansseja tahditti Kellon Harmonikkaorkesteri. Itsekin musiikkia esittävä Jukka Mikkelä seurasi pyörähtelyä äitinsä Helli Mikkelän kanssa. 90-vuotias Helli on asunut Lassintalossa viisi vuotta. Pojalla ei ole mitään huonoa sanottavaa hoivakodista.


– Tämä on kodinomainen ja leppoisa paikka, olen tyytyväinen äidin saamaan hoitoon. Viime aikojen keskustelua seuranneena en voi käsittää, että raha menee hoivan ja ihmisen edelle. Tuntuu niin oudolta tällaisessa oikeusvaltiossa, Mikkelä pohtii.

Tanssien järjestäjien tavoitteena on tuoda iloa ikäihmisten arkeen. Ensimmäisen kerran tanssit järjestettiin vuonna 2012. Tänä vuonna Salovaara sai kumppanikseen paikallisen nuorkauppakamarin.

– Tämä on yksi yhteisvastuuprojekti, joita vuosittain järjestämme. Aihekin on ajankohtaisempi kuin koskaan. Idean saa vapaasti kopioida. Ei muuta kuin muutkin järjestämään iloa ikäihmisille, Salovaara ja Jenna Enbuska nuorkauppakamarista kannustavat.