Pudasjärven epäillyn traktori­murhan tapauksesta paljastui raaka yksityiskohta, viinaa ja Subutexia

Julkaistu:

Syyttäjä vaatii Pudasjärven Livon kylässä pyöräilijän kanssa törmänneelle miehelle elinkautista vankeusrangaistusta.
Oulun käräjäoikeus aloitti Pudasjärven traktorisurman käsittelyn keskiviikkoaamuna. Syyttäjä vaatii epäillylle miehelle elinkautista vankeutta laittomasta uhkauksesta, murhasta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Syyttäjän mukaan traktorikuski on ajanut tahallaan Livon kylässä pyöräilijän päälle. Hän jatkoi surmaamista painamalla traktorin etukauhalla uhrinsa pään ja ruumiin murskaksi.

Syytetty on kiistänyt teot. Hänen mukaansa onnettomuus ei ollut tahallinen. Hän myös yritti estää pyöräilijän jäämistä traktorin alle kääntämällä renkaita. Kauhalla painelemisenkin puolustus kiistää.

Syytteen mukaan pudasjärvinen mansikanviljelijä oli uhkaillut samassa kylässä asuvaa eläkeläismiestä jo aikaisemmin. Hän oli muun muassa uhannut miestä hirvikiväärillä ampumisella ja ajanut autolla uhkaavasti pyörällä liikkuneen eläkeläisen läheltä.

Maaliskuussa 2017 viljelijän epäillään peruuttaneen eläkeläisen auton kylkeen, jonka jälkeen hän työnsi tahallaan auton päin lumipenkkaa.


Murhan epäillään tapahtuneen Livon kylällä Karjosuontiellä 22. syyskuuta 2018. Mansikanviljelijällä on tien varrella metsäpalsta.

Miehet kohtasivat toisensa vastakkaisista suunnasta. Traktori ajoi keskellä tietä ennen kohtaamista. Syyttäjän mukaan traktori käännettiin tahallisesti kohti pyöräilijää, jolloin uhri iskeytyi vasten etukauhaa.

Yhteentörmäyksen jälkeen kuski painoi syyttäjän mukaan tahallisesti traktorin etukauhan etureunalla uhria kaulan ja otsan alueelta.

Mansikanviljelijä ja eläkeläinen olivat kiistelleet keskenään jo vuosia. Syyttäjän mukaan riidat johtuivat viinan ja Subutexin välittämisestä. Murhasta syytetty mies epäili uhrin välittävän viinaa alkoholisoituneille ihmisille.

– Vastaajan mielestä uhri velkoi myös saataviaan kovin keinoin, mahdollisesti kiristämällä. Päivää ennen yhteentörmäystä uhri oli myös hakannut vastaajan veljen. Taustalla on myös rikosilmoitus, jonka uhri teki vastaajasta kesällä 2018. Uhrin mielestä vastaajan aseet olisi pitänyt takavarikoida uhkailujen takia, syyttäjä Kimmo Vakkala totesi.