Oulun seutu

Pitkän naapuririidan surullinen loppu – mansikanviljelijä törmäsi traktorilla eläkeläiseen, sai lopulta syytteen murhasta

Julkaistu:

Vuosikausia jatkunut riitely sai surkean lopun viime syyskuussa Livon kylässä Pudasjärvellä, kun traktori törmäsi polkupyöräilijään. Pyöräilijä sai surmansa ja traktorikuskia epäillään murhasta.
Traktori ja pyörä törmäsivät toisiinsa Livon kylässä pienellä soratiellä. Pyöräilijä lähti liikkeelle kotitalonsa pihasta ja häntä vastaan tuli tuttu traktorikuski.

Pyörällä liikkunut eläkeläinen sai surmansa yhteentörmäyksessä. Tapahtumien kulku ja onnettomuuteen johtaneet olosuhteet olivat niin epäselviä, että traktoria kuljettanut paikkakuntalainen mies otettiin kiinni ja vangittiin myöhemmin.

60-vuotiasta traktorikuskia syytetään nyt murhasta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Jutun käsittely alkaa Oulun käräjäoikeudessa keskiviikkona. Rikosnimike on koventunut tutkinnan aikana, sillä ensi alkuun poliisi tutki juttua murhan sijasta törkeänä kuolemantuottamuksesta. Mies on kiistänyt kaikki syytteet.

Livon kyläläisille syyskuun tapahtumat eivät tulleet yllätyksenä. Jotakin vakavaa oli odotettavissa, sillä traktorikuski oli naapurin mukaan jo muutama vuosi sitten kolaroinut eläkeläismiehen auton kylkeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– He ovat olleet vuosikausia huonoissa väleissä ja kaikenlaista on ehtinyt sattua. En yllättynyt yhtään, kun kuulin traktoriturman lopputuloksesta, eläkeläismiehen naapuri toteaa.

Turman osapuolet olivat molemmat tuttuja livolaisille. Traktorikuski kävi linkoamassa lunta kyläläisten pihoilta ja auttoi perunamaiden laitossa. Mansikoita viljellyttä miestä kyläläiset kuvailevat tavalliseksi naapuriksi.

Eläkeläismies oli tuttu näky kylällä. Hän pyöräili paljon ja poikkesi naapureiden pihalle juttelemaan.

– Kesällä hän pyöräili joka päivä. Hän oli oikein mukava ja tavallinen mies. Tuntui hirveältä ohittaa tienhaara sen jälkeen kun kuulin mitä siellä oli tapahtunut, naapurit sanovat.

Livon kaunis kylä sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Pudasjärven kaupungin keskustasta. Se on valittu Vuoden kyläksi kaksi kertaa, vuosina 2003 ja 2013. Kylän keskustassa on vanha koulu, jossa toimii kyläkauppa, kahvila, kirjasto ja kirpputori.

Onnettomuuden osapuolet asuvat muutaman sadan metrin päässä toisistaan. He eivät ole rajanaapureita eikä vuosien kiistelyn taustalla ole naapureiden mukaan ainakaan rajariitoja.

Pudasjärvellä on viimeisen vuoden aikana sattunut useita vakavia henkirikoksia. Kesäkuussa 2018 pudasjärvinen mies ampui kerrostalon porraskäytävässä entisen puolisonsa uuden miesystävän.
Tammikuussa 2019 sai surmansa pudasjärvinen mies. Henkirikokseen johtanut tapahtumaketju lähti liikkeelle, kun lumipenkkaan ajanut kolmikko anasti omakotitalon pihasta mönkijän saadakseen auton irti lumesta. Mönkijän omistaja lähti hakemaan kulkupeliään takaisin, jolloin hänet ammuttiin ja omakotitalo sytytettiin tuleen. Kolmikko vei uhrin puolison mukanaan.
Pudasjärven kaupunginjohtaja Tomi Timonen ei pelkää, että Suomen hirsipääkaupungin maine olisi saanut kolhuja useista henkirikoksista. Hänen mielestään runsaan 8 000 asukkaan maaseutukaupunki on edelleen turvallinen paikka asua ja elää.

– Näitä on tosiaan nyt sattunut. Meillä on käyty keskustelua ikävien tapahtumien johdosta viime kesänä ja nyt vuoden vaihteen jälkeenkin. Ikävien yksittäistapauksien johdosta ei ole erityisesti syytä olla huolissaan yleisestä turvallisuustilanteesta. Tietenkin nämä järkyttävät tapahtumat ovat meidän kaikkien mielissä pitkään ja myös syvä osanotto omaisten suruun, Timonen toteaa.

Juttua korjattu 12.2. klo 11.04. Traktorin ja pyöräilijän yhteentörmäys ei tapahtunut turmassa kuolleen pyöräilijän kotiin johtavalla tiellä, vaan sen viereisellä Karjosuontiellä. Molemmat tiet ovat Livon kylän läpi kulkevan Sarakyläntien sivuteitä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt